2018. december 28. 11:40
mfor.hu

 

Nem várható nemzetközi devizakötvény-kibocsátás 2019-ben - hangzott el pénteken a Pénzügyminisztérium és az ÁKK közös sajtótájékoztatóján, írja a Portfolio. Így az állam finanszírozási szükségletét szinte teljes egészében forintból intézhetik a belföldi devizakötvényt leszámítva, aminek köszönhetően az adósságon belül a deviza aránya tovább eshet, a tervek szerint 17 százalékra.

 Így az állam finanszírozási szükségletét szinte teljes egészében forintból intézhetik a belföldi devizakötvényt leszámítva, aminek köszönhetően az adósságon belül a deviza aránya tovább eshet, a tervek szerint 17 százalékra – írja a Portfolio.hu. A finanszírozási tervben már szerepel a korábban bejelentett nyugdíjcélú termék, a Nyugdíj-előtakarékossági Magyar Állampapír (NYEMÁP) is. 

Orbán Viktor, miniszterelnök novemberben, a jegybanki találkozón még arról beszélt, hogy ha Magyarország a továbbiakban még devizakötvény-kibocsátást hajtana végre, akkor az csak keleti devizában, valószínűleg jüanban denominált lesz. Az elmúlt években a devizakötvény-kibocsátások többségét a hagyományos nagy devizákban, dollárban, euróban, jenben bocsátotta ki Magyarország, és csak kis részét jüanban.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök utalt arra, hogy a jövőben a keleti finanszírozási csatornák felé kell fordulni, amit akár úgy is lehet érteni, hogy a jövőben soha nem akar Magyarország euró- vagy dollárkötvényt kibocsátani. "Amit a miniszterelnök mond, az mindig tekinthető hivatalos álláspontnak, vagyis nem tervezünk nemzetközi devizakötvény-kibocsátást" - mondta ezzel kapcsolatban a Portfolio kérdésére Varga Mihály. 

Varga Mihály, pénzügyminiszter a tájékoztatón kiemelte, hogy idén 4,5 millió fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma, amihez társult a reálkeresetek jelentős emelkedése. 2018-ban összességében 4,6 százalékos bővüléssel számolnak.

Az államadósság 72% alá kerülhet az év végére a GDP arányában – mondta a miniszter. Az MNB ma megjelent friss adatai szerint szeptember végén 72,4 százalék volt ez a ráta. Vagyis a 2017-es 73,3 százalékhoz képest érezhető adósságcsökkenést hajthat végre a kormány.

A cél, hogy a következő öt évben a lakossági állomány megduplázódjon - beszélt a távlati tervekről Varga.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.