2018. február 22. 09:02
mfor.hu

Hiába állt a Fed legutóbbi jelentésében, hogy az amerikai gazdaság állapota jó, az inflációs félelmek miatt a piacok estek.

Szerda este jelent meg a legutóbbi Fed kamatdöntő ülésről szóló jegyzőkönyve, melyből kiderült, hogy az amerikai jegybankárok a korábbiaknál is optimistábbak az amerikai és a globális gazdasági kilátásait illetően, ráadásul az adócsökkentési csomagnak is felfelé mutató kockázatai vannak, olvasható az Equilor reggeli hírlevelében. Az inflációs célszint középtávon elérhető lehet, így folytatható a kamatemelési ciklus. A jelenlegi határidős árazások alapján szinte biztosra vehető, hogy a következőre szigorító lépésre március 21-én kerül sor. A jegyzőkönyv megjelenése után gyengült a dollár és emelkedtek a részvényindexek. Azonban nem sokkal később megfordult a trend, az amerikai fizetőeszköz jelentősen erősödött, a részvényárfolyamok pedig esni kezdtek, végül a DJIA 0,7 százalékot, az S&P 500 pedig 0,6 százalékot gyengült.

A folyamatok hátterében az áll, hogy hiába teljesít jól az amerikai gazdaság éppen emiatt az eddiginél meredekebb kamatemelési pályától tartanak, amely egyfelől dollárerősítő hatással bír, másfelől az inflációs várakozásokat is növeli és ezzel együtt a kötvényhozamokat is felfelé nyomja. A kötvénypiaci eladói hullám a részvénypiacot is elérte. Hosszabb távon a részvényesek attól is tarthatnak, hogy az amerikai hozamemelkedéssel a részvénybefektetések már kevésbé lesznek attraktívak, így a kötvényekbe súlyozhatnak át a befektetők.

Mindenképpen érdekesség, hogy két óvatos hangvételű kommentárt is olvashattunk amerikai jegybankároktól, bár egyikük sem szavaz az idei évben. Patrick Harker, szerint idén csak két kamatemelés lesz az Egyesült Államokban, és az infláció csak 2019. végére éri el, vagy haladja meg a 2 százalékos inflációs célszintet, számolt be az Equilor. Harker alapvetően centrista beállítottságú, ugyanakkor véleménye nem tükrözi az általános álláspontot az amerikai jegybankon belül, ahol nagy a szórodás, de átlagosan 3 kamatemelésre gondolnak. A másik megszólaló Neil Kashkari volt, tőle megszokhattuk a fokozott óvatosságot. Ezúttal is azt mondta, hogy a kamatemelés folytatása előtt megfelelő bizonyosságot kellene szerezni az infláció élénküléséről, és személy szerint egyelőre várna a további lépésekkel. Ugyanakkor hozzátette, hogy az amerikai gazdaság rendkívüli ütemben növekszik, és a munkaerőpiaci folyamatok is kedvezőek.