TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Annak köszönhetően, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az önkéntes nyugdíjpénztáraknak is ajánlja a hazai megtakarítási élet- és nyugdíjbiztosításokra már 2010-től használt teljes költségmutató (tkm) kiszámítását és publikálását 2020. január 1-jétől.

Az MNB tavasszal meghirdetett 330 pontos versenyképességi programja kezdeményezte, hogy a teljes költségmutatót fejlesszék tovább és terjesszék ki a pénztári szektorra – emlékeztetett Nagy Koppány, az MNB igazgatója egy mai sajtótájékoztatón.

Az ajánlás szerint a tkm-t a pénztárak számítják ki, 10, 20, 30 éves időtartamokra, 45, 50 és 55 éves életkorú tagra és azt az MNB havi 25 ezer forint tagi befizetésre vetítve tartja célszerűnek elvégezni. Az így kiszámított tkm-értékeket a pénztárak beküldik a jegybanknak, egyúttal a honlapjukon is közzéteszik – amennyiben rendelkeznek ilyennel –, s azok a nyilvánosság számára 2020 tavaszától lesznek elérhetővé. Így akkortól lehet összehasonlítani majd az élet- és nyugdíjbiztosítók, az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit.

Az előzetes hatástanulmány és a biztosítói tényadatok alapján a pénztári tkm 0,53-2,28 százalék között lehet, míg a nyugdíjbiztosítási 0,89-5,69 százalék között szóródhat.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelése egyébként 2018-ban tovább csökkent – közölte a tkm apropóján Nagy Koppány. A klasszikus, a működési költségeket a pénztár vagyonára vetítő korrigált díjterhelési mutató már csak 0,75 százalék. Ez harmadával alacsonyabb a 16 évvel ezelőttinél, ezen belül tavaly közel a tizedével csökkent, ami alapvetően a befektetési költségek mérséklődésének volt köszönhető.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.