2019. október 8. 10:58

Annak köszönhetően, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az önkéntes nyugdíjpénztáraknak is ajánlja a hazai megtakarítási élet- és nyugdíjbiztosításokra már 2010-től használt teljes költségmutató (tkm) kiszámítását és publikálását 2020. január 1-jétől.

Az MNB tavasszal meghirdetett 330 pontos versenyképességi programja kezdeményezte, hogy a teljes költségmutatót fejlesszék tovább és terjesszék ki a pénztári szektorra – emlékeztetett Nagy Koppány, az MNB igazgatója egy mai sajtótájékoztatón.

Az ajánlás szerint a tkm-t a pénztárak számítják ki, 10, 20, 30 éves időtartamokra, 45, 50 és 55 éves életkorú tagra és azt az MNB havi 25 ezer forint tagi befizetésre vetítve tartja célszerűnek elvégezni. Az így kiszámított tkm-értékeket a pénztárak beküldik a jegybanknak, egyúttal a honlapjukon is közzéteszik – amennyiben rendelkeznek ilyennel –, s azok a nyilvánosság számára 2020 tavaszától lesznek elérhetővé. Így akkortól lehet összehasonlítani majd az élet- és nyugdíjbiztosítók, az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit.

Az előzetes hatástanulmány és a biztosítói tényadatok alapján a pénztári tkm 0,53-2,28 százalék között lehet, míg a nyugdíjbiztosítási 0,89-5,69 százalék között szóródhat.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelése egyébként 2018-ban tovább csökkent – közölte a tkm apropóján Nagy Koppány. A klasszikus, a működési költségeket a pénztár vagyonára vetítő korrigált díjterhelési mutató már csak 0,75 százalék. Ez harmadával alacsonyabb a 16 évvel ezelőttinél, ezen belül tavaly közel a tizedével csökkent, ami alapvetően a befektetési költségek mérséklődésének volt köszönhető.

 

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.