2019. október 8. 10:58

Annak köszönhetően, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az önkéntes nyugdíjpénztáraknak is ajánlja a hazai megtakarítási élet- és nyugdíjbiztosításokra már 2010-től használt teljes költségmutató (tkm) kiszámítását és publikálását 2020. január 1-jétől.

Az MNB tavasszal meghirdetett 330 pontos versenyképességi programja kezdeményezte, hogy a teljes költségmutatót fejlesszék tovább és terjesszék ki a pénztári szektorra – emlékeztetett Nagy Koppány, az MNB igazgatója egy mai sajtótájékoztatón.

Az ajánlás szerint a tkm-t a pénztárak számítják ki, 10, 20, 30 éves időtartamokra, 45, 50 és 55 éves életkorú tagra és azt az MNB havi 25 ezer forint tagi befizetésre vetítve tartja célszerűnek elvégezni. Az így kiszámított tkm-értékeket a pénztárak beküldik a jegybanknak, egyúttal a honlapjukon is közzéteszik – amennyiben rendelkeznek ilyennel –, s azok a nyilvánosság számára 2020 tavaszától lesznek elérhetővé. Így akkortól lehet összehasonlítani majd az élet- és nyugdíjbiztosítók, az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit.

Az előzetes hatástanulmány és a biztosítói tényadatok alapján a pénztári tkm 0,53-2,28 százalék között lehet, míg a nyugdíjbiztosítási 0,89-5,69 százalék között szóródhat.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelése egyébként 2018-ban tovább csökkent – közölte a tkm apropóján Nagy Koppány. A klasszikus, a működési költségeket a pénztár vagyonára vetítő korrigált díjterhelési mutató már csak 0,75 százalék. Ez harmadával alacsonyabb a 16 évvel ezelőttinél, ezen belül tavaly közel a tizedével csökkent, ami alapvetően a befektetési költségek mérséklődésének volt köszönhető.

 

 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!