4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Idén még nem történt kifizetés, 2020-ra pedig még nem kötöttek szerződést sem.

Mint azt múlt héten megírtuk, jelentős késésben van egyes minisztériumok budai Várba költöztetése, de közben a költségek meredeken emelkednek. A 2020-as költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint a Pénzügyminisztérium esetében például 6,5 milliárd forinttal ahhoz képest, amennyivel idén februárban, a középtávú kitekintésben számolt a kormány.

A Belügyminisztérium jelenlegi épülete (Forrás: wikimapia.org)A Belügyminisztérium jelenlegi épülete (Forrás: wikimapia.org)

A Belügyminisztérium új székhelyének, az Országház és az Úri utca által közrefogott tömbjének az építéséről még kevesebbet árul el a törvényjavaslat. További információért a tárcához fordultunk, az onnan kapott válaszból pedig megerősítve látjuk feltevésünket: az építőipari kapacitás szűkössége miatt rövid távon nem látszik reálisnak a minisztérium elköltözése a jelenlegi, József Attila utcai központjából. Emiatt a kifizetések is állnak, szerződések sem köttetnek.

A belügy az alábbiakról tájékoztatta portálunkat:

Az Országház utca-Úri utcai épületegyüttes (ÓÚÉ) kiviteli tervei elkészültek. A beruházás lebonyolítója, a BMSK Zrt. közbeszerzési eljárást indított a kivitelező kiválasztására, amely eredménytelen lett, mivel a kivitelezésre nem érkezett ajánlat. Időközben a Kormány döntött a Nándor u 5-7. számú épület elbontásáról. Mivel ez az épület is a Belügyminisztérium jövőbeni elhelyezését biztosította volna, így az ebbe tervezett funkciókat is az ÓÚÉ-ben kell kialakítani. A beruházással kapcsolatban 2019-ben válaszadásunkig nem történt kifizetés, 2020-ra vonatkozóan pedig jelenleg nem áll fenn szerződéses kötelezettség.

Vagyis nincs cég, amelyik elvégezné a munkálatokat, közben a koncepció változása miatt új funkciókkal kell kibővíteni az Országház utca-Úri utcai tömböt. Mondhatjuk, hogy hónapok, sőt, már egy éve nem történt haladás e téren, az Átlátszó blog már tavaly nyáron arról cikkezett, hogy a BMSK nem talált kivitelezőt. Azóta a helyzet változatlan a belügyi tárca tájékoztatása alapján, a munka nem tud elkezdődni. Emiatt nem is volt érdemi pénzmozgás a beruházással összefüggésben - tudjuk meg továbbá a válaszból.

A válasz másik része arról árulkodik, hogy valóban nincs kijelölt céldátum a projekt lezárására. A költözés időpontjára vonatkozó kérdésünkre ugyanis a következő feleletet kaptuk a BM-től:

A kormány a 1837/2015. (XI. 24.) Korm. határozatban döntött a Belügyminisztérium budai Várnegyedben történő elhelyezéséről, a jogszabály jelenleg is hatályos.

Az idézett határozat első pontjában 2017. december 31-ét jelölték meg határidőként:

A Kormány a budai Várnegyed történelmileg hiteles helyreállítása és megújítása keretében, a Várnegyedben található, a kulturális és történelmi örökség részét képező épületek eredeti állapotát és történelmi funkcióját helyreállítva, a Nemzeti Hauszmann-tervben foglaltakkal összhangban

1. egyetért azzal, hogy

a) a Belügyminisztérium a Budapest I. kerület, Országház utca 28-32., illetve Úri utca 49-51. szám alatti ingatlan-együttesben,

b) a Nemzetgazdasági Minisztérium a Budapest I. kerület, Szentháromság tér 6. szám alatti ingatlanban kerüljön elhelyezésre;

Felelős: az a) alpont tekintetében a belügyminiszter

a b) alpont tekintetében a nemzetgazdasági miniszter a Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával

Határidő: 2017. december 31.

Az, hogy a tárca mindössze erre a jogszabályra tudott utalni az aktuális határidőt illetően (vagyis egy másfél évvel ezelőtti dátumra hivatkoztak), arról árulkodik, hogy a kormányzatnak nincs fixált időpontja a költözésre.  Ez a bizonytalanság érződött ki egyébként Gulyás Gergely válaszából is, akit a legutóbbi Kormányinfón kérdeztünk meg a költözés lehetséges idejéről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy a ciklus vége, tehát 2022 előtt elköltözzenek a tárcák.

Szintén a miniszter beszélt arról korábban, hogy a tárcák költözése nem kerül majd adófizetői pénzbe, mert a jelenleg használt, értékes ingatlanokat értékesíteni fogják, és ebből több pénz folyhat be, mint amennyit a költözésre költeni kell.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.