<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Idén még nem történt kifizetés, 2020-ra pedig még nem kötöttek szerződést sem.

Mint azt múlt héten megírtuk, jelentős késésben van egyes minisztériumok budai Várba költöztetése, de közben a költségek meredeken emelkednek. A 2020-as költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint a Pénzügyminisztérium esetében például 6,5 milliárd forinttal ahhoz képest, amennyivel idén februárban, a középtávú kitekintésben számolt a kormány.

A Belügyminisztérium jelenlegi épülete (Forrás: wikimapia.org)A Belügyminisztérium jelenlegi épülete (Forrás: wikimapia.org)

A Belügyminisztérium új székhelyének, az Országház és az Úri utca által közrefogott tömbjének az építéséről még kevesebbet árul el a törvényjavaslat. További információért a tárcához fordultunk, az onnan kapott válaszból pedig megerősítve látjuk feltevésünket: az építőipari kapacitás szűkössége miatt rövid távon nem látszik reálisnak a minisztérium elköltözése a jelenlegi, József Attila utcai központjából. Emiatt a kifizetések is állnak, szerződések sem köttetnek.

A belügy az alábbiakról tájékoztatta portálunkat:

Az Országház utca-Úri utcai épületegyüttes (ÓÚÉ) kiviteli tervei elkészültek. A beruházás lebonyolítója, a BMSK Zrt. közbeszerzési eljárást indított a kivitelező kiválasztására, amely eredménytelen lett, mivel a kivitelezésre nem érkezett ajánlat. Időközben a Kormány döntött a Nándor u 5-7. számú épület elbontásáról. Mivel ez az épület is a Belügyminisztérium jövőbeni elhelyezését biztosította volna, így az ebbe tervezett funkciókat is az ÓÚÉ-ben kell kialakítani. A beruházással kapcsolatban 2019-ben válaszadásunkig nem történt kifizetés, 2020-ra vonatkozóan pedig jelenleg nem áll fenn szerződéses kötelezettség.

Vagyis nincs cég, amelyik elvégezné a munkálatokat, közben a koncepció változása miatt új funkciókkal kell kibővíteni az Országház utca-Úri utcai tömböt. Mondhatjuk, hogy hónapok, sőt, már egy éve nem történt haladás e téren, az Átlátszó blog már tavaly nyáron arról cikkezett, hogy a BMSK nem talált kivitelezőt. Azóta a helyzet változatlan a belügyi tárca tájékoztatása alapján, a munka nem tud elkezdődni. Emiatt nem is volt érdemi pénzmozgás a beruházással összefüggésben - tudjuk meg továbbá a válaszból.

A válasz másik része arról árulkodik, hogy valóban nincs kijelölt céldátum a projekt lezárására. A költözés időpontjára vonatkozó kérdésünkre ugyanis a következő feleletet kaptuk a BM-től:

A kormány a 1837/2015. (XI. 24.) Korm. határozatban döntött a Belügyminisztérium budai Várnegyedben történő elhelyezéséről, a jogszabály jelenleg is hatályos.

Az idézett határozat első pontjában 2017. december 31-ét jelölték meg határidőként:

A Kormány a budai Várnegyed történelmileg hiteles helyreállítása és megújítása keretében, a Várnegyedben található, a kulturális és történelmi örökség részét képező épületek eredeti állapotát és történelmi funkcióját helyreállítva, a Nemzeti Hauszmann-tervben foglaltakkal összhangban

1. egyetért azzal, hogy

a) a Belügyminisztérium a Budapest I. kerület, Országház utca 28-32., illetve Úri utca 49-51. szám alatti ingatlan-együttesben,

b) a Nemzetgazdasági Minisztérium a Budapest I. kerület, Szentháromság tér 6. szám alatti ingatlanban kerüljön elhelyezésre;

Felelős: az a) alpont tekintetében a belügyminiszter

a b) alpont tekintetében a nemzetgazdasági miniszter a Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával

Határidő: 2017. december 31.

Az, hogy a tárca mindössze erre a jogszabályra tudott utalni az aktuális határidőt illetően (vagyis egy másfél évvel ezelőtti dátumra hivatkoztak), arról árulkodik, hogy a kormányzatnak nincs fixált időpontja a költözésre.  Ez a bizonytalanság érződött ki egyébként Gulyás Gergely válaszából is, akit a legutóbbi Kormányinfón kérdeztünk meg a költözés lehetséges idejéről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy a ciklus vége, tehát 2022 előtt elköltözzenek a tárcák.

Szintén a miniszter beszélt arról korábban, hogy a tárcák költözése nem kerül majd adófizetői pénzbe, mert a jelenleg használt, értékes ingatlanokat értékesíteni fogják, és ebből több pénz folyhat be, mint amennyit a költözésre költeni kell.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.