TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Soha nem költött még története során ekkora összeget az OTP Bank saját részvények vásárlására, mint idén. A bank 65 milliárd forint felett jár, nagy kérdés, hogy mennyit fognak még megszerezni.

Már többször beszámoltunk az elmúlt hónapokban arról, hogy az OTP Bank aktívan vásárolja a saját papírjait. Az első nagyobb kör március-áprilisban zajlott le. Az akkor beszerzett részvények, illetve a bank tulajdonában lévő állomány egy része május közepén került át a társaság MRP szervezetéhez.

Az MRP-program keretében a munkavállalók juthatnak tulajdonrészhez, ez a társaság motivációs programjának egyik eleme. Az ilyen típusú juttatások esetében egyébként a szakértők két fontos tényezőt emelnek ki. Az egyik, hogy a dolgozók teljesítménye az árfolyamokban is manifesztálódik, így számukra is "kézzelfoghatóvá válik" a munkájuk eredménye. Természetesen emellett arról sem szabad elfeledkezni, hogy ez egy adózási szempontból is optimális módszer, így a nagyvállalatok számára vonzóbbá vált az utóbbi években.

A részvényvásárlások kapcsán az OTP Bank lapunk korábbi kérdésére azt jelezte, hogy a részvényeket az MRP Szervezet minden esetben javadalmazási célból vásárolja meg és részlegesen a menedzsment, részlegesen nem a menedzsment javadalmazására használják fel, mivel az MRP-résztvevők körében menedzsment és nem menedzsment tagok is vannak. Az MRP Szervezetnek ugyanakkor jogszabályból eredő tartási kötelezettsége van a megvásárolt részvények tekintetében, így a részvényeket javadalmazási célra többéves időtávban használják fel.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az MRP Szervezet már évek óta működik, ám ennek ellenére az utóbbi években csak jóval kisebb mennyiségben vásárolt a bank részvényeket. A legnagyobb pakkot 2015-ben gyűjtötték, akkor 21,6 milliárd forintot fordítottak e célra, míg a következő három évben 12-13 milliárdért vettek saját részvényeket. Az utóbbi évek legalacsonyabb összegét tavaly költötték ilyen célokra, hiszen csak 2,4 milliárd forintot fordítottak részvényekre.

Ha hosszabb távra visszatekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy 2008-ban vett az OTP nagy mennyiségben saját papírokat. Ez egyébként részben megmagyarázza a mostani folyamatokat is, hiszen akkor is súlyos árfolyamveszteséget szenvedett el a társaság, ahogy idén tavasszal is jelentősen csökkent a papírok tőzsdei ára. A bank közelmúltban tartott negyedéves tájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes is jelezte, hogy a korábbiaknál nagyobb mennyiségű vásárlásokra azért került sor, mert a bank menedzsmentje úgy véli, a papír alulértékelt.

Az OTP vezetője akkor arra is kitért, hogy a részvényvásárlásra korábban a jegybanktól kaptak engedélyt, ami egy adott időszakra és mennyiségre vonatkozik. Bencsik László ugyanakkor azt is jelezte, hogy ennek részleteit nem kívánják nyilvánosságra hozni, hogy ne befolyásolják a piacot. Így egyelőre nehéz megjósolni, hogy meddig veheti még saját részvényeit a bank, és milyen mennyiségben. A féléves adatok azt jelezték, hogy az OTP helyzete stabil, és amennyiben a várakozásaiknak megfelelően 2021-ben valóban jön egy erőteljes gazdasági visszapattanás, akkor elképzelhető, hogy a most összevásárolt részvénycsomag átlagáránál magasabban fognak majd forogni a papírok a tőzsdén.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.