<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Sok fiatal német kezdett tőzsdézni a karantén idején, és egyik kedvenc információ-forrásuk a videó. Az előadók azonban nem mind szakemberek, sokszor mérnökök vagy korábbi fitneszedzők osztják az észt. Ma már több millió felhasználó követi őket a YouTube-on vagy az Instagramon. De mennyire jó a tanácsaik minősége, és miből élnek tulajdonképpen? Bújtatott reklámokból?

A németek a koronavírus évében felfedezték maguknak a tőzsdét, amint azt a Német Részvényintézet (Deutsches Aktieninstitut, DAI) adatai mutatják. Míg 2019-ben csak 0,9 millió 14 és 29 év közötti fiatal fektette be pénzét a tőzsdéken, addig 2020-ban ez a szám már 1,4 millió volt, ami 67 százalékos növekedést jelent. A jelenség főleg a fiataloknál volt megfigyelhető, ugyanis a többi korosztályban nem vettek számba ennyi új befektetőt.

Az örvendetes fejlemény azonban komoly veszélyekkel jár a Die Welt című lap szerint. A fiatalok ugyanis előszeretettel tájékozódnak a YouTube-ról, ahol sok, általuk keresett tartalmat kínálnak. Másrészt viszont ezen információ-szolgáltatók egy része sem rendelkezik ehhez szükséges képzéssel. Befektetési tippjeik minőségét nem ellenőrzik.

Tőzsdeguruk és fitnesz-edzők

Ami, legalábbis jelenleg, alig zavarja követőiket – írják. (Valószínűleg azért, mert az árfolyamok másfél éve szinte csak egy irányt ismernek, a felfelét – a szerk.) Így a pénzügyi influenszerek (véleményformáló, a tömegeket befolyásoló médiasztárok) hatalmas népszerűségnek örvendenek, követőik száma meredeken nő. Sokuk ma már félmillió kattintást is elér klipenként – nagyjából annyit, mint például a híres online fitneszedzők. Sőt a járvány idején egyes videók új rekordokat értek el, havi négymillió megtekintéssel.

A karanténban kitört az aranyláz

De nemcsak a tőzsdézésről, hanem más, magánpénzügyi kérdésekben is sokan szakértenek a YouTube-on. Például: Hogyan gondoskodhatok az időskori jólétemről? Hogyan csökkentsem hitelterheimet? Hogyan fektessem be a pénzem?

A válság idején sokan gondolkodtak el végre olyan dolgokról, amelyekkel valóban törődni kell – mondja az egyik influenszer. A saját pénzügyeikkel foglalkoztak ahelyett, hogy szórakozni mentek volna.

Aztán kitört az aranyláz, azaz pénzcsináló hangulat lett belőle, sok fiatal élni akart a lehetőségeivel.

A teljes cikket lásd: Zsenik vagy sarlatánok osztják az észt a YouTube-on? Hogyan keresnek vele?

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.