<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ingatlanokat, részvényeket kell venni az inflációs környezetben az Equilor Befektetési Zrt. szerint, és a magyar részvények nagy többsége jó választás, még a közepes cégek is. A forintgyengülés időszakának jó időre vége lehet, oldalazó árfolyamra számítanak, ami jövőre is kitarthat. Sokat javulhat az OTP helyzete, a Mol pedig kifejezetten olcsó.

Mindez akkor érvényes, “ha nem jön újabb vírusmutáns, amely felülírja az összes eddigi elképzelésünket” – kezdte Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője előadását. Az infláció most talán a legfontosabb téma a tőkepiacokon, és inflációs nyomás nálunk már 2019-ben is felütötte fejét. A 2020-as fogyasztás-csökkenés levitte az árakat, az energiaárak is alacsonyak voltak.

Később azonban jöttek az ellátási zavarok, rekord magasra szöktek a szállítási költségek, és megjelent az addig elhalasztott kereslet. Az emelkedő árak emelkedő béreket hozhatnak magukkal, ár-bér spirál alakulhat ki.

Valószínűleg jó időre elbúcsúzhatunk az elmúlt évtizedben látott, globálisan alacsony inflációtól mondta az elemző.

Mitől lett ekkora probléma az infláció?

De eddig miért nem volt jelentősebb infláció a gazdaságokban? Mi változott? Az inflációt lefelé nyomó technológiai fejlődés és a globalizáció lelassult, illetve léket kapott. A német költségvetési szigor is enyhült a görög válság óta. Az energiaárak is erősen felfelé tartanak. Ráadásul az EKB megint lassan, késve cselekszik.

Ilyen környezetben a részvény- és ingatlanbefektetések, valamint az olaj bizonyulhat vonzó befektetésnek tartják az Equilornál.

Mikor lépnek a jegybankok?

A szép makrogazdasági számok ellenére nehéz helyzetben vannak a gazdaságok, magas az eladósodottság, a kamatokat az infláció miatt emelni kellene. Az USA-ban magas növekedéshez magas infláció járul, a foglalkoztatási adatokra nagyon figyelni kell. Előbb-utóbb, lehetőleg még az idén meg kellene indítani a monetáris politika normalizálását, de lehet, hogy csak jövő év elején lépik meg.

Európa megint legalább fél évre le van maradva az Egyesült Államoktól. Amíg a Fed nem csinál semmit, addig az EKB biztosan nem fog. Ha a Fed valamit lép, akkor az EKB jóval utána, talán jövőre, de az is lehet, hogy csak 2023-ban – vélte Török.

Akár jövőre is stabil maradhat a forint

Az MNB teljesen más pályán van. Magyarországon kedden kicsit kisebb lett a kamatemelés a vártnál, de úgy tűnik, az MNB elkötelezett az infláció csökkentése mellett, ami jövő év közepére várható. A 2023-as infláció már 3,3 százalékra csökkenhet.

Nincs nyoma jelenleg az MNB-kormány vitának – mondta Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető, aki szerint “valamilyen függöny mögötti kommunikáció” folyhatott a háttérben. Emellett egyértelműen az MNB szigorítási sorozata hatott a forintra az utóbbi időben. A kamatemelési ciklus így elhozhatta a sok éves forintgyengülési ciklus végét.

A teljes cikket lásd a Privátbankár.hu odalán:

Stabil maradhat a forint jövőre is, a svájci frank pedig újra érdekes lehet

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.