2018. március 7. 09:55
mfor.hu

Az állam nem nagyon akadékoskodott a letelepedési kötvényesek átvilágításánál.

Csak három külföldi magánszemély kérelmét utasították vissza nemzetbiztonsági kifogás miatt a 2013 és 2017 között zajló letelepedési kötvényprogram fennállása alatt a kelet-ázsiai térségből, írja a Magyar Nemzet a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) adataira hivatkozva. Mindhárom személy kínai állampolgár volt.

Habony Árpád és Rogán Antal Habony Árpád és Rogán Antal

Nem akadt fent hát túl sok ember a nemzetbiztonsági rostán: a kötvényprogram keretében összesen csaknem 20 ezer külföldi vásárolt magának letelepedési engedélyt Magyarországon. Közülük egyébként kb. 15 ezer volt kínai. A program úgy működött, hogy a kötvényigénylők az elején még 250 ezer euró, majd 300 ezer euró, ötéves futamidejű kölcsönt nyújtottak a magyar államnak, cserébe ők és családjuk korlátlan ideig szóló letelepedési engedélyhez jutottak, amellyel az Európai Unió területén is szabadon mozoghatnak.

A kötvényigénylők nemzetbiztonsági vizsgálata a magyar nagykövetségeken, konzulátusokon zajlott. Ezen a BMH felkérésére részt vett a magyar rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is. Az átvilágításon volt egy fontos, a pályázókkal folytatott elbeszélgetős rész is, de a Magyar Nemzet értesülése szerint sok külképviseleten a magyar diplomaták nyelvtudása nem volt elégséges, a kötvényigénylők többségét kitevő kínaiak pedig nem beszéltek más nyelven. A fordítást ezért sokszor helyi tolmácsokkal oldották meg, ez azonban visszaélésekre adott alkalmat: a lap szerint egy konkrét esetben egy kínai család minden tagja ugyanazzal a névvel regisztrált.

A kötvényeket kizárólag az Országgyűlés – a fideszes Rogán Antal által vezetett – gazdasági bizottságában kijelölt, tisztázatlan tulajdonosi háttérrel bíró cégek értékesíthették a vevőknek. A legnagyobb hasznot a kínai ügyfelekkel foglalkozó Hungary State Special Debt Management (HSDDM) zsebelte be, náluk az mno szerint legalább 80-90 milliárd forint landolt. A vállalkozás a forgalmazási jogot egy Kajmán-szigeteken bejegyzett, hasonló nevű (Hungary State Special Debt Fund) offshore cégtől vette át.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.