2018. június 26. 14:34
mfor.hu

A devizapiacok kis mozgással vészelték át a hétfői napot. A Saxo Bank elemzője szerint könnyen elképzelhető, hogy a következő hónapokban egy szűkebb sávban mozog majd az euró-dollár devizapár árfolyama.

A részvénypiacok számára igen rossz nap volt a hét első kereskedési napja. A jelentősebb észak-amerikai részvényindexek hónapok óta nem estek ekkorát, és őket követte Kína, ahol a fő részvényindex folytatta a lejtmenetet. A devizapiacon viszont alig lehetett észrevenni a részvénypiaci mozgások hatását, és ennek talán az az oka, hogy a hozamok változása minimális volt a részvényindexek drámai mozgása alatt.

A hétfői eladási hullám fő kiváltó okának a legtöbben azt a híresztelést tartják, miszerint a Trump-adminisztráció azon dolgozik, hogy ne engedélyezzék Kínának, hogy befektessenek a nemzeti biztonság szempontjából kulcsfontosságú iparágakba, így például a repülőgép-gyártásba vagy a robotikába. Az efféle híreket nyíltan cáfolta Trump több embere is, így a pénzügyminiszter Mnuchin és Trump tanácsadója, Peter Navarro.


Nincs folytatása az EURUSD kapitulációjának, amit június 14-én, az Európai Központi Bank ülése napján produkált. Sőt, a keresztárfolyam visszakúszott egy fontos ellenállási szintre, és ha tovább emelkedik, akkor a bikák előjöhetnek a rejtekhelyükről, és további távlatok nyílnak meg fölfelé. Mostanra a korrekció mindenesetre elérte a június 14-i esés 61,8%-át, vagyis egy nevezetes Fibonacci-szintet.

A kereskedelmi háború alakulása minden valószínűség szerint meghatározó a dollár gyengélkedése szempontjából, írja elemzésében John Hardy, a Saxo Bank elemzője. De sok mindennek kellene ahhoz történni, hogy az EURUSD feljebb kússzon és kimozduljon a jelenlegi sávjából, és az 1,2000 szint fölé kerüljön. Ezt jelenleg számos tényező akadályozza – elég csak az Európai Unió létét megkérdőjelező eseményekre gondolni -, így megvan annak az esélye, hogy nyárra beragad a devizapár a jelenlegi sávba.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.