2020. március 12. 08:28
mfor.hu

Szerdán is óriási eséssel zártak az amerikai tőzsdeindexek, a befektetők továbbra is teljes bizonytalanságban vannak a koronavírus gazdasági hatásait illetően. Az európai piacok a határidős indexek alapján jókora zuhanás elé néznek csütörtökön.

A nap elején még úgy tűnt, hogy a keddi mérsékelt esést fogják megismételni a Wall Street legfontosabb indexei, ennek köszönhetően az európai börzéken is csak mérsékelt mínuszokat láthattunk. A nap előrehaladtával azonban a pesszimisták kerekedtek felül, és az eladó nyomás újra nagyon durva esést okozott az Egyesült Államokban. A zárásra a Dow Jones 5,9 százalékot, az S&P 500 index 4,9 százalékot, míg a Nasdaq Composite 4,7 százalékot zuhant.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a szerdai kereskedés után csütörtök hajnalban a határidős indexek további zuhanást jeleznek előre mind a Wall Streeten, mind Európában. A német Dax például 6-7 százalékos mínuszban nyithat, és 8 órakor a Dow Jones számára is további 1000 pontos zuhanást valószínűsítettek a befektetők.

Egyre több elemző látja egyébként úgy, hogy mivel nem sikerült megállítani a koronavírus terjedését az Egyesült Államokban és Európában, ezért szinte biztosan recesszióba taszítja a világgazdaságot. Immár ebben a kérdésben egyre több közgazdász ért egyet, a vita tárgya inkább az lett, hogy a visszaesés egy negyedévre korlátozódik (technikai recesszió) vagy akár hosszabban is el fog húzódni.

A piacok számára talán a kora délutáni EKB ülés jelenthet átmeneti könnyebbséget a döntésektől függően. Egyelőre megoszlik az elemzők véleménye, hogy meg merik-e lépni a negatív kamat bevezetését, amely ugyan a gazdasági szereplők számára előnyös lenne, ám a bankrendszert tovább terhelné. Az viszont nem kérdéses, hogy újabb mennyiségi lazítási program (QE) kerülhet bevezetésre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.