2018. április 10. 16:07
mfor.hu

A hét első napján legyalulták a moszkvai tőzsdét, kedden folytatódott a rubel és a részvényindex zuhanása.

Finoman szólva sem indult jól a hét a moszkvai tőkepiacon. A korábban bejelentett amerikai szankciók következtében a moszkvai tőzsdeindexek hétfőn 8,34-11,44 százalékponttal estek, ami a legnagyobb zuhanás 2014 márciusa óta, az olajár enyhe növekedése ellenére. A papírok közül a RuszAl 20,33, a Poljusz 18,31, a Mecsela 19,26, a Szberbank rendes részvénye 17,04, elsőbbségi papírja pedig 13,44 százalékpontot gyengült.

Az amerikai büntetőintézkedések miatt több nemzetközi kereskedőház felfüggesztette a RuszAl által gyártott alumínium vásárlását, a cég nem zárja ki a technikai fizetésképtelenséget. A RuszAl a világ legnagyobb alumíniumipari vállalata, amely termékeinek ötödét éppen az amerikai piacon próbálja értékesíteni, idézte a történteket az MTI. Az euró a hétfői nap folyamán 3,8 százalékot erősödött a rubelhez képest, és elérte a 74,08-os átváltási árfolyamot. A dollár 60,15 rubelen áll, ami 3,4 százalékkal magasabb az előző zárás értékénél.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a kár valódi mértékének felméréséhez és az ellentételezés kidolgozásához időre van szükség, ez pedig kormány feladata. Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a kormány támogatást nyújt majd a gazdasági büntetőintézkedések által sújtott vállalatoknak, ezeket már a szankciók bevezetését megelőzően megvitatta az érintettekkel.

Washington múlt pénteken jelentette be, hogy szankciókkal sújtott orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt "káros" beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra hivatkozva. Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntetőintézkedések hét oligarchát, tizenkét általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, egy bankot és tizenhét kormányzati tisztségviselőt érintenek. A szankciók részeként befagyasztják az érintettek amerikai joghatóság alá eső vagyonát, és megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy üzletet kössenek velük.

Kedden a helyzet tovább fokozódott, igaz a zuhanás mérsékeltebb volt. A részvénypiac a délelőtt folyamán 5 százalékos mínuszban is állt, igaz ennek nagy részét a nap második felében sikerült ledolgozni. Nem volt ilyen szerencsés a rubel, amely tovább gyengült kedden. Noha a nyitást követően még úgy tűnt talpra áll a rubel, később ismét megjelentek az eladók és nyomás alá helyezték az orosz fizetőeszközt. A délelőtti 62,15-ös árfolyammal szemben délután már 63,40-en jegyezték a fizetőeszközt a dollárral szemben ami ismét közel 5 százalékos zuhanásnak felel meg. Az orosz rubel a beszámolók szerint 2014 óta nem állt ilyen gyenge szinten.

Az orosz vezetés úgy tűnik egyelőre kivárásra játszik, amit jelez a központi bank vezetőjének a nyilatkozata is. Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke az MTI beszámolója szerint jelezte, hogy megítélése szerint jelenleg nem fenyegeti semmi a pénzügyi stabilitást, de ha bármilyen kockázat felmerülne, a központi bank rendelkezésére álló eszköztár elég széles ahhoz, hogy elejét tudja venni az esetleges fenyegetéseknek.