<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

Két éve a marihuána részvények óriási üzletnek tűntek, ám a gyors árfolyamemelkedést óriási zuhanás követte. A befektetők most a demokratákban bíznak, és azt remélik, hogy az Egyesült Államokban országszerte általánosan legális lehet a kannabisz, ami újra lendületbe hozná az érintett vállalatokat.

2018-ban úgy tűnt, hogy a befektetők "új játékszert" találtak, a világszerte lazuló szabályozás a legálisan működő marihuána-termelőkre irányította a figyelmet. A sajtó is felkapta a dolgot, és a befektetési tematikájú médián túllépve is lehetett anyagokkal találkozni, melyek meglehetősen rózsaszín jövőképet festettek. Azt sugallják, hogy az eddig tiltott termékek legalizálásával óriási piaci lehetőség előtt állnak a marihuánát termelő vállalkozások. Akkoriban a kommentárok azt jelezték, hogy miután az orvosi célú marihuána-fogyasztás Kanadában és egyre több amerikai államban is engedélyezett, mind nagyobb piac nyílik a kannabiszt termelő cégek előtt. Sőt előrevetítették azt is, hogy amennyiben teljesen szabaddá válik a fogyasztás, vagyis az úgynevezett rekreációs célú fogyasztásra is lehet füvet venni, akkor óriási robbanás jöhet. A megnövekedett kereslet pedig óriási bevételt hozhat a vállalatok számára, így a tőzsdéken forgó cégek részvényei jelentősen emelkedtek.

Az optimista szcenáriókban az is szerepelt, hogy a legalizálás mellett a fogyasztói szokások változása is hatalmas lehetőségekkel kecsegtet. A fiatal generáció ugyanis sokkal jobban preferálja a kannabiszt, mint az alkoholt. Az Egyesült Államokban például két éve az alkoholos italok piaca 58 milliárd dollárt ért el, míg a legális fűbizniszben ennek töredéke fordul meg. Napvilágot látott viszont olyan előrejelzés, amely szerint rövid időn belül a kannabisz-ipar beérheti az alkohol piacát és 50 milliárd dollár körül lehet az értéke.

Az orvosi használat egyre elterjedtebb (Fotó: MTI/EPA/Eugene Garcia)Az orvosi használat egyre elterjedtebb (Fotó: MTI/EPA/Eugene Garcia)

Csakhogy a történet kapott némi gellert, hiszen a kezdeti könnyítések után „konzervatív fordulat” jött, és a vártnál lassabban legalizálták akár csak az orvosi használatot is. Arról nem is beszélve, hogy a rekreációs fogyasztás kapcsán pedig még mindig nagyon messze van az Egyesült Államok és az európai államok többsége is a liberalizációtól. Ezt látva pedig a befektetők a korábbi optimizmus helyett erős pesszimizmusba váltottak.

Hiába jelezték a szakértők, hogy egy olyan megatrend előtt állunk, amely alapján a kannabisztermelők óriási növekedési lehetőségek előtt állnak, a kiábrándult invesztorokat ez kevésbé érdekelte. 2019 így finoman szólva is fekete éve volt a tevékenységgel foglalkozó vállalatok számára, és komoly árfolyamesést szenvedtek el. A megatrendekkel foglalkozó korábbi anyagunkban például azt írtuk, hogy a növénynek két hatóanyaga van, a THC – amely a mámorért felelős – és a CBD, amely gyógyító hatású és nem pszichoaktív. A kettőt a politikusok összemosták, így a gyógyszer-kísérletek is leálltak. Így most a világ egy részén illegális mindkettő, másutt esetleg tilos, de megtűrt. Az USA-ban már csak három olyan szövetségi állam van, ahol mindkettő használata tilos, a gyógyító hatóanyag egyre több helyen legális.

A 15 és 60 év közötti lakosság 17 százaléka használ kannabiszt az USA-ban, minden hatodik ember. Különböző fázisban levő kutatási programok folynak a CBD-n – de nem a THC-n – alapuló gyógyszerek kifejlesztéséhez. Az FDA szövetségi gyógyszerhatóság pedig már jóváhagyott egy ilyen gyógyszert. 2019-ben a kannabisz-üzletágnak 11 százalékos a piaci penetrációja, és mintegy 55 milliárdos a piac összes forgalma. Tíz év múlva 55 százalékos lehet a piaci penetráció, 200 milliárdos a piac mérete, és 1000 milliárdos az ezzel foglalkozó cégek tőzsdei kapitalizációja.

Ugyanakkor még 2020 első felében is úgy tűnt, hogy Donald Trump maradhat az Egyesült Államok elnöke, és a republikánusok is megtarthatják a törvényhozás két házában a pozíciójukat. Ez pedig előrevetítette, hogy a jogi szabályozás csak lassabban változhat, így a termékek piacának növekedése is lassabb lehet. Mindezt tetézte a részvénypiacok tavaszi összeomlása, amely a kannabisz részvényeket is magával rántotta. Csakhogy számos más szektorral ellentétben ezek a cégek az áprilisban kezdődő visszapattanásból kimaradtak, és a nyár folyamán is csak nagyon vontatottan emelkedtek.

Fordulatot hozott ugyanakkor a politikai széljárás változása, hiszen a járvány „félrekezelése” és az átlagembereket sújtó gazdasági nehézségek miatt Donad Trump helyzete meggyengült, és az elnökválasztáson alulmaradt Joe Bidennel szemben. Emellett a demokrata párt megtartotta fölényét a kongresszus alsóházában, vagyis a képviselőházban, a szenátusban viszont nem sikerült felülkerekedniük.

Egyre több helyen vált legálissá, de sok helyen még mindig tiltják (Forrás: disa.com)Egyre több helyen vált legálissá, de sok helyen még mindig tiltják (Forrás: disa.com)

Ennek ellenére a demokraták komoly lépést tettek, hiszen december elején például az általuk ellenőrzött képviselőház elfogadta a marihuána szövetségi szinten történő legalizálását. Érdekesség, hogy korábban soha nem került még szavazásra a kérdés a Kongresszus valamely házában. Más kérdés, hogy ezt még a jelenleg a republikánusok által ellenőrzött szenátusnak is jóvá kellene hagyni, amire viszonylag kicsi az esély. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a szövetségi szintű szabályozás nem jelenti azt, hogy az egyes tagállamokban is érvényesül mindez, hiszen azok eltérő jogszabályokat is érvényben tarthatnak.

Ugyanakkor tagállami szinten is történtek lazítások, hiszen például az elnökválasztással egyidőben több államban tartottak erről szavazást, aminek eredményeként újabb négy állam legalizálta a kannabisz használatát. Ennek révén a felnőtt korúak immár 15 amerikai államban élhetnek a marihuánával, míg orvosi célra 36 államban engedélyezték a használatát.

A jogszabályi környezet változása mellett más szabályzók is abba az irányba mutatnak, hogy a változások szele fúj. A profi kosárlabda liga például a most elindul új szezonban rukkolt elő egy változással. Mint azt korábban közölték, a december 22-én kezdődött 2020-2021-es szezonban az NBA játékosainak doppingtesztjei nem térnek ki arra, hogy fogyasztottak-e marihuánát. A szakértők szerint az NBA lépését a közeljövőben több más profi bajnokság is követheti.

Nagyot ment az árfolyam szeptember vége óta, de éves szinten még mindig rosszul áll a szektorNagyot ment az árfolyam szeptember vége óta, de éves szinten még mindig rosszul áll a szektor

Mindezek pedig abba az irányba mutatnak, hogy a legális piac növekedése új lendületet kaphat, ez pedig a területen mozgó vállalatok lehetőségeit is bővíti. A szektor több vállalatát átfogó passzív befektetési alap (ETF), az ETFMG Alternative Harvest (tickerkód: MJ) árfolyammozgása is tükrözi a változásokat, hiszen a szeptember végén még 10 dollár körül forgó értékpapír két hónap alatt 50 százalékkal erősödött, és november vége óta 15 dollár körül stabilizálódott. Mindezek persze egy Tesla részvényes valószínűleg csak elnézően mosolyognak, hiszen az elektromos autógyártó részvényei idén nyolcszoros áremelkedést értek el. Ugyanakkor a kannabisz papírokon is szép nyereséget lehet elérni, ha csak a két évvel korábbi szintre kúsznak vissza az árfolyamok, az említett ETF például akkor megközelítette a 40 dolláros árfolyamot.

Jogi közlemény

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlapján szereplő adatok, információk, elméleti és gyakorlati elemezések, kommentárok, előadások és egyéb írások (a továbbiakban együttesen: „Honlaptartalom”) tájékoztató céllal készülnek, azok befektetési ajánlást nem tartalmaznak, és így nem valósítanak meg a befektetési vállalkozásokról és árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi 138. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési elemzést vagy befektetési tanácsadást.

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) nem befektetési vállalkozás, amely kiegészítő tevékenysége körében befektetési elemezéseket készít, vagy befektetési tanácsadást nyújt az ügyfelei részére. A Menedzsment Fórum (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a Menedzsment Fórum (mfor.hu) függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlaptartalma a szerzők magánvéleményét tükrözi. A honlaptartalom szerzői jogi védelem alatt áll. Minden jog fenntartva. A honlapon szereplő bármely szerzői műnek vagy azok részleteinek a szerzők előzetes írásbeli engedélye nélkül való bármilyen felhasználása tilos.

A Menedzsment Fórum (mfor.hu) honlapjának üzemeltetője, szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.