2019. január 17. 12:52

Hosszú idő után az idén végre sor kerülhet banki nyilvános részvénykibocsátásra – jelentette ki Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója a mai BÉT Legek című rendezvényén. Utalva ezzel arra, hogy a hírek szerint az MKB Bank akár már az év közepéig kérheti papírjai bevezetését.

A külföldi befektetők, befektetési alapok részéről erős a kereslet a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgó részvények iránt, a hazai lakossági részvényállomány ugyanakkor lehetne nagyobb a jelenleginél – olvasható a BÉT 2018-as évéről ma publikált stratégiai jelentésben. A lakossági részvényállomány több mint 800 milliárd forint, ezen belül közel 600 milliárd a közvetlen részvénytulajdon, bő 200 milliárd az intézményi befektetőkön keresztüli befektetés.

Sikeres évet zárt a BÉT 2018-ban Sikeres évet zárt a BÉT 2018-ban

A pezsgés és a tőkeemelések éve – így jellemezte a 2018-as évet Végh Richárd. Életre kelt a kis- és középvállalkozásoknak megjelenést biztosító BÉT Xtend piac, s a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt, 13 milliárd forintos Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap is végrehajtotta az első befektetését, a Megakrán Nyrt. tőkeemelésének 40 százalékát lejegyezve. A Standardból a Prémium kategóriába 2017 után 2018-ban is három cég – Konzum, Alteo, BIF – lépett fel. Így most már 19 cég papírjai forognak a kiemeltek között.

A jelzáloglevelek állománya tavaly 55 százalékkal, közel 1 175 milliárd forintra nőtt. Tizenhárom részvénytársaság tizenkilenc alkalommal emelt alaptőkét 2018-ban, közel 80 milliárd forintos összértékben. A legtöbbet a Konzum, amely akvizíciók révén 37,7 milliárd forint összértékben emelte meg a tőzsdei kapitalizációját 2018 második felében, míg a Finext törzsrészvényének bevezetésével 18,5 milliárd forintot érő sorozat került tőzsdei forgalomba, nagy lépést téve ezzel a szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) válás felé.

Bővülő paletta

Tizenhárom darab új jelzáloglevéllel, tíz kötvénnyel, nyolc befektetési jeggyel és több mint százötven turbo warranttal bővült a tőzsdei paletta, ezen felül pedig 360 milliárd forint össznévértéket meghaladó rábocsátással bővült a hitelpapírpiac.

Kiemelkedő volt 2018-ban is az MFB kötvénybevezetési tevékenysége, csak az idén 105 millió euróval, illetve egyéb forintban jegyzett kötvények listázásán keresztül 75 milliárd forinttal bővült a tőzsdére bevezetett értékpapírjainak állománya. A BÉTa Piac 2018-ban hét tőzsdén kereskedett befektetési alappal, továbbá hat európai részvénnyel bővült. Ezek a bevezetett új termékek diverzifikált befektetéseket tesznek lehetővé a legnagyobb amerikai és európai vállalatokba, így a lakossági befektetők számára is jó alternatívát jelenthetnek.

A BUX-index 2018-ban több mint három éve tartó emelkedő trendje megtorpant, értéke 0,6 százalékot csökkent a tavalyi évi záróárhoz képest. Ám a hazai részvénypiaci index relatív értelemben még mindig jól teljesített, hiszen a nagy nyugat-európai és tengerentúli, sőt a régiós indexek is nagyobb esést tudhatnak maguk mögött az idei évben. Az utóbbi években tapasztal szárnyalás ellenére még mindig viszonylag alulárazottnak mondható a BUX, összehasonlítva a többi részvényindexszel.

A piaci forgalom emelkedő trendje azonban nem szakadt meg. A 2018-as évben az átlagos napi részvénypiaci forgalom elérte a 11,4 milliárd forintot, 6,7 százalékkal meghaladva a tavalyi értéket. A magas forgalom egyrészt köszönhető az év második felében tapasztalt megnövekedett volatilitásnak, másfelől a magyar tőzsdén listázott cégek egyedi sztorijainak.

A négy blue chip – Mol, OTP Bank, Magyar Telekom, Richter – a teljes forgalom 89 százalékát adta az idei évben, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyi évben tapasztalt koncentrációval, míg a három évvel ezelőtti értékhez képest 10 százalékkal nőtt. Azért a kisebb papírok forgalma is észrevehető volt: míg 2015-ben csupán négy részvény napi átlagforgalma haladta meg a 100 millió forintot, addig 2018 év végén már nyolc ilyen papír forgott a magyar tőzsdén. Annak érdekében, hogy a kis- és közepes méretű papírok a jövőben még inkább a lakossági és intézményi befektetők látószögébe kerüljenek, a BÉT folytatja a 2017 év végén kísérleti jelleggel megkezdett elemzés-árjegyzés programját, hogy ezzel biztosítson folyamatosan friss információkat, valamint egy alaplikviditást a piac szereplői számára.

Rekordmértékű friss tőke érkezett

A már listázott cégek rekordnagyságú tőkeemelést hajtottak végre, 2018-ban közel 80 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a hazai részvényparkettre, ezzel jelentősen hozzájárulva a hazai tőkepiaci kapitalizáció növekedéséhez, mely a 2018-as becsült GDP értékéhez viszonyítva év végére elérte a 20 százalékot, ez 5,3 százalékponttal magasabb, mint a 2015 végi állapot.

A nemzetközi versenyképességi stratégiában a tőzsdefejlesztés hangsúlyos lehet – jelentette ki Nagy Márton, a BÉT-tulajdonos Magyar Nemzeti Bank alelnöke. A tőkeemelések 2019-ben is folytatódhatnak, újabb vállalatok léphetnek a Standardból a Prémium kategóriába. A Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. egyesülésével egyrészt új blue chippel bővülhet a BÉT részvénypalettája, másrészt a BÉT történetében először kerülhet sor két nyrt. fúziójára. A 2018-ban bevezetett BILK Logisztikai Nyrt. részvényeinek kereskedése 2019 júniusában kezdődik meg, míg a BÉT Xtend piacon a CyBERG Corp. Nyrt. törzsrészvényeivel már ez év elejétől lehet kereskedni a Tőzsde MTF piacán. A szit-ek száma is tovább bővülhet az idén. Emellett Végh Richárd szerint több bank is jelezte, hogy a közeljövőben tőzsdére kíván lépni.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.