2019. január 17. 12:52

Hosszú idő után az idén végre sor kerülhet banki nyilvános részvénykibocsátásra – jelentette ki Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója a mai BÉT Legek című rendezvényén. Utalva ezzel arra, hogy a hírek szerint az MKB Bank akár már az év közepéig kérheti papírjai bevezetését.

A külföldi befektetők, befektetési alapok részéről erős a kereslet a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgó részvények iránt, a hazai lakossági részvényállomány ugyanakkor lehetne nagyobb a jelenleginél – olvasható a BÉT 2018-as évéről ma publikált stratégiai jelentésben. A lakossági részvényállomány több mint 800 milliárd forint, ezen belül közel 600 milliárd a közvetlen részvénytulajdon, bő 200 milliárd az intézményi befektetőkön keresztüli befektetés.

Sikeres évet zárt a BÉT 2018-ban Sikeres évet zárt a BÉT 2018-ban

A pezsgés és a tőkeemelések éve – így jellemezte a 2018-as évet Végh Richárd. Életre kelt a kis- és középvállalkozásoknak megjelenést biztosító BÉT Xtend piac, s a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt, 13 milliárd forintos Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap is végrehajtotta az első befektetését, a Megakrán Nyrt. tőkeemelésének 40 százalékát lejegyezve. A Standardból a Prémium kategóriába 2017 után 2018-ban is három cég – Konzum, Alteo, BIF – lépett fel. Így most már 19 cég papírjai forognak a kiemeltek között.

A jelzáloglevelek állománya tavaly 55 százalékkal, közel 1 175 milliárd forintra nőtt. Tizenhárom részvénytársaság tizenkilenc alkalommal emelt alaptőkét 2018-ban, közel 80 milliárd forintos összértékben. A legtöbbet a Konzum, amely akvizíciók révén 37,7 milliárd forint összértékben emelte meg a tőzsdei kapitalizációját 2018 második felében, míg a Finext törzsrészvényének bevezetésével 18,5 milliárd forintot érő sorozat került tőzsdei forgalomba, nagy lépést téve ezzel a szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) válás felé.

Bővülő paletta

Tizenhárom darab új jelzáloglevéllel, tíz kötvénnyel, nyolc befektetési jeggyel és több mint százötven turbo warranttal bővült a tőzsdei paletta, ezen felül pedig 360 milliárd forint össznévértéket meghaladó rábocsátással bővült a hitelpapírpiac.

Kiemelkedő volt 2018-ban is az MFB kötvénybevezetési tevékenysége, csak az idén 105 millió euróval, illetve egyéb forintban jegyzett kötvények listázásán keresztül 75 milliárd forinttal bővült a tőzsdére bevezetett értékpapírjainak állománya. A BÉTa Piac 2018-ban hét tőzsdén kereskedett befektetési alappal, továbbá hat európai részvénnyel bővült. Ezek a bevezetett új termékek diverzifikált befektetéseket tesznek lehetővé a legnagyobb amerikai és európai vállalatokba, így a lakossági befektetők számára is jó alternatívát jelenthetnek.

A BUX-index 2018-ban több mint három éve tartó emelkedő trendje megtorpant, értéke 0,6 százalékot csökkent a tavalyi évi záróárhoz képest. Ám a hazai részvénypiaci index relatív értelemben még mindig jól teljesített, hiszen a nagy nyugat-európai és tengerentúli, sőt a régiós indexek is nagyobb esést tudhatnak maguk mögött az idei évben. Az utóbbi években tapasztal szárnyalás ellenére még mindig viszonylag alulárazottnak mondható a BUX, összehasonlítva a többi részvényindexszel.

A piaci forgalom emelkedő trendje azonban nem szakadt meg. A 2018-as évben az átlagos napi részvénypiaci forgalom elérte a 11,4 milliárd forintot, 6,7 százalékkal meghaladva a tavalyi értéket. A magas forgalom egyrészt köszönhető az év második felében tapasztalt megnövekedett volatilitásnak, másfelől a magyar tőzsdén listázott cégek egyedi sztorijainak.

A négy blue chip – Mol, OTP Bank, Magyar Telekom, Richter – a teljes forgalom 89 százalékát adta az idei évben, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyi évben tapasztalt koncentrációval, míg a három évvel ezelőtti értékhez képest 10 százalékkal nőtt. Azért a kisebb papírok forgalma is észrevehető volt: míg 2015-ben csupán négy részvény napi átlagforgalma haladta meg a 100 millió forintot, addig 2018 év végén már nyolc ilyen papír forgott a magyar tőzsdén. Annak érdekében, hogy a kis- és közepes méretű papírok a jövőben még inkább a lakossági és intézményi befektetők látószögébe kerüljenek, a BÉT folytatja a 2017 év végén kísérleti jelleggel megkezdett elemzés-árjegyzés programját, hogy ezzel biztosítson folyamatosan friss információkat, valamint egy alaplikviditást a piac szereplői számára.

Rekordmértékű friss tőke érkezett

A már listázott cégek rekordnagyságú tőkeemelést hajtottak végre, 2018-ban közel 80 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a hazai részvényparkettre, ezzel jelentősen hozzájárulva a hazai tőkepiaci kapitalizáció növekedéséhez, mely a 2018-as becsült GDP értékéhez viszonyítva év végére elérte a 20 százalékot, ez 5,3 százalékponttal magasabb, mint a 2015 végi állapot.

A nemzetközi versenyképességi stratégiában a tőzsdefejlesztés hangsúlyos lehet – jelentette ki Nagy Márton, a BÉT-tulajdonos Magyar Nemzeti Bank alelnöke. A tőkeemelések 2019-ben is folytatódhatnak, újabb vállalatok léphetnek a Standardból a Prémium kategóriába. A Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. egyesülésével egyrészt új blue chippel bővülhet a BÉT részvénypalettája, másrészt a BÉT történetében először kerülhet sor két nyrt. fúziójára. A 2018-ban bevezetett BILK Logisztikai Nyrt. részvényeinek kereskedése 2019 júniusában kezdődik meg, míg a BÉT Xtend piacon a CyBERG Corp. Nyrt. törzsrészvényeivel már ez év elejétől lehet kereskedni a Tőzsde MTF piacán. A szit-ek száma is tovább bővülhet az idén. Emellett Végh Richárd szerint több bank is jelezte, hogy a közeljövőben tőzsdére kíván lépni.