3p

A COVID-19 járvány és az annak révén fellépő gazdasági válsággal szembeni közösségi felajánlások mérését és bemutatását célozza a részvénycélú közösségi finanszírozási platform, a Tőkeportál új mutatója, a Felajánlásmérő. Február vége óta napról napra növekszik az üzleti és társadalmi felajánlások köre: a felajánlások száma meghaladja a 350-et és piaci értéken meghaladta a hétmilliárd forintot. E felajánlásokat követi, elemzi és méri a Tőkeportál mutatója

A Tőkeportál az apró tőkék összegyűjtését szolgáló közösségi finanszírozás egyik hazai úttörőjeként azt vallja, hogy a vállalati és a lakossági hozzájárulás, avagy a közösségi tőke társadalom-, és gazdaságvédelmi célra is mozgósítható.

Mit jelent a közösségi tőke, a crowd capital?

A Felajánlásmérő az interneten megjelent a társadalmi avagy közösségi felajánlásokat értékét, mutatja be napról napra. A naponta bemutatott érték forintban és társadalmi hatásban is mérhető: ezt jelenti a crowd capital. A naponta megjelenő rövid elemzés célja, hogy segítse a válságra adott válaszok kommunikációját.  A Felajánlásmérő motiválhatja és elősegítheti a magyar társadalom gyorsabb reakcióját, a helyzethez való alkalmazkodását.

A jelenlegi állás szerint a felajánlások összege már 7 milliárd forint felett jár:

A felajánlások közel fele online vagy offline szolgáltatás (pl. tanácsadás vagy fuvarozás), mintegy 3,5 mrd Ft értékben. A felajánlások 44%-a érkezett pénzadományként, többnyire kórházak vagy egyéb egészségügyi ellátó intézmények számára. A tárgyi adományok (pl. egészségügyi védőfelszerelések) 8%-át képviselik a felajánlásoknak.

A Felajánlásmérő módszertana

A Tőkeportál e célra kialakított felülete keresőrendszere és csapata az online elérhető hírekből folyamatosan gyűjti a felajánlásokat, majd az e célra kialakított eljárásrendje szerint validálja a beérkezett információkat, értékeli vagy megbecsüli azokat, és felveszi a kapcsolatot a felajánló szakemberrel vagy szervezettel is. Több interjú is megjelent már e témában: legutóbb az egyik első felajánlást tevő neves magyar startup, a Talk-a-bot alapítójával, Deliága Ákossal, valamint Mosóczi Andrással, a mateking.hu alapítójával, Slezák Balázzsal, a Wozify ügyvezetőjével és Horváth Lajossal, aki az Országos Koronavírus Regiszter egyik megálmodója.

A felajánlás lehet akár ingyenessé tett online múzeumlátogatás, felajánlott laptop, elengedett jutalék, ingyenes felhasználási lehetőség, vagy éppen az otthoni tanulást segítő applikáció, étel-ital, járműhasználat – mindezek piaci értéke megjelenik a Felajánlásmérő rendszeresen frissülő grafikonján.

A mutató mellett a Tőkeportál elkötelezetten segíti a felajánlások kommunikációját is – ennek keretében rövid interjúsorozatot indítottak a felajánlókkal, amit a platform Facebook-oldalán lehet követni.

A Felajánlásmérő oldalán bárki bejegyezheti felajánlását, ezzel támogatva a krízis miatt nehéz helyzetben került magánembereket vagy vállalkozásokat. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!