<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

A Száraz István tulajdonában lévő Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.– mely egyebek mellett egy, az MKB Bankban közvetve csaknem egyharmad részben tulajdonos magántőkealap kezelője –  egy olyan alapot vett át, amelyet egy másik társaság hozott létre. Az átadás oka prózai.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privatbankar.hu-n jelent meg. 

Már több esettel is illusztráltuk az utóbbi hetekben, hogy a koronavírus-járvány ellenére sem állt le a hazai üzleti élet. Most egy újabbra bukkantunk. A Capstone Befektetési Alapkezelő Zrt. a veszélyhelyzet kihirdetése után nyolc nappal, március 19-én kérte a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) az Arezzo Magántőkealap bejegyzésére. 

Átlépték a limitetÁtlépték a limitet

A hiánypótlást követően az MNB május 7-én engedélyezte az Arezzo elindulását. Ám még két hónap sem telt el, amikor az alapkezelő felhívta befektetői figyelmét, hogy július 1-jével át kívánja adni az alap menedzselését a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.-nek. Erre azért volt szükség, mert a törvény szerint egy zártkörű befektetési alap kezelését ugyan át lehet adni egy másik cégnek a felügyelet – vagyis az MNB – előzetes engedélye nélkül is, de csak akkor, ha abba a befektetési jegyek tulajdonosainak 75 százaléka beleegyezik. Ez meg is történt, így az Arezzo alig két hónappal a jegybanki engedély megszerzését követően, július 15-én átkerült a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez.

Nem ez volt az első biznisze a két alapkezelőnek. Idén februárban például a Garda Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap járta be ugyanezt az utat, azaz került át a Capstone-tól a Quartz-hoz. A Garda 2019 novemberében annak kapcsán került a hírekbe, hogy a portfoliójába került a Seven House Ingatlanhasznosító Kft., amelyet addig az az Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. birtokolt. Ez az a cég, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most már csak egyetlen alapítványának a vagyonát kezeli.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Annak, hogy a mostani esetet taglaljuk, a szereplők személye az oka. A Capstone tulajdonosa a Földvári és fia Tanácsadó Kft., amelyben minősített többségi befolyással rendelkezik az a Földvári Gábor, akinek a neve leginkább a letelepedésikötvény-bizniszből ismert, ő az egyik, ciprusi illetőségű közvetítő cégének, az Innozone Holdings Ltd.-nek a képviselője. Amúgy tőzsdei körökben ismert magánbefektető, korábban az Exbus vezetésében és a Bookline meghatározó tulajdonosai között is megfordult.

A Quartz tulajdonosa pedig az Origo internetes portált alapított Száraz István, aki baráti kapcsolatokat ápol Matolcsy György jegybankelnök fiaival. A Quartz által kezelt egyik alap, az Uncia Magántőkealap legismertebb befektetése az MKB Bank közel 33 százalékos részvénycsomagja. Ez tavaly augusztusban került az Uncia Magántőkealaphoz, azáltal, hogy az a közvetett tulajdonába vonta a Bankonzult Finance Zrt.-t (melyet 2019 novemberében át is keresztelt Uncia Finance Zrt.-re).

S hogy miért került át az MNB-engedély megszerzését követően ily rövid idő alatt az Arezzo Magántőkealap a Capstone-tól a Quartzhoz? Ennek oka prózai – közölte lapunk érdeklődésére Földvári Gábor. Nevezetesen, több mint 100 millió eurónyi tőkét sikerült összegyűjteniük, s mivel a Capstone csak legfeljebb 100 millió eurót kezelhet, kénytelen volt keresni olyan céget, amelynek a mandátuma e törvényi küszöb feletti értékre szól. Földvári tájékoztatása szerint több ilyen alapkezelőtől is kértek ajánlatot arra, mennyiért veszik át az Arezzo kezelését, s végül a Quartz lett a befutó.

S hogy kik állnak az Arezzo mögött, azt nem lehet tudni, mivel ez – mint már említettük – egy magántőkealap, amely jellegénél fogva nem köteles nyilvánosságra hozni a befektetői kilétét, azt kizárólag az MNB-vel kell közölnie.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.