2019. március 1. 14:56

Az ügyben érintett a Gyurcsány-kormány egyik minisztere.

Az ügyészség fellebbezése nyomán jövő csütörtökön, március 7-én folytatódik a Postapalota kétezres évek közepi értékesítése miatt indított per, ezúttal már a Fővárosi Ítélőtáblán - derül ki a jövő heti bírósági tárgyalási jegyzékből.

A Postapalota épülete A Postapalota épülete

A hűtlen kezeléssel vádolt hat személy mindegyikét felmentette tavaly júniusban a Fővárosi Törvényszék, de az ügyész valamennyi vádlott terhére fellebbezést jelentett be a bűnösség megállapítása és a büntetés kiszabása végett. A Fővárosi Fellebviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta.

Az első nyilvános ülésre tehát jövő héten sor kerül. Az ügyben érintett Sz. Pál, a Gyurcsány-kormány közlekedési minisztere, aki a posta tulajdonában lévő ingatlan eladásakor a Magyar Posta vezérigazgatója volt. Rajta kívül még további öt személy áll az ítélőtábla elé, akik ekkoriban a postánál, illetve az ÁPV-nél álltak alkalmazásban.

A tárgyalási jegyzék szerint a posta fővárosi irányító szerve 2006-ban két saját tulajdonú, egy bérelt és egy ingyenesen használt ingatlanban volt elhelyezve. A társaság igazgatósága - tekintettel a következő évben lejáró bérleti szerződésre - 2006 második felében az I-III. rendű vádlottak közreműködésével, igazgatósági és felügyelő bizottsági határozatokkal kialakította a társaság irodakoncepcióját. A vád szerint a vádlottak abban nem reális költségeket tüntettek fel, megszegve vagyonkezelői kötelezettségüket. A Magyar Posta igazgatósága ezen koncepció alapján hozott döntést az ingatlanokról.

Később az ÁPV részéről a IV-VI. rendű vádlottak nem valós adatokat tartalmazó előterjesztést készítettek, amely alapján az új székház bérlése tűnt a leggazdaságosabb megoldásnak. Az ÁPV igazgatósága ez alapján hozott döntést, de a vád szerint "a tulajdon eladása és a bérelt üzletvitel a posta számára a leggazdaságtalanabb megoldás volt az összes lehetőség közül".

A Postapalotát pár éve a jegybank által létrehozott alapítványok vásárolták meg nagyjából 7 milliárd forintért, a felújítás után pedig a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába kerül mintegy 14 milliárd forintért a Széll Kálmán téri értékes épület. A pénzügyi felügyelet költözik oda.

A törvényszék tavalyi döntése előtt a kormánypárti sajtó arról cikkezett, hogy az ügyben mintegy 10 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a vádlottak, Sz. Pál pedig akár 10 év börtönbüntetést is kaphat. Ehhez képest felmentették a vádlottakat.

 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!