2019. március 1. 14:56

Az ügyben érintett a Gyurcsány-kormány egyik minisztere.

Az ügyészség fellebbezése nyomán jövő csütörtökön, március 7-én folytatódik a Postapalota kétezres évek közepi értékesítése miatt indított per, ezúttal már a Fővárosi Ítélőtáblán - derül ki a jövő heti bírósági tárgyalási jegyzékből.

A Postapalota épülete A Postapalota épülete

A hűtlen kezeléssel vádolt hat személy mindegyikét felmentette tavaly júniusban a Fővárosi Törvényszék, de az ügyész valamennyi vádlott terhére fellebbezést jelentett be a bűnösség megállapítása és a büntetés kiszabása végett. A Fővárosi Fellebviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta.

Az első nyilvános ülésre tehát jövő héten sor kerül. Az ügyben érintett Sz. Pál, a Gyurcsány-kormány közlekedési minisztere, aki a posta tulajdonában lévő ingatlan eladásakor a Magyar Posta vezérigazgatója volt. Rajta kívül még további öt személy áll az ítélőtábla elé, akik ekkoriban a postánál, illetve az ÁPV-nél álltak alkalmazásban.

A tárgyalási jegyzék szerint a posta fővárosi irányító szerve 2006-ban két saját tulajdonú, egy bérelt és egy ingyenesen használt ingatlanban volt elhelyezve. A társaság igazgatósága - tekintettel a következő évben lejáró bérleti szerződésre - 2006 második felében az I-III. rendű vádlottak közreműködésével, igazgatósági és felügyelő bizottsági határozatokkal kialakította a társaság irodakoncepcióját. A vád szerint a vádlottak abban nem reális költségeket tüntettek fel, megszegve vagyonkezelői kötelezettségüket. A Magyar Posta igazgatósága ezen koncepció alapján hozott döntést az ingatlanokról.

Később az ÁPV részéről a IV-VI. rendű vádlottak nem valós adatokat tartalmazó előterjesztést készítettek, amely alapján az új székház bérlése tűnt a leggazdaságosabb megoldásnak. Az ÁPV igazgatósága ez alapján hozott döntést, de a vád szerint "a tulajdon eladása és a bérelt üzletvitel a posta számára a leggazdaságtalanabb megoldás volt az összes lehetőség közül".

A Postapalotát pár éve a jegybank által létrehozott alapítványok vásárolták meg nagyjából 7 milliárd forintért, a felújítás után pedig a Magyar Nemzeti Bank tulajdonába kerül mintegy 14 milliárd forintért a Széll Kálmán téri értékes épület. A pénzügyi felügyelet költözik oda.

A törvényszék tavalyi döntése előtt a kormánypárti sajtó arról cikkezett, hogy az ügyben mintegy 10 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a vádlottak, Sz. Pál pedig akár 10 év börtönbüntetést is kaphat. Ehhez képest felmentették a vádlottakat.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.