2019. április 1. 12:31

Az emberek kapnak már egy kedvezményt, kettő  nem fér bele. Csakhogy lesznek, akik mindenképpen pórul járnak.

Májusban,  a jövő évi költségvetés összeállításakor újra megvizsgálhatja a Pénzügyminisztérium a pénzügyi tranzakciós illeték csökkentését - derült ki lapunk érdeklődésére Varga Mihály pénzügyminiszter mai sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály pénzügyminiszter Varga Mihály pénzügyminiszter

Mint az mfor korábban megírta, a tárca egy olyan javaslatot nyújtott be a parlamenthez, amelynek értelmében a 20 ezer forint feletti utalások esetén egységesen 800 forint éves díjat vetettek volna ki a számlatulajdonosokra, függetlenül a tranzakciók számától. Ezt a javaslatot azonban megfúrta a parlament gazdasági bizottsága - melynek vezetője a kormánypárti Bánki Erik - arra hivatkozva, hogy kell a pénz a családvédelmi akciótervre. Így jelen állás szerint marad a hatályos szabályozás: minden, 20 ezer forintot meghaladó tranzakció esetén a 20 ezer forint feletti részre 0,3 százalékos illetéket vetnek ki, de maximum 6000 forintot.

Bánki egy nyilatkozatban kijelentette, hogy nem került le végleg a napirendről a pénzügyi tárca javaslata, csak egy átmeneti időre, amíg kiderül, hogy az akciótervnek milyen költségvetési vonzata van.

Kormányzati nyilatkozatok szerint mindenesetre évi 150 milliárd forintba kerül a csomag. A tranzakciós illeték csökkentése néhány milliárd forint bevételkiesést okozott volna, ami nem rengeti meg a büdzsét. Például azért nem, mert az idei költségvetésbe - mint azt a mai tájékoztatón többször is hangsúlyozták - jelentős, több százmilliárdos tartalékot építettek be, ráadásul a gazdasági növekedéssel és a dinamikus bérkiáramlással összefüggésben hasonló nagyságrendű többletbevételre is számítani lehet.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/?>

Ilyen mozgástér mellett vajon miért volt szükség az illeték csökkentésének elhalasztására, és mikor kerülhet sor a bevezetésére? - firtattuk a miniszternél.

Varga Mihály egy eddig nem ismert érvet hozott elő: azért döntöttek végül az intézkedés leállítása mellett, mert az állampapírok után biztosított adókedvezmények is ekkoriban lépnek hatályba, és úgy ítélték meg, hogy egyelőre egy jelentős kedvezményt - az államkötvények adómentességét - tudnak biztosítani az érintettek számára a nyáron.

Hozzátette, hogy még nem tudja megmondani, esetleg 2020-tól vagy más időpontban mégis napirendre kerülhet az illeték átalakítása, ez majd a jövő évi költségvetés májusi összeállításakor derül ki.

Mfor-vélemény: Azt már mi tesszük hozzá, hogy a tranzakciós illeték csökkentésével érintett ügyfélkör nem fedi le teljesen a lakossági államkötvényekkel rendelkezők körét, azaz nem rendelkezik minden számlatulajdonos államkötvénnyel. Vagyis egy jelentős számlatulajdonosi kör nem élvezi az államkötvényekre kiterjesztett adómentesség áldásos hatását (az erről szóló törvényjavaslat itt található) és a jelek szerint az alacsonyabb illeték hasonló hatását sem fogja.