2019. április 1. 12:31

Az emberek kapnak már egy kedvezményt, kettő  nem fér bele. Csakhogy lesznek, akik mindenképpen pórul járnak.

Májusban,  a jövő évi költségvetés összeállításakor újra megvizsgálhatja a Pénzügyminisztérium a pénzügyi tranzakciós illeték csökkentését - derült ki lapunk érdeklődésére Varga Mihály pénzügyminiszter mai sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály pénzügyminiszter Varga Mihály pénzügyminiszter

Mint az mfor korábban megírta, a tárca egy olyan javaslatot nyújtott be a parlamenthez, amelynek értelmében a 20 ezer forint feletti utalások esetén egységesen 800 forint éves díjat vetettek volna ki a számlatulajdonosokra, függetlenül a tranzakciók számától. Ezt a javaslatot azonban megfúrta a parlament gazdasági bizottsága - melynek vezetője a kormánypárti Bánki Erik - arra hivatkozva, hogy kell a pénz a családvédelmi akciótervre. Így jelen állás szerint marad a hatályos szabályozás: minden, 20 ezer forintot meghaladó tranzakció esetén a 20 ezer forint feletti részre 0,3 százalékos illetéket vetnek ki, de maximum 6000 forintot.

Bánki egy nyilatkozatban kijelentette, hogy nem került le végleg a napirendről a pénzügyi tárca javaslata, csak egy átmeneti időre, amíg kiderül, hogy az akciótervnek milyen költségvetési vonzata van.

Kormányzati nyilatkozatok szerint mindenesetre évi 150 milliárd forintba kerül a csomag. A tranzakciós illeték csökkentése néhány milliárd forint bevételkiesést okozott volna, ami nem rengeti meg a büdzsét. Például azért nem, mert az idei költségvetésbe - mint azt a mai tájékoztatón többször is hangsúlyozták - jelentős, több százmilliárdos tartalékot építettek be, ráadásul a gazdasági növekedéssel és a dinamikus bérkiáramlással összefüggésben hasonló nagyságrendű többletbevételre is számítani lehet.

Ilyen mozgástér mellett vajon miért volt szükség az illeték csökkentésének elhalasztására, és mikor kerülhet sor a bevezetésére? - firtattuk a miniszternél.

Varga Mihály egy eddig nem ismert érvet hozott elő: azért döntöttek végül az intézkedés leállítása mellett, mert az állampapírok után biztosított adókedvezmények is ekkoriban lépnek hatályba, és úgy ítélték meg, hogy egyelőre egy jelentős kedvezményt - az államkötvények adómentességét - tudnak biztosítani az érintettek számára a nyáron.

Hozzátette, hogy még nem tudja megmondani, esetleg 2020-tól vagy más időpontban mégis napirendre kerülhet az illeték átalakítása, ez majd a jövő évi költségvetés májusi összeállításakor derül ki.

Mfor-vélemény: Azt már mi tesszük hozzá, hogy a tranzakciós illeték csökkentésével érintett ügyfélkör nem fedi le teljesen a lakossági államkötvényekkel rendelkezők körét, azaz nem rendelkezik minden számlatulajdonos államkötvénnyel. Vagyis egy jelentős számlatulajdonosi kör nem élvezi az államkötvényekre kiterjesztett adómentesség áldásos hatását (az erről szóló törvényjavaslat itt található) és a jelek szerint az alacsonyabb illeték hasonló hatását sem fogja.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a K&H Bank személyi kölcsöne 30 050 forintos törlesztőrészlettel és 8,49 százalékos THM-mel lehet a miénk, míg a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönét 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 131 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!