<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Így kívánja elősegíteni a hazai cégek finanszírozásának diverzifikálását. A július 1-jétől induló, 300 milliárd forintos keretösszegű Növekedési Kötvényprogram által keletkező többletpénzt a jegybank az alapkamaton kamatozó betéti eszköz révén semlegesíti.

A jegybank a program keretében hazai székhellyel rendelkező nem pénzügyi vállalatok 3-10 éves futamidejű, legalább B+ hitelminősítéssel rendelkező kötvényeit vásárolhatja meg, egy kötvénysorozatból legfeljebb 70 százalékot. Egy vállalatcsoporttal szemben maximum 20 milliárd forint lehet a jegybank kitettsége. A kibocsátás minimális volumene egymilliárd forint kell, hogy legyen. (A vállalati kötvények állománya a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint január végén 626 milliárd forintot tett ki).

Matolcsy GyörgyMatolcsy György

Az új program szervesen kiegészíti a 2019 elején elindult Növekedési Hitelprogram Fix konstrukciót – olvasható abban a közleményben, amelyet a Monetáris Tanács a mai ülését követően adott ki. Amelyen – mint arról az mfor.hu beszámolt – monetáris szigorítást jelentett be: 0,1 százalékponttal, -0,05 százalékra emelte azt a kamatot, amelyet fizet a nála egy napra elhelyezett betétekért.

A több mint hét éve nem látott lépést Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azzal indokolta, hogy a jegybank elérte a 3 százalékos inflációs célját. További lépésként a Monetáris Tanács a 2019 második negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát 100 milliárd forinttal, legalább 300-500 milliárd forintra mérsékelte, és ennek figyelembevételével határozza meg a jegybanki swapeszközök állományát.

Mindent meg kell tennünk, hogy az elért árstabilitást fenntartsuk – hangsúlyozta Matolcsy György a mai sajtótájékoztatóján. Utalva arra, hogy az infláció az utóbbi hónapokban elkezdett emelkedni: 2019 februárjában az infláció 3,1, míg a maginfláció 3,5 százalék volt. A maginfláció emelkedését főként a feldolgozott élelmiszerek és a piaci szolgáltatások magasabb inflációja okozta, amihez a teljes fogyasztóiár-index esetében a feldolgozatlan élelmiszer- és üzemanyagárak növekedése járult hozzá. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció a januári 3 százalékot követően februárban 3,2 százalékon alakult.

hirdetés

Az inflációt továbbra is változékony tételek befolyásolják, ezért a Monetáris Tanács a kilátások megítélésében nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra. Az éves fogyasztóiár-index 2018 közepe óta folyamatosan 3 százalék körül ingadozik és az adószűrt maginfláció 2019 elején 3 százalékra emelkedett, így az MNB elérte inflációs célját.

Eseti döntést hoztunk, nem nyitunk új ciklust, hanem a negyedéves adatok alapján lépünk a jövőben is – jelentette ki Matolcsy György. Hozzátéve: támogató, laza marad a monetáris politika, ez következik a mandátumukból. Vagyis a szigorítás nem folyamatos lesz, hanem adagolja majd a jegybank az intézkedéseket.

Már a kamatdöntés megjelenése után is gyengülni kezdett a forint, de az egy órával későbbi bejelentéseket követően került igazán lejtőre a magyar fizetőeszköz: majdnem egy százalékkal, közel 319 forintra gyengült az euróval szemben. Amit elemzők azzal magyaráznak, hogy a befektetők elégedetlenek voltak a jegybanki döntésekkel. Elsősorban az önthetett olajat a tűzre, hogy a jegybank nem tekinti egy új - szigorításon alapuló - monetáris ciklus kezdetének a mai ülést, ellenben Matolcsy György egyedi döntésről beszélt, és hangsúlyozta, hogy laza marad a kamatpolitika.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.