3p

A 0,9 százalékos jegybanki alapkamatot ugyan nem emelte a Monetáris Tanács a mai ülésén, ám szűkítette a kereskedelmi bankok likviditását azáltal, hogy az MNB-nél elhelyezett betéteinek a kamatát növelte, igaz, az még így is negatív.

A jegybanki alapkamat tehát továbbra is 0,9 százalék, ugyanennyit számít fel a jegybank a kereskedelmi banknak egy napra nyújtott hitelek után, miközben 0,95 százalékponttal kevesebbet, -0,05 százalékot fizet a nála elhelyezett betétekért.

A forint erősödéssel reagált
A forint erősödéssel reagált

Az már tegnap kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank forintlikviditást nyújtó devizaswap-állománya szinten maradt, miután a jegybank egy hónapra 25 milliárd, három, hat és tizenkét hónapra 30-30-30 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1989 milliárd forint.

A Monetáris Tanács mai döntése megfelelt a piaci várakozásoknak. Először a tavaly december 18-ai ülése után kiadott közleményében helyezte kilátásba, hogy az infláció emelkedése miatt változhat a monetáris politika. Erre erősített rá aztán januárban, egy bécsi konferencián Nagy Márton, az MNB alelnöke, kijelentetve: „amennyiben az éves adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3 százalékot, az a jegybank számára elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását”. Márpedig e feltételek az első két hónapban teljesültek: a Központi Statisztikai Hivatal szerint az adószűrt maginfláció januárban elérte a 3 százalékos zsinórmértéket, februárban pedig már 3,2 százalékra nőtt.

Az sem meglepetés, hogy a szigorítás nem a közel három éve 2016 májusa óta 0,9 százalékos jegybanki alapkamat emelésével kezdődik, miután a jegybanki vezetők azt is jelezték, hogy a Monetáris Tanács előbb a nemkonvencionális eszközökhöz nyúl. Hogy mit hoz a jövő, az nemcsak a hazai inflációs folyamatoktól függ, hanem a külső tényezőktől. Márpedig ez utóbbiak egyelőre nem sürgetik az MNB-t, hiszen mind az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, mint az Európai Központi Bank az utóbbi hetekben várakozó álláspontra helyezkedett. Mindenesetre elemzők többsége az alapkamat emelésére legkorábban az év végén számít, egyesek azonban csak a jövő év első negyedévében.

A forint a reggelt az euróval szemben valamivel a 316-os szint felett kezdett kezdte, majd kora délelőtt megközelítette a 317 forintot, ahonnan erősödni kezdett, vélhetően már beárazva a kamatdöntést. Jelenleg egy euró ismét közel 316 forintot ér.

Az, hogy más szigorító intézkedést is hozott-e a Monetáris Tanács – jelesül véget vet-e annak, hogy a kereskedelmi bankok devizát cserélhetnek el vele forintra, amivel csökkenne a bankok forintlikviditása, vagyis kevesebb összeg marad náluk arra, hogy forinthiteleket nyújtsanak – a Matolcsy György MNB-elnök  és két alelnöke, Nagy Márton és Windisch László által 15 órától tartandó sajtótájékoztatón derül ki, amelyről szerkesztőségünk is tudósít.Jöjjön el a 2019-es év egyik legizgalmasabb KKV-eseményére! Több mint 50 előadó és panelbeszélgetés-résztvevő 5 szekcióban! Hogyan tudják kihasználni a magyar KKV-k a digitalizációban rejlő lehetőségeket, és miből tudják ezt finanszírozni? A geopolitikai kihívások, a Brexit és a kereskedelmi háború tükrében mi vár a magyar KKV-kra?
Néhány név az előadók közül: MAGYAR LEVENTE - Külgazdasági és Külügyminisztérium, miniszterhelyettes - JAKAB LÁSZLÓ - Innovációs és Technológiai Minisztérium, miniszteri főtanácsadó - FÁBIÁN GERGELY - Magyar Nemzeti Bank, igazgató - WOLF LÁSZLÓ - OTP Bank, vezérigazgató-helyettes - JELASITY RADOVAN - Erste Bank, vezérigazgató - BALOG ÁDÁM - MKB Bank, elnök-vezérigazgató - HEGEDÜS ÉVA - Gránit Bank, elnök-vezérigazgató - BÚZA ÉVA - Garantiqa, vezérigazgató - RASKÓ GYÖRGY - agrárközgazdász - SALGÓ ANDRÁS - BMW Group Magyarország - FERNBACH ZOLTÁN - Mercedes-Benz Hungária Kft., Hálózatfejlesztési és tréning igazgató - LAUFER TAMÁS - IVSZ, elnök
*/

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!