4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A pénteki emelkedés után ma esnek az európai tőzsdék, ízlelgetik a 18 éves mélyponton lévő kínai gazdasági növekedés hírét. A hétvégén elhunyt Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Est Media limittel esik.

A kínai-amerikai kereskedelmi feszültségek enyhülése hathetes csúcsra repítette pénteken az európai tőzsdéket is, hétfőn innen vitorlázunk lefelé. Minden évben január harmadik hétfője Martin Luther King-nap, az amerikai tőzsdék így ma zárva vannak, alacsonyabb forgalom várható a világ piacain - a mai piacbefolyásoló hír ismét Kínából érkezett, az ázsiai gazdaság 1990 óta, tehát 28 éve a leglassabb tempóban növekedett 2018-ban.

Ez bizonyos szempontból nem jó hír, más szempontból remek hír a tőzsdei vállalatoknak: nyilván az Apple vagy épp a nagy autógyártók nem örülnek, hogy az egyik legfontosabb piacukon gyenge a kereslet, de biztosak lehetnek benne, hogy a pocsék adatok hatására erőteljesebb gazdaságélénkítő eszközöket vet majd be az államvezetés.

Összességében az exportáló vállalatokkal teletűzdelt frankfurti DAX index fél százalékot közelítő csökkenésnél jár egy órányi kereskedés után, a párizsi CAC-40 0,2 százaléknál.

Meredeken zuhan az Est Media

A BUX is korrigál a pénteki emelkedés után, a vezető részvények kivétel nélkül veszítettek értékükből az első órában. Az OTP (amely pénteken nap közben a 12 ezer pontot megközelítve történelmi csúcson is járt) 0,7 százalékos mínuszban járt 10 órakor, a Richter és a Mol 1 százalék körüli veszteségben, a Magyar Telekom pedig fél százalékos mínuszban.

A kis papírok közül tovább hasít a Kartonpack, minimális forgalom mellett a 20 százalékos limit közelében szaggat a papír.

Vasárnap tették közzé a gyászhírt Andy Vajna haláláról, aki a tőzsdén forgó Est Média 5 százalék feletti nagytulajdonosa volt. A társaság még az este folyamán jelezte, hogy "piaci pozícióját és korábbanközzétett stratégiai terveit, szándékait ez a sajnálatos haláleset érdemben nem befolyásolja", a befektetők azonban megijedtek, napi limittel, 20 százalékkal esik a papír hétfőn a tőzsdén.

Az Est Media az elmúlt 5 napban. Forrás: BÉT Friss árfolyamok >>

Forint: mire elég a szavak ereje?

A decemberi adat alapján Magyarországon erősödik az inflációs nyomás, a maginfláció szintje már a jegybanki cél közelében van, nem csoda, hogy Nagy Márton MNB-alelnök az adatok ismeretében azt mondta, hogy hamarosan, akár már az első negyedévben megkezdhetik a monetáris politika normalizálását. Hasonló szellemű kommentár a mostani jegybanki vezetés részéről még nem nagyon hangzott el, így nem csoda, hogy az egyébként gyengülő pályán lévő forintnál hirtelen megfordult a széljárás, és rövid idő alatt több egységgel lejjebb került az euró árfolyama. 324 forint környékéről indult a jegyzés az alelnöki nyilatkozat előtt, hétfőn délelőtt pedig már a 318-as szint áttörésével próbálkozik a forint.

Az euró árfolyama az elmúlt fél évben - a végén az elmúlt napok erősödésével. 318-nál elakadunk?
Friss árfolyamok >>

Utoljára tavaly júniusban járt itt a jegyzés, tehát bő féléves csúcson vagyunk - azt azonban nem árt elfeledni, ennek a félévnek a jó részében igen szűk sávban mozgott az árfolyam, a néhány nappal ezelőtti 324 forintos szinthez ugyan nagyjából 2 százalékkal lett olcsóbb az euró, de a szóbeli intervenció hatása korlátozottnak tűnik. Ahhoz, hogy érdemben erősödni tudjon a forint, valós intézkedések is kellenek.

Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője a napokban úgy vélekedett: az MNB alelnök szavai után sem várható gyors kamatemelés, az MNB a nem konvencionális eszközök kivezetésével kezd majd. Kamatemelésre csak 2020 közepén lát esélyt a szakértő. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!