3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyik legismertebb amerikai liberális baloldali szenátor, Bernie Sanders el akarja érni a súlycsökkentő gyógyszerek árának jelentős csökkentését, amihez beveti minden politikai befolyását.

Bernie Sanders, az amerikai Demokrata Párt baloldali szárnyának egyik legismertebb politikusa levélben fordult az Ocempic és a Wegovy súlycsökkentő gyógyszereket gyártó Novo Nordisk vezérigazgatójához, Lars Freuergaard Jorgensenhez a készítmények magas árát kifogásolva. A politikus bejelentette, hogy az amerikai szenátus egészségügyi bizottsága, amelyet ő vezet, vizsgálatot indít az ügyben. 

Fókuszban a sikergyógyszerek ára
Fókuszban a sikergyógyszerek ára
Fotó: Depositphotos

Sanders a Quartz hírportál szerint azt kérte Jorgensentől, hogy bocsássa a bizottság rendelkezésére azokat a céges dokumentumokat, amelyekből kiderül, miért olyan drágák súlycsökkentő készítményeik. Ezeket a papírokat május 8-áig látni szeretné. Sanders megdicsérte a dán vállalat munkatársait kutatási eredményeikért, amelyek segítik a cukorbetegségtől vagy elhízástól szenvedő amerikaiak millióit a gyógyulásban.

Ugyanakkor közölte, nem érti, miért kell sokkal többet fizetni az Ozempic nevű készítményért az amerikai piacon, mint más országokban. Ugyanaz a mennyiség 969 dollárba (356 ezer forint) kerül az Egyesült Államokban, míg Kanadában 155 dollár (57 ezer forint), Németországban 59 dollár (22 ezer forint) az ára. A Wegovy esetén 1349 dollár (495 ezer forint) az amerikai ár, miközben 140 dollár (51 ezer forint) a németországi.

A szenátor azt is elmondta, hogy a magas költség csődbe viheti az állami Medicare és Medicaid egészségbiztosítási szervezeteket, amelyek pácienseinek állami támogatással, receptre írják fel a gyógyszereket. A Vanderbilt Egyetem és a Chicagói Egyetem közös kutatása szerint több mint 150 milliárd dollárral - 55 billió forinttal - dobhatják meg a kiadásokat a súlycsökkentő gyógyszerek. 

Sanders utal levelében egy kutatásra, amely szerint a készítmények havi adagjának előállítása kevesebb, mint öt dollárba kerül.

Erre azt a választ kapta, hogy a Novo Nordisk tavaly ötmilliárd dollárt - 1835 milliárd forintot - költött kutatásra és fejlesztésre, magyarán a fejlesztési költségeknek is meg kell térülniük a gyártással járó kiadásokon túl. A cég bruttó profitrátájának 75 százalékát visszatérítések és árengedmények formájában átengedi termékei vásárlóinak.

Kedvező mellékhatás

Eközben kiderült egy újdonság a súlycsökkentő gyógyszerekről. A Futurism szerint a készítményeket használó páciensek arról számolnak be, hogy amióta szedik a gyógyszereket, kevesebbet dohányoznak és kevesebb szeszes italt fogyasztanak.

A pozitív mellékhatások 40-50 százalékuknál tapasztalhatók. Szakértők szerint ez azzal függ össze, hogy ugyanazok az agyi mechanizmusok működnek a dohányzás és az italfogyasztás esetén, mint az étkezésnél, amire a gyógyszerek hatnak. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!