<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége azonnali hatállyal felszólította az egyik megyei kórház főigazgatóját, hogy ne adjon törvényellenes utasításokat a beosztott orvosainak, s ne buzdítsa őket törvényszegésre.

A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatóját utasította rendre, hogy ne adjon törvényellenes utasításokat, amelyekkel orvosait törvényszegésre buzdítja.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatójának jelzett a MOK Elnöksége. Fotó: bazmkorhaz.hu
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház főigazgatójának jelzett a MOK Elnöksége. Fotó: bazmkorhaz.hu

A főigazgató ugyanis a részlegvezetőknek írt levelében ezt írta a másodállások engedélyeztetése kapcsán:

“A közvetlen munkahelyi vezetők csak azoknak a dolgozóknak a kérelmét támogassák – privát szférában történő tevékenység folytatására vonatkozó engedély kérés esetén –, akik az önként vállalt túlmunka keret maximumában közreműködnek a kórházzal.

Ez a 2003. évi LXXXIV. törvény 12/B. § (2) bekezdésében foglaltak súlyos megszegésének minősülnek, ugyanis: “az egészségügyi dolgozó többletmunka vállalására nem kényszeríthető, jogos érdeke ezzel összefüggésben nem csorbítható, érdekérvényesítési lehetősége nem korlátozható. Az egészségügyi dolgozók között tilos hátrányos megkülönböztetést tenni az önként vállalt többletmunka vállalásával összefüggésben” - áll a MOK honlapján kitett közleményben.

A Kamara minden jogi lépést meg fog tenni, támogatást és jogi képviseletet biztosít minden tagjának, amennyiben bárki törvénytelen eszközökkel kényszeríti vagy fenyegeti az önként vállalt többletmunka (ÖVT), vagy egyéb szerződés aláírására.

Egyúttal továbbra is arra bíztatják az orvosokat, hogy a társadalom közös céljának elérése érdekében maradjanak kamarai tagok, mert a kényszerítés, megfélemlítés és presszió ellen csak közösen, erős Kamarával  tudnak fellépni.