2p

A Magyar Orvosi Kamara jogfosztását megszavazó törvénymódosítás után a kamara aktívabb, mint valaha. Honlapján visszaszámláló működik, hány napjuk van hátra az orvosoknak, hogy megerősítsék kamarai tagságukat, és kitartóak abban, hogy nincs jobb- vagy baloldali kamara.

„A múlt évi jogalkotási dömpingben tömegével születtek olyan törvénymódosítások és rendeletek, amelyek korlátozzák a kollégák szabadságát, elbizonytalanítják a jövőjét, de sok esetben a jövedelmét is csökkentik. Mondhatjuk úgy is, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony törvény most mutatta ki a foga fehérjét” – jelentette ki Kincses Gyula, a MOK elnöke az Orvosok Lapjában írt vezércikkében, miközben

már 12 ezer orvos jelezte az újracsatlakozási szándékát a kamarának.

Kincses Gyula hangsúlyozza, hogy a MOK továbbra is politikamentes. Fotó: Youtube
Kincses Gyula hangsúlyozza, hogy a MOK továbbra is politikamentes. Fotó: Youtube

Mint írja, mind az alapellátásan, mind a szakellátásban dolgozókat, és a vezényelhető orvosokat is egyformán sújtják a változások.

Miután erős médiazajban, ellenszélben dolgozik a kamara, két dolgot szeretnének leszögezni:  

  • a MOK – mint ahogy eddig is – politikamentesen végzi munkáját, elhatárolódik minden politikai kontextustól,
  • változatlanul egy jobb, biztonságosabb ellátásért, rendezettebb munkafeltételekért küzd. Ebben érdekeltek, és a szükségszerű nyomásgyakorlás ennek az eszköze, nem pedig öncél. Szeretnének érdemi eredményeket elérő tárgyalásokat is, de ehhez erőt kell mutatni.

A MOK elnöke kitér arra is, hogy az indulásnál azt ígérték, együttműködőbbek lesznek a reformokban, de keményebbek a követelésekben.

„Most a követelések nyomatékosításán van a sor, de ennek igazi súlyt ti, orvosok tudtok adni azzal, hogy csatlakoztok a meghirdetett akcióhoz” – hangsúlyozza Kincses, aki szerint ez most egy fontos, az egészségügy fejlődési irányát eldöntő lépés, de ez az év nemcsak az erőmutatás, a tiltakozás, hanem a munka éve is.

Végül így üzent: „fontos, a MOK és az egészségügy jövőjét meghatározó döntések, lépések előtt állunk. De ne feledjétek: az egészségügy jövője a mi mindennapjaink lesznek. És most tehetünk azért, hogy ez jobb legyen”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!