<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Magyar Orvosi Kamara jogfosztását megszavazó törvénymódosítás után a kamara aktívabb, mint valaha. Honlapján visszaszámláló működik, hány napjuk van hátra az orvosoknak, hogy megerősítsék kamarai tagságukat, és kitartóak abban, hogy nincs jobb- vagy baloldali kamara.

„A múlt évi jogalkotási dömpingben tömegével születtek olyan törvénymódosítások és rendeletek, amelyek korlátozzák a kollégák szabadságát, elbizonytalanítják a jövőjét, de sok esetben a jövedelmét is csökkentik. Mondhatjuk úgy is, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony törvény most mutatta ki a foga fehérjét” – jelentette ki Kincses Gyula, a MOK elnöke az Orvosok Lapjában írt vezércikkében, miközben

már 12 ezer orvos jelezte az újracsatlakozási szándékát a kamarának.

Kincses Gyula hangsúlyozza, hogy a MOK továbbra is politikamentes. Fotó: Youtube
Kincses Gyula hangsúlyozza, hogy a MOK továbbra is politikamentes. Fotó: Youtube

Mint írja, mind az alapellátásan, mind a szakellátásban dolgozókat, és a vezényelhető orvosokat is egyformán sújtják a változások.

Miután erős médiazajban, ellenszélben dolgozik a kamara, két dolgot szeretnének leszögezni:  

  • a MOK – mint ahogy eddig is – politikamentesen végzi munkáját, elhatárolódik minden politikai kontextustól,
  • változatlanul egy jobb, biztonságosabb ellátásért, rendezettebb munkafeltételekért küzd. Ebben érdekeltek, és a szükségszerű nyomásgyakorlás ennek az eszköze, nem pedig öncél. Szeretnének érdemi eredményeket elérő tárgyalásokat is, de ehhez erőt kell mutatni.

A MOK elnöke kitér arra is, hogy az indulásnál azt ígérték, együttműködőbbek lesznek a reformokban, de keményebbek a követelésekben.

„Most a követelések nyomatékosításán van a sor, de ennek igazi súlyt ti, orvosok tudtok adni azzal, hogy csatlakoztok a meghirdetett akcióhoz” – hangsúlyozza Kincses, aki szerint ez most egy fontos, az egészségügy fejlődési irányát eldöntő lépés, de ez az év nemcsak az erőmutatás, a tiltakozás, hanem a munka éve is.

Végül így üzent: „fontos, a MOK és az egészségügy jövőjét meghatározó döntések, lépések előtt állunk. De ne feledjétek: az egészségügy jövője a mi mindennapjaink lesznek. És most tehetünk azért, hogy ez jobb legyen”.