2p

Mégis alig járunk szűrővizsgálatokra. Az egészséges életmód is segíthetne javítani a számokon.

A február 4-i rákellenes világnap alkalmából a szűrések fontosságára és az elhízásnak a daganatos megbetegedésekben betöltött szerepére hívta fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga pénteken az általa szervezett, sajtótájékoztatóval egybekötött konferencián, a Semmelweis Egyetemen, amelyről az MTI tudósított.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Nemzetközi Rákkutató Ügynökségnek (IARC) a rák megelőzésével foglalkozó ingyenes online tananyagát, amely már magyar nyelven is olvasható. A tananyag magyar verziójának elkészítésében a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége vett részt.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország sajnos még mindig élen jár a daganatos megbetegedések okozta halálozásban. Hangsúlyozta, a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak nagy szerepe van a betegség megelőzésében.

Magyarországon azonban még mindig nagyon alacsony a szűrési hajlandóság

- tette hozzá.

Az Eurostat alábbi térképén jól látszik: a vizsgált Európai Uniós és unión kívüli országok (összesen 37 ország) körében valóban Magyarországon a legnagyobb a daganatos megbetegedések okozta halálozás aránya. A legfrissabb adat az adatbázisban 2019-re vonatkozik; ebben az évben Magyarországon 100 ezer főre 327,7 daganatos betegség miatti halálozás jutott:

100 ezer főre jutó daganatos betegség miatti elhalázosáok száma 37 országban. Magyarország sajnos az élen. Forrás:  Eurostat
100 ezer főre jutó daganatos betegség miatti elhalázosáok száma 37 országban. Magyarország sajnos az élen. Forrás: Eurostat

Az OECD adatai szerint Magyarországon 2020-ról várhatóan szintén magas adatok érkeznek majd: 100 000 főre vetítve 330 haláleset várható, míg az EU egészében 263.

Ahol még nagyobb a kockázat

Az elhízás kockázati tényező több daganatos megbetegedésnél: a nőknél mindenekelőtt az emlő-, méh-, epehólyag-, vese- és vastagbélráknál, a férfiaknál pedig a vastagbél-, vese-, végbél-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőráknál - ismertette Rozványi Balázs.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás is növeli a daganatos megbetegedések kockázatát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!