7p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Sokan, ha tüdőrákos betegre gondolnak, egy idősebb, dohányzó férfit, mondjuk a „Marlboro Man”-t képzelik maguk elé, de a tüdőrák mára új arcot kapott. 

Amerikában valójában a tüdőrák vált a nők rákos halálozásának vezető okává, évente már több nő hal bele tüdőrákba, mint mell-, petefészek- és vastagbélrákba. Döbbenetesek a tengerentúli számok: míg a tüdőrák aránya a nők körében 79 százalékkal nőtt az elmúlt 44 évben, addig a férfiaknál 43 százalékkal csökkent. És a történelem során most először fordul elő, hogy több fiatal nőnél diagnosztizáltak tüdőrákot, mint férfinál.

„Sok fiatal, nem dohányzó nőt látok a klinikánkon új tüdőrák-diagnózissal megjelenni. Különösen a soha nem dohányzók számára váratlan ez, de nemcsak nekik, nekünk, orvosoknak is. Ezért elkezdtünk foglalkozni a tendenciával, hogy a világ különböző részein miért nő a gyengébb nem körében a tüdőrák aránya” mondja Estelamari Rodriguez, a Miami Egyetem mellkasonkológusa. 

Jönnek fel a nők, de ennek most nem örülünk. Fotó: Depositphotos
Jönnek fel a nők, de ennek most nem örülünk. Fotó: Depositphotos

Magyarországon még siralmasabb a helyzet?

Magyarország sem örülhet: nemzetközi összevetésben mind az előfordulás, mind a halandóság tekintetében világelsőnek számítunk. A KSH statisztikái alapján hazánkban évi 8-9 ezren halnak meg tüdőrák miatt.

Ennek egyik oka, hogy Magyarországon még mindig komoly probléma a tüdőszűrés mechanikája. A 10×10 centiméteres nagyságban készült mellkasröntgen-felvételek korlátozott értékűek, így csak a szűrt esetek 25-30 százalékában mutatják ki a korai, I. stádiumú daganatot, ráadásul az is előfordul, hogy nem daganatos betegeket hamisan diagnosztizálnak.

Igaz, Magyarországon évek óta zajlik a Hunchest program, amely épp erre keresi a megoldást, a klasszikus CT-vizsgálatnál 6-szor, 8-szor kisebb sugárterheléssel járó mellkasvizsgálatokkal. Ezzel a módszerrel jóval több esetet lehetne kiszűrni, ám a költségvonzata miatt még mindig nem elérhető a magyar nagyközönség előtt. Bár 2022-re azt ígérték, hogy kiterjesztik a szűrőprogramot, de mivel országosan 25-30 gépre lenne szükség, ami 12-13 milliárd forint, ez még nem valósult meg.

Pedig fontos lenne, mert a női tüdőrákos megbetegedések száma hazánkban 1995 óta a háromszorosára nőtt.

A lehetséges okok

De vissza az alapkérdéshez: vajon miért kezdett el tarolni a nőknél is a tüdőrák? Egyrészt a mai nők többsége is azokban az években kezdett el dohányozni, amikor már leginkább füstszűrős cigarettát szívtak. Ez pedig az adenokarcinómának nevezett ráktípus fokozott kockázatához vezetett, mivel a cigarettaszűrők szétterítik a dohányfüstöt a tüdő külső részein. Persze az sem tesz jót, hogy már tinédzserkorban sok lány kezd el dohányozni.

Másrészt egyes tanulmányok arra mutatnak rá, hogy a nők érzékenyebbek a dohány- és cigarettafüst rákkeltő hatásaira, beleértve a passzív dohányzást is, és sajnos, a férfiakhoz képest már kevesebb dohányzás után kialakulhat náluk a tüdőrák. 

Fontos azonban megjegyezni - s ez a legdöbbenetesebb -, hogy a manapság tüdőrákkal diagnosztizált emberek többsége nem dohányzik. A tüdőrákos nők közel 20 százaléka soha nem dohányzott, s ez magasabb arány, mint a soha nem dohányzó tüdőrákos férfiaké.

A tüdőrák kockázati tényezői

A dohányzáson és a passzív dohányzáson kívül azonban számos más kockázati tényező is létezik. Ezek közé tartozik a rák előfordulása a családban, valamint az azbesztnek, a radonnak és a légszennyezésnek való kitettség.

A világ egyes részein még mindig aggodalomra ad okot a belélegzett vegyi anyagoknak - például arzén, berillium, kadmium, szilícium-dioxid és nikkel, vagy más munkahelyi rákkeltő anyagoknak -való kitettség. Az e-cigaretta és a marihuána füstjének lehetséges tüdőrák kockázatát még tanulmányozzák, de potenciálisan ezek is aggodalomra adnak okot.

A közelmúltban a kutatók azt is megállapították, hogy a genetikának mekkora szerepe lehet a tüdőrák kialakulásában néhány olyan betegnél, akik anamnézisében ott lapul a tüdőrák. Ezeknek a családoknak a tanulmányozása segített azonosítani a tüdőrákra és a környezeti kockázati tényezőkre való potenciális fogékonysági géneket.

Azt már lehet tudni, hogy az emlőrákhoz hasonlóan a tumor kialakulását elősegítő vagy az ellen védő gének megváltozása hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához, de a kutatók még nem azonosítottak a tüdőrákra hajlamosító konkrét sejtmutációkat. A családi genetikai hajlamok tanulmányozása azonban segíthet tisztázni, hogyan alakul ki a tüdőrák, és új biomarkerekhez vezethet a rák korai felismeréséhez a magas kockázatú csoportokban.

Kevesen járnak tüdőrákszűrésre

2021-ben az Egyesült Államok Megelőző Szolgálatainak Munkacsoportja frissítette a tüdőrák szűrésére vonatkozó irányelveit, hogy bevonja a fiatalabb, kevésbé dohányzó embereket is. A tüdőrákszűrést jelenleg olyan 50 és 80 év közötti felnőtteknek ajánlják, akik 20 éven keresztül naponta legalább egy csomagot elszívtak, valamint az éppen dohányzóknak és a dohányzásról az elmúlt 15 évben leszokott korábbi dohányosoknak. 

Sokaknak a dohányzásról a Marlboro Man ugrik be. Fotó: Depositphotos
Sokaknak a dohányzásról a Marlboro Man ugrik be. Fotó: Depositphotos

Csakhogy amíg a tengerentúlon a tüdőrák kockázatának kitett nők kérhetik az orvosaikat, hogy alacsony dózisú CT-vizsgálatot végezzenek el szűrésként, ez nálunk csak magánklinikákon vehető igénybe 25-30 ezer forintért.

Az Egyesült Államokban országosan az érintett nők több mint 70 százaléka vesz részt emlőrákszűrésen, de az érintett dohányosok kevesebb mint 6 százaléka megy el tüdőrákszűrésre. A kutatók becslése szerint az előbb említett új szűrési irányelvek 40 százalékkal növelik a tüdőrákszűrésre jogosult nők számát azzal, hogy bevonják a fiatalabb, nemigen dohányos nőket is.

A tüdőrák diagnózisa

Az elmúlt években a rákhoz vezethető genetikai elváltozások és az immunrendszert érintő bővülő ismeretek új célzott terápiákat eredményeztek, amelyek javították a tüdőrákos betegek prognózisát. 

S bár a nőknél általában jobb a tüdőrák prognózisa, mint a férfiaknál - különösen akkor, ha soha nem dohányoztak -, a tüdőrák tünetei a nőknél sokszor nem ismerhetőek fel. 

Az olyan jellemző tünetek, mint a köhögés, a légszomj, az elsöprő fáradtság és fájdalom a hátban, mellkasban vagy vállban, könnyen összetéveszthetők más betegségekkel. Mivel sokszor a nők valamivel fiatalabbak a diagnosztizáláskor, mint a férfiak, tovább tolerálhatják a tüneteiket, ezzel késleltetve az orvosi ellátást. Az is előfordul, hogy az orvosok sem vélik ezeket a tüneteket tüdőráknak a páciens fiatalabb kora miatt.

A tüdőrák korai tüneteinek felismerése, a tüdőrákszűrésre való jogosultság kiterjesztése és a genetikai biomarkerek tesztelése a legjobb terápia kiválasztásához néhány olyan lépés, amely segíthet a nők tüdőrák globális járványának kezelésében.

Most akkor vezetünk Európában, vagy sem?

Az irreálisan magas magyar daganatos halálozási statisztikákat az utóbbi időben több hazai tanulmány igyekezett helyreigazítani a központi egészségügyi adatbázis szisztematikus szűréseivel.

Dr. Pápai-Székely Zsolt, a Fejér Megyei Szent György Kórház tüdőosztályának vezetője, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke tavaly azt mondta a Medicalonline-nak, hogy a NEAK adatbázisa segítségével a hazai tüdőrákos morbiditási viszonyokat is feldolgozták. Véleménye szerint ebből az derült ki, hogy a nemzetközi rákregiszterbe továbbított magyar adatok nem összehasonlíthatók másokéival, azért is mutatnak ennyire kedvezőtlen képet. A szűrés után látszik, hogy a közép-európai szintet megütjük, s nem állunk rosszabbul, mint a szomszédos országok. 

Ez igazán jó hír lenne, bár ezzel kapcsolatban beugrik egy hasonlóság: mint emlékezetes, Müller Cecília országos tisztifőorvos a Covid harmadik hullámának kiugró halálozási statisztikáját is azzal magyarázta, hogy Magyarország máshogy számolja a Covid-halottakat, mint a többi európai ország. Később kiderült, hogy Magyarország ugyanúgy WHO-ajánlások alapján készítette el statisztikáit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!