2p

Nem biztos, hogy a betegek is egyetértenének Takács Péterrel.

Interjút adott Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Portfoliónak, amelyben 13 évnyi kétharmados Fidesz-KDNP kormányzás után kijelentette, alapvető probléma, hogy egy szocialista, fejnehéz kórházi ellátórendszert üzemeltet az ország.

Szerinte nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, a szűrésekre, illetve sokkal több helyben megoldható ellátást kéne nyújtani.

"Egy ilyen modern rendszerben kizárólag azokat a betegeket fektetjük kórházban, akiknek ténylegesen ott a helyük. Viszont a kórházi struktúra ehhez túlméretezett"

- mondta, hozzátéve azt is:

"Mindenki az ágylábakat számolgatja, de nem az a lényeg, hanem az ellátott esetek száma."

Elmondta azt is, hogy a Szent János Kórház - ahol ő korábban kontrollingvezető volt - "a magyar egészségügy állatorvosi lova, az egyik legrosszabb finanszírozási struktúrával rendelkezik".

Elismerte az államtitkár, hogy öregszik a háziorvosi társadalom, de a problémák szerinte részben megoldhatók a körzetek átszervezésével, mivel ezek nem lettek a csökkenő, városokba költöző népesség igényeihez igazítva.

"Luxus, hogy 150-200 főre tartunk fent praxist"

- szögezte le ezzel kapcsolatban Takács Péter, aki szerint a jelen finanszírozási rendszerben nem is várható, hogy fiatalok háziorvosnak menjenek, viszont szerinte az orvosok körében töredékére csökkent a külföldre vándorlás, és orvosból nem, csak egészségügyi szakdolgozóból van hiány az országban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!