4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Dr. Kaáli Nagy Géza, az elsőként államosított Kaáli Intézetek egykori vezetője szerint a magyar meddőségi adatok javítása érdekében hiba a lombikkezeléseknél figyelmen kívül hagyni a nők életkorát. Ezért az illetékeseknek meg kellene hozniuk egy népszerűtlen döntést, és a sok országban sikeres anonim petesejtadományozás bevezetésén is el kellene gondolkodni.

Köztudott, hogy 40 éves kor felett a lombikbébi kezelések eredményessége rohamosan csökken és 45 éves korban a nők ezzel az eljárással szinte már soha nem szülnek. Ennek az a biológiai magyarázata, hogy a petesejt állomány nőkben már születésük előtt, méhen belüli fejlődésük során kialakul, és azok a nő szervezetével együtt öregednek. 

Felmerül tehát a kérdés, hogy ebben korosztályban érdemes-e egyáltalán saját petesejtekkel esélytelen IVF kezeléseket végezi. Méghozzá közpénzből, korlátlan állami finanszírozás mellett! - mutat rá egy fotnos jelenségre Dr. Kaáli Nagy Géza professzor ma megjelent OTS-közleményében.

Dr. Kaáli Nagy Géza professzor szerint a lombikkezelések sikeressége leginkább a nők életkorán múlik. Forrás: Dr. Kaáli Nagy Géza
Dr. Kaáli Nagy Géza professzor szerint a lombikkezelések sikeressége leginkább a nők életkorán múlik. Forrás: Dr. Kaáli Nagy Géza

Majd így folytatja: Rétvári Bence államtitkár múlt hónapban közzétett ugyan egy eredményességi statisztikát, mely szerint  "2021-ben 12 237 beültetésből 2 035 gyermek" született, de ebből csak azt a következtetést lehet levonni, hogy a kezelések száma csaknem megduplázódott az állami tulajdonba került intézetekben, a megszületett gyermekek száma viszont nem. Vajon miért?

Dr. Kaáli Nagy Géza szerint a lombikbébi kezelések sikere nem az orvosok szakértelmén vagy a centrumok műszerezettségén múlik, hanem legtöbbször a kezelt nők életkorán. Jó prognózisú, fiatal betegeknél sokkal eredményesebbek a kezelések.

Magyaroszágon a korlátlan - 45 éves korig terjedő - finanszírozás szerepet játszhat abban, hogy a nők egyre későbbre halasztják a gyermekvállalást, ezzel szignifikánsan rontják a szülési esélyüket. Arról nem is beszélve, hogy a 40 éven felüli betegeknek sokkal időigényesebb és drágább az ellátása, mint a fiatalabb korosztályban - mutat rá a professzor egy összefüggésre.

Egy példát is megemlít: sokszor 100 lombikbébi kezelésből csupán egyetlenegy gyermek születik, ha a résztvevő betegek már betöltötték 44. életévüket.  

Ennek az egy gyermeknek a megszületése az adófizetőknek akár 100 millió forintjába is kerülhet. 

"Anonim petesejt donáció széleskörű bevezetése nélkül még remény sincs arra, hogy a 40 év feletti nők IVF kezeléseit eredményesebbé tegyük. Pedig ezzel az eljárással évente mintegy ezer gyermekkel születhetne több. Csehországban ez a program már jól működik és a 40 év feletti magyar nők közül is sokan odajárnak ha tehetik. Inkább euróban fizetnek az itthon ingyenes, de legtöbbször esélytelen kezelések helyett. Az illetékesek valamilyen nyomós ok miatt egyenlőre idegenkednek hazai anonim petesejt donáció cseh mintára történő bevezetésétől. Az, hogy a megszülető gyermekek ezreinél mi lehet az a fontosabb ok - csökkenő lélekszámú hazánkban - el sem tudom képzelni" - írja a professzor.

A biológiai törvények ismeretében az illetékeseknek azt a népszerűtlen döntést is meg kellene hozni, hogy 40 év feletti nők IVF kezelését ne finanszírozzák közpénzből - véli Dr. Kaáli Nagy Géza.

Véleménye szerint ha a megspórolt milliárdokat és a felszabadult kapacitásokat esélyesebb betegek kezelésére fordítják, akkor sokkal, de sokkal  több gyermek fog születni és IVF eredményeink tekintetében is felzárkózunk az európai élvonalhoz. Hozzáteszi: külső szemlélőként persze könnyű tanácsokat osztogatni, de aki egész életében szívén viselte a gyermek után vágyó párok keserves küzdelmeit, abból már sohasem lesz külső szemlélő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!