<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bajorországban rendkívül jelentős járványhullám alakult ki kisgyermekek körében az RSV, azaz respiratorikus szinciciális vírus okozta súlyos fertőzések miatt. Sok gyermek kórházi kezelésre szorul és a kórházak már túltelítettek.

A Bayreuth-i Gyermekkórházban már kétszer annyi eset van, mint tavaly télen, mondja Frank Schmälzle, a klinika szóvivője, aki szerint az intézmény teljesen tele van beteg gyerekekkel.

"A helyzet katasztrofális" - mondta Nina Meckel, a Német Intenzív Terápiás és Sürgősségi Orvostudományi Interdiszciplináris Szövetség (DIVI) szóvivője, írja a br.de.

Főleg gyerekeket érint. Fotó: Depositphotos
Főleg gyerekeket érint. Fotó: Depositphotos

Az elmúlt, koronaintézkedésekkel teli évben a Bayreuthi Gyermekkórházban 35 esetet számolttak téli szezonban, de eddig ez a szám már megduplázódott, 70-re nőtt. 

A koronajárvány idején magasabbak voltak a védőintézkedések, ezért volt alacsonyabb a gyermekek RSV megbetegedése – gyanítja Schmälzle. Most, hogy a védőintézkedések megszűntek, és az alapimmunizálás alacsonyabb, a vírus "lecsapott". 

Az RSV légúti megbetegedést, köznyelvi nevén megfázást okoz. A három év alatti gyermekek különösen érintettek, náluk az RSV az akut légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Minél éretlenebb és érzékenyebb a tüdő, annál valószínűbb, hogy az RSV kórokozói a felső légutakból az alsó légutakba terjednek, és görcsös köhögést okoznak. A hörgők nyálkahártyájának duzzanata és a kis hörgők fokozott nyálkaképződése még nehezebbé teszi a légzést.

Alig maradt szabad kiságy több megyében is, és Bajorország-szerte a gyermekklinikák is ezt erősítették meg. Az Erlangeni Egyetemi Kórházban például attól tartanak, hogy ha a helyzet tovább romlik, el kell halasztani a tervezett beavatkozásokat, kezeléseket.

Nürnbergben is feszült a helyzet. A szóvivő szerint az újszülöttek, gyermekek és serdülők számára fenntartott két normál gondozási állomás egyike jelenleg teljesen el van foglalva a kis RSV betegek által.

"Néhányan olyan súlyosan kapták el a vírust, hogy oxigénre van szükségük. Három gyermeket még intenzív osztályon is kezelni kell" - folytatta a szóvivő.

A coburgi gyermekklinikán a nagy leterheltség miatt péntek délutántól szombat reggelig bezárást rendeltek el. Ezt most feloldották, annak ellenére, hogy a "folyamatosan feszült és nagyon dinamikus helyzet". A bambergi gyerekklinikán viszont jobb a helyzet, ott még nem érték el a kapacitáskorlátot, mondja Brigitte Dippold, a klinika szóvivője.