3p

Bajorországban rendkívül jelentős járványhullám alakult ki kisgyermekek körében az RSV, azaz respiratorikus szinciciális vírus okozta súlyos fertőzések miatt. Sok gyermek kórházi kezelésre szorul és a kórházak már túltelítettek.

A Bayreuth-i Gyermekkórházban már kétszer annyi eset van, mint tavaly télen, mondja Frank Schmälzle, a klinika szóvivője, aki szerint az intézmény teljesen tele van beteg gyerekekkel.

"A helyzet katasztrofális" - mondta Nina Meckel, a Német Intenzív Terápiás és Sürgősségi Orvostudományi Interdiszciplináris Szövetség (DIVI) szóvivője, írja a br.de.

Főleg gyerekeket érint. Fotó: Depositphotos
Főleg gyerekeket érint. Fotó: Depositphotos

Az elmúlt, koronaintézkedésekkel teli évben a Bayreuthi Gyermekkórházban 35 esetet számolttak téli szezonban, de eddig ez a szám már megduplázódott, 70-re nőtt. 

A koronajárvány idején magasabbak voltak a védőintézkedések, ezért volt alacsonyabb a gyermekek RSV megbetegedése – gyanítja Schmälzle. Most, hogy a védőintézkedések megszűntek, és az alapimmunizálás alacsonyabb, a vírus "lecsapott". 

Az RSV légúti megbetegedést, köznyelvi nevén megfázást okoz. A három év alatti gyermekek különösen érintettek, náluk az RSV az akut légúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Minél éretlenebb és érzékenyebb a tüdő, annál valószínűbb, hogy az RSV kórokozói a felső légutakból az alsó légutakba terjednek, és görcsös köhögést okoznak. A hörgők nyálkahártyájának duzzanata és a kis hörgők fokozott nyálkaképződése még nehezebbé teszi a légzést.

Alig maradt szabad kiságy több megyében is, és Bajorország-szerte a gyermekklinikák is ezt erősítették meg. Az Erlangeni Egyetemi Kórházban például attól tartanak, hogy ha a helyzet tovább romlik, el kell halasztani a tervezett beavatkozásokat, kezeléseket.

Nürnbergben is feszült a helyzet. A szóvivő szerint az újszülöttek, gyermekek és serdülők számára fenntartott két normál gondozási állomás egyike jelenleg teljesen el van foglalva a kis RSV betegek által.

"Néhányan olyan súlyosan kapták el a vírust, hogy oxigénre van szükségük. Három gyermeket még intenzív osztályon is kezelni kell" - folytatta a szóvivő.

A coburgi gyermekklinikán a nagy leterheltség miatt péntek délutántól szombat reggelig bezárást rendeltek el. Ezt most feloldották, annak ellenére, hogy a "folyamatosan feszült és nagyon dinamikus helyzet". A bambergi gyerekklinikán viszont jobb a helyzet, ott még nem érték el a kapacitáskorlátot, mondja Brigitte Dippold, a klinika szóvivője. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!