Az ultra-feldolgozott élelmiszerek azok, amelyek nem, vagy csak igen kevés teljes értékű élelmiszer-összetevőt tartalmaznak, és több lépcsőben történt a feldolgozásuk, aminek során édesítőszereket, tartósítószereket, színezékeket, ízesítőket és emulgeálószereket adnak hozzájuk. Ezeket az anyagokat gyakran olajokból, zsírokból, cukrokból, keményítőkből és fehérjékből vonják ki, és meghosszabbítják az eltarthatóságot, és ízletesebbé teszik az ételeket.
Szakértők szerint az ultra-feldolgozott élelmiszereknek 32 egészségkárosító hatása van, beleértve a szívbetegségeket, a rákot, a 2-es típusú cukorbetegséget, a rossz mentális egészséget és a korai halálozást.
Míg az ultra-feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak azok a chipsek és kekszek, amelyeket a fogyasztók általában egészségtelennek azonosítanak, - és már sikeresen átment a közbeszédbe -, egyre gyakrabban szerepelnek közöttük olyan „egészséges” termékek, mint a reggeli gabonapelyhek, fehérjeszeletek, növényi tejek és kenyerek – hívja fel a figyelmet a trükkre a The Guardian.
Kenyér
A legtöbb szupermarketben kapható előre szeletelt kenyér. Ezek viszont módosított keményítőt és adalékanyagokat, például emulgeálószereket és növényi gumikat tartalmaznak – még az egészségesnek tűnő többmagos vagy kovászos kenyerek is.
Feldolgozott hús
A szalonna, a kolbász és a szeletelt felvágottak, mint a sonka és a szalámi, tele vannak emulgeálószerekkel, sűrítőanyagokkal, módosított keményítőkkel, hozzáadott rostot, sőt hozzáadott színeket és ízesítőket is.
Vegán hús
A vegán „hamisított húsok”, például a hamburgerek, a kolbászok és a szalonnák lehet, hogy zöldbe vannak csomagolva és növényekkel díszítik, de nagymértékben feldolgozottak, és gyakran tartalmaznak emulgeálószereket, ellentétben a vegetáriánus fehérje teljes táplálékforrásaival, például a gombával vagy a babbal.
Növényi tejek
Sok növény tej és vegán sajttermék is ultra-feldolgozott, melyek emulgeálószereket, növényi gumikat, stabilizátorokat és aromákat tartalmaznak. Csak néhányból hagyják ki az adalékanyagokat - például a szójatejből -, amely valóban csak vizet, szóját, olajat és sót tartalmaz.
Reggeli műzli
Sok gabonapehely és reggeli ital maltodextrineket, hozzáadott színezékeket, valamint feldolgozott fehérjéket és rostokat tartalmaz.
Fehérje- és müzliszeletek
A fehérje- és müzliszeletek az egészségtudatos nassolnivalók spájzja lehetne, de tele vannak feldolgozott rostokkal és fehérjékkel, édesítőszerekkel és módosított cukrokkal.
Fogyasztásra kész ételek
A készételeket telepumpálják adalékanyagokkal, ezzel biztosítva, hogy a polcon nehogy megromoljanak. Minél hosszabb az összetevők listája, annál valószínűbb, hogy az étel ultra-feldolgozott.
Joghurtok
Az ízesített joghurtok gyakran több adalékanyagot tartalmaznak, mint a natúr joghurtok. Ellenőrizzük az összetevők listáját sűrítők, édesítőszerek vagy ízek tekintetében.
Szószok
A tésztákhoz készült tégelyes szószok gyakran tartalmaznak olyan sűrítőanyagokat, ízfokozókat vagy színezékeket, amelyek nem találhatók meg az otthoni alapból készült szószokban.
Margarin
A margarint csak növényi olajok ultra-feldolgozásával lehet előállítani, amelyeket gyakran emulgeálószerekkel és színezékekkel fokoznak. Tudni kell, hogy a vaj nem ultra-feldolgozott.
Bébiételek
Durva, de egyes bébiételek ultra-feldolgozottak, különösen a csecsemők számára forgalmazott gabonafélék, kekszek és kétszersültek. Például az Egyesült Királyságban értékesített bébiételek közel harmada ultra-feldolgozott.