4p

A mikroműanyagok felhalmozódása egyre égetőbb környezeti és közegészségügyi problémává válik. Újabb aggasztó tanulmány jött ki arról, hogy már az emberi pénisz szövetében is kimutatták a jelenlétét.

Elképesztő mértékben megnőtt az 5 milliméternél kisebb átmérőjű mikroműanyagok jelenléte a szárazföldi, a vízi ökoszisztémákban, valamint a légkörben, amelyek egyre komolyabb környezeti aggályokká válnak. A különféle élőlények, különösen a tengeri állatok gyomor-bél traktusában található mikroműanyagok kimutatása pedig még jobban rávilágít a műanyagok környezetre jelentett veszélyére.

A legújabb tanulmányok azonban tovább mennek: a mikroműanyagok már emberi szervekben és szövetekben, például szívszövetekben, tüdőben, méhlepényben és székletmintákban is felhalmozódnak. Ez pedig rámutat arra a globális jelensége, hogy a mikroműanyag-szennyezés igen gyorsan jelentős egészségügyi problémává válhat. Hiszen kis méretüknél fogva kölcsönhatásba tudnak lépni a szervezettel, és ott nem igazán szerencsés immunválaszokat válthat ki.

Egy nemrég megjelent tanulmányban egy kutatócsoport most arra hívja fel a figyelmet, hogy már az emberi péniszszövetben is találtak mikroműanyagokat, ami a mérgezés lehetőségét is felveti. A vizsgálatban a kutatók lézeres direkt infravörös mikrospektroszkópiát alkalmaztak, amelyet olyan merevedési zavarban szenvedő betegeken végeztek, akik felfújható péniszprotézis behelyezésén estek át.

Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a mikroműanyagok az élővilágra, benne az emberre
Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a mikroműanyagok az élővilágra, benne az emberre
Fotó: Depositphotos

A mikroműanyagok lenyelése és belélegzése felhalmozódáshoz vezethet olyan szervekben, mint a máj, a belek, a vesék és a tüdő, valamint a keringési rendszerben, hiszen a nagyon kicsi mikroműanyagok beszivároghatnak a sejtekbe, és megzavarhatják a sejtek működését. De hatással lehet a spermiumok minőségére, a termékenységre és a reproduktivásra is.

Rendellenességet okozhatnak a spermiumok morfológiájában, és csökkenthetik a spermiumok számát is.

A legújabb kutatásban hat merevedési zavarban szenvedő beteg vett részt, akiknél többkomponensű felfújható péniszprotézis behelyezésére irányuló sebészeti beavatkozást végeztek. A műtét során mintákat vettek a hímvesszőkből. 

Szigorú, üveg- és fémlaboratóriumi protokollt követtek azért, hogy a szövetminták ne szennyeződjenek külső forrásból származó mikroműanyagokkal. Természetesen volt egy kontrollminta is. A tudósok számos mikroműanyagra rászűrtek, ezek után a tanulmány megállapította, hogy

a lézeres direkt infravörös spektroszkópia a minták több mint 80 százalékában azonosított 20-500 µm közötti mérettartományba eső mikroműanyagot, míg a pásztázó elektronmikroszkóppal 2 µm átmérőjű mintákat detektáltak a pénisz szövetmintákban.

A hímvesszőkből vett minták hét különböző típusú mikroműanyagot tartalmaztak, ebből a polietilén-tereftalát és a polipropilén a mikroműanyagok 47,8 százalékát, a polipropilén 34,7 százalékát tette ki. Ez a kétféle mikroműanyag a leggyakrabban használt, nem biológiailag lebomló polimer, amit a mindennapi áruk csomagolásában, például italoknál és élelmiszereknél alkalmaznak, valamint az újrafelhasználható műanyag palackoknál és tartályoknál.

Korábbi tanulmányok egyébként már vizsgálták és beszámoltak a mikroműanyagok spermiumokat érintő, valamint a férfi meddőségre gyakorolt hatásáról. Egérmodell-vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az ivóvízzel lenyelt mikroműanyag következtében csökkent az élő spermiumok száma a kontroll-állatokhoz képest.

Az új tanulmány azt is kimutatta, hogy a mikroműanyagok morfológiai rendellenességeket okozhatnak a spermában, valamint a gyulladásos markerek is növekedtek. A vizsgálat eredményei arra is utalnak, hogy a péniszszövetben található mikroműanyagok erekciós panaszokkal is összefüggésbe hozhatók.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!