<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Oltások tekintetében még mindig az influenzánál lehet jobban előre tervezni. 

„Fontos, hogy ezerszer jobb helyzetben vagyunk a koronavírus első két évéhez képest. Közel sem tud akkora nyomást gyakorolni a kórházakra. Azt még nem jelenthetjük ki, hogy belesimult volna a többi szezonális vírus közé, részben még mindig kiszámíthatatlan, mikor, hol, mennyire fog terjedni, milyen variánsai dominálnak majd, stb. Ez a rész még káoszos, ahogy azt Kína esete mutatja, ahol a nagyon szigorú lezárás után végül most elengedték a vírust, és az láthatóan súlyos járványba torkollt" - mondta az Egy.hu-nak a pécsi virológus.

Kemensi Gábor virológus szerint keveset beszéltünk a harmadik oltás fontosságáról. Fotó: Friderikusz Podcast
Kemensi Gábor virológus szerint keveset beszéltünk a harmadik oltás fontosságáról. Fotó: Friderikusz Podcast

Kemensi szerint az influenza esetében sokkal jobban tudunk tervezni az oltásokkal egy szezonra előzetesen, kiindulva a várható mutációkból, amelyek a Föld másik felén éppen terjednek, a koronavírus esetében azonban egyelőre utólag alakul ki, milyen mutáció ellen érdemes újabb oltást fejleszteni.

Az influenzához képest a koronavírus még mindig veszélyesebb több szempontból is, például sokkal több embert ér el, tehát ha a halálozási aránya nem is nagyobb, az elhunytak száma mégis magasabb a több fertőzött okán.

„Sokan aggódnak a kínai helyzet miatt, de Európára nézve az valószínűleg nem jelent kockázatot az ECDC szerint sem. Azokkal a variánsokkal, amelyekkel ott küzdenek, mi már bőven találkoztunk, és egy teljesen más védettségi állapotú társadalomról beszélünk. Ezenfelül nem jönnek tömegével ide kínai turisták, de ha mégis, szűréssel és karanténnal hatékonyan védekezhetünk" - magyarázza a virológus, aki szerint látszik az eddigi tudományos eredményekből, hogy az omikron ellen az mRNS vakcina ad jobb emlékeztető hatást a többi oltóanyaghoz képest. 

Egy tanulmány szerint két dózis a delta variáns (4. hullám) időszakában 73 százalékkal, a három dózis 95 százalékkal csökkentette a koronavírus-halálozás kockázatát (ez minden, Magyarországon korábban felvehető vakcina összesített eredménye, tehát az egyes típusok eltérően teljesítettek).

Az omikron variáns (5. hullám) idején a két oltás 40, a három oltás 82, míg a négy oltás 98 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát.

Tehát a különbség a két és a három oltás hatásossága között tetemes. Kemenesi Gábor szerint a harmadik oltás aránya még mindig rendkívül alacsony, erről többet kellene beszélni.