3p

Miközben világszerte egyre emelkedik az új Covid-mutáció, az Arcturus által megfertőzöttek száma, tegnap Thaiföldön regisztrálták az első halálos áldozatát. Magyarországon még nem detektáltak egy esetet sem az új mutációból.

A világszerte figyelemmel kísért új Covid-változat első áldozatát jelentették tegnap Thaiföldről. Ez az első Arcturus törzshöz köthető haláleset, amely 1,2-szer fertőzőbb, mint az utolsó alvariáns. Egy idős, nem thaiföldi férfi halt meg az új változatban, akinek egészségügyi problémái voltak.

"Ezért a halála nem feltétlenül tükrözi az alváltozat súlyosságát" - tette hozzá a thaiföldi Orvostudományi Osztály főigazgatója, aki szerint Thaiföldön eddig 27 esetet észleltek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ még nem detektált egy esetet sem. Fotó: Depositphotos
A Nemzeti Népegészségügyi Központ még nem detektált egy esetet sem. Fotó: Depositphotos

Yong Poovorawan professzor, a Chulalongkorn Egyetem Klinikai Virológiai Központjának vezetője azt is mondta, hogy az Arcturus valószínűleg hamarosan Thaiföld domináns alváltozatává válik. Április 9-15. között két és félszeresére nőtt a vírussal kórházba került betegek száma az előző héthez képest.

Magyarországon viszont még nem diagnosztizálták az új mutánst.

Lapunk kérdésére az NNK azt írta, hogy az Arcturus variáns a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában még nem került detektálásra. Azt is hozzátették, hogy a variáns azért kapott nagyobb figyelmet, mert részaránya a variánsokon belül nemzetközi szinten hirtelen növekedésnek indult az utóbbi hetekben. (Magyarországon egyébként a korábbi hetekben megfigyelt emelkedést követően ismét csökkenésnek indult a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja).

Az XBB.1.16-ot, nem hivatalos nevén az Arcturust az Omikron szubvariánsaként januárban azonosították, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 22-e óta figyeli.

Az Arcturus nem hivatalos beceneve latin eredetű, és a görög arktouros szóból származik, ami a medve védelmezőjét vagy figyelőjét jelenti. Ez egyben a negyedik legfényesebb csillag neve is az éjszakai égbolton.

Február végén világszerte a koronavírus-fertőzés eseteinek 0,21 százalékát ez a törzs adta, egy hónappal később már 3,96 százalék kialakulásáért felelt. Dr. Maria Van Kerkhove, a WHO Coviddal kapcsolatos technikai vezetője az Arcturus megjelenéséről azt mondta, hogy nem tapasztaltak változást sem az egyéni, sem a populációk súlyosságában, de ezért éberen figyelik az alakulását. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a fokozott fertőzésképességét egy plusz mutáció eredményezi.

Az eddigi 600. szubvariánst, amely az Omikronból született, de látszólag nem halálosabb, mint az előzőek, eddig 29 országban észlelték, köztük az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Indiában az ország egészségügyi minisztériuma április 12-én 40 215 aktív Covid megbetegedésről számolt be, ami mindössze egy nap alatt 3122-vel nőtt, ezért ismét elkezdtek vakcinát gyártani.

Az Egyesült Királyságban eddig körülbelül 50 megbetegedést észleltek, de Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem professzora szerint túl korai lenne azt állítani, hogy Nagy-Britanniában az Arcturus által kiváltott fertőzések újabb megugrásával kell szembenézniük.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) legfrissebb összesítése szerint a 2023. április 15-tel záródó héten az amerikai koronavírus-esetek 7,2 százalékáért az Arcturus volt felelős.

Az orvosok azonban úgy vélik, hogy a jelenlegi két dózisú oltások az Arcturus ellen is hatásosak.  

   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!