6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A koronavírus új változata ütötte fel a fejét, amit ismét árgus szemekkel figyel az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Mi lehet tudni az Arcturusról?

A koronavírus új alváltozata az XBB. 1.16, (nem hivatalos nevén Arcturus), amit az Egészségügyi Világszervezet „figyelés alatt álló változatnak” minősített. A legújabb Omikron-variáns különösen Indiában terjed, és agresszivitására bizonyíték, hogy napi 10 000 új fertőzöttet produkál az országban. Az Egyesült Királyságban attól tartanak, hogy ott is dominánssá válhat a mutáció. Jelenleg 29 országban detektálták már az Arcturust, köztük Indiában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában. Küldtünk kérdést a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, hogy Magyarországon kimutattak-e már Artcturust. 

Frissítés: Az NNK válasza szerint Arcturus variáns a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában még nem került detektálásra. Azt is hozzátették, hogy a variánst azért kapott nagyobb figyelmet, mert részaránya a variánsokon belül nemzetközi szinten hirtelen növekedésnek indult az utóbbi hetekben.

 

Ez a legújabb mutáns?

A WHO szerint az Arcturust először januárban mutatták ki egy mintában, mára 29 országban dokumentálták. Ez a 2021 végén megjelent Omikron egyik alváltozata, amely úgy tűnik, a Delta helyébe lépett.

Február végén az Arcturus törzs az esetek 0,21 százalékát tette ki a világon, amely egy hónappal később már 3,96 százalékra emelkedett. Az Egyesült Államokban az április 15-ével végződő héten a koronavírus-fertőzések 7,2 százalékát az Arcturus okozta – írja a Wasinghton Post.

A WHO március 22-én XBB.1.16.ként jelölte meg az új, monitorozás alatt álló variánst. Ez azt jelenti, hogy a variánsnak jelentős genetikai változásai vannak, amelyek befolyásolhatják a vírus jellemzőit, beleértve a lehetséges fertőzési ütemet más változatokkal szemben, ám járványügyi hatása még nem egyértelmű. A WHO jelenleg hét koronavírus-változatot figyel, köztük az Arcturust is.

A WHO az XBB.1.5-ös törzset, amely jelenleg a legelterjedtebb szubvariáns világszerte, „érdeklődésre számot tartó változatként” írja le, míg az XBB.1.16. még csak „monitorozás alatt álló” variáns, ami kevésbé aggályos.

Indiában berobbant. Fotó: Depositphotos
Indiában berobbant. Fotó: Depositphotos

Mennyire veszélyes az Arcturus?

Az Arcturus nagyon hasonló az elterjedt XBB-hez, de tüskeproteinjében egy plusz mutáció van, amely a laboratóriumi vizsgálatok szerint fokozott fertőzőképességet, valamint fokozott patogenitást (megbetegedési hajlamot) mutat.

Bár ez azt jelentheti, hogy gyorsabban terjedhet - egy friss japán tanulmány szerint 1,17-szer sebesebben -, egyelőre nincs arra utaló jel, hogy súlyosabb esetekhez is vezetne.

"Az új variáns virulensebb, de nem veszélyesebb. Nem látunk nagy elváltozást a vírus azon részein, amelyeket a T-sejtek ténylegesen megtámadnak. Nincs bizonyíték arra, hogy súlyosabb lenne ez a mutáció, mint a korábbi törzsek, de még korai lenne ezt ki is jelenteni” –  mondja Paul Hunter, a brit East Anglia Egyetem orvosprofesszora, aki szerint az Arcturus egy ideig domináns változattá válhat a világon, de nem hiszi, hogy ezek a fertőzések nagyobb mértékben növekednének, mint a többi hullámban. Egy új, atípusos tünetet jegyeztek fel az új változatnál, ez pedig a kötőhártyagyulladás.

De mi a helyzet Indiában? 

Indiában az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt az aktív koronavírusos megbetegedések száma. Az ország egészségügyi minisztériuma szerint múlt hét pénteken csaknem 50 ezer főt regisztráltak a március 30-i 13 509 esethez képest.

Indiát 2021-ben leterítette a delta-változat fertőzési hulláma, amely több tízezer ember halálával járt. Most megint megszaporodtak az esetek, aminek következtében egyes régiókban újból maszkviselést rendeltek el. Múlt héten az egészségügyi miniszter arra is felkérte a tartományokat, hogy fokozzák a genomvizsgálatokat és készüljenek fel a kórházak egy nagyobb járvány eshetőségére.

A Japánban végzett laboratóriumi kísérletek azt mutatják, hogy az Arcturus, akárcsak a korábban elterjedt Kraken és néhány más felbukkant alvariáns, "erősen ellenálló" a különféle antitestekkel szemben. Ez arra utal, hogy az Arcturus a vírus más formáinál nagyobb valószínűséggel fertőzi meg azokat az embereket, akiket beoltottak vagy korábban átestek a Covid-19-en. Ezek az úgynevezett "áttöréses fertőzések". 

„Úgy tűnik, hogy jelenleg gyorsabban terjed, mint bármely más változat, de mindig ez történik: jön egy új mutáció, ami egy ideig meglehetősen sebesen fertőz, majd néhány hét alatt alább hagy, végül egy következő felváltja” – mondja Hunter.

Hozzáteszi, korábbi tanulmányok kimutatták, hogy sok ember számára előnyös az úgynevezett hibrid immunitás, amely a korábbi fertőzések és védőoltások kombinációjából származik, ami jobb védelmet nyújt számukra a súlyos betegségekkel szemben. Mégpedig jóval hosszabb ideig, akár néhány évig is – vagyis még ha meg is fertőződnek az Arcturusszal vagy más variánssal, kisebb valószínűséggel igényelnek kórházi kezelést.

És az Egyesület Királyságban?

Az Egyesült Királyság nem áll készen a következő globális világjárványra, mert az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat felszámolták, és a kulcsfontosságú kutatásokat megszüntettek – állítják több mint három évvel a COVID-19 globális kitörése után a tudósok az Arcturus kapcsán. Véleményük szerint az Egyesült Királyság nincs jobban felkészülve a világjárványra, mint 2020-ban.

Sir John Bell, vezető immunológus, a brit Covid-oltás munkacsoport tagja szerint nem az a kérdés, hogy mikor támad egy újabb világjárvány, hanem mekkora erővel üt be majd ismét. Jelenleg egyébként 28 százalék az esély egy újabb pandémia kialakulására.

Teresa Lambe professzor, az Oxford-AstraZeneca programot vezető kutatók egyike szerint az Egyesült Királyságnak nem sikerült tanulnia a Covid kemény leckéiből. Aggasztónak tartja, hogy a brit kormány úgy döntött, felszámolja a nyomkövető rendszereket (ideértve az „aranystandard” Covid-felméréseket is), amely az utolsó megmaradt fertőzések monitorozására használt rendszer. Véleménye szerint ez annak a jele, hogy az ország nem lesz teljesen felkészülve egy újabb világjárványra.

Más szakértők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a Covid-tesztelő laboratóriumokat elhanyagolják, s hogy az Egyesült Királyság jövőbeni oltóanyaggyártóját és kutatólaboratóriumát – az Egyesült Királyság Vakcinagyártó és Innovációs Központját – még a megnyitás előtt eladják.

Peter Horby professzor, az úttörőnek számító Covid Recovery vizsgálat, valamint a Pandémiatudományi Intézet vezetője, oxfordi professzor hozzáteszi: annak ellenére, hogy a kormány mennyire támogatta a tudományos munkát a Covid idején, a befektetések megszűnése azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság ezzel jelentős „teret veszít el” a járványvédekezésben. 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!