6p

Épp egy széles körben használt Covid-19 gyógyszer ösztönözheti a SARS-CoV-2 új variánsainak megjelenését, ami aggodalmat vált ki, mert meghosszabbíthatja, sőt újraélesztheti a világjárványt.

A Merck által gyártott gyógyszert, a molnupiravirt úgy tervezték, hogy elpusztítsa a vírust azáltal, hogy mutációkat indukál a vírusgenomban. Egy új vizsgálat azonban arra mutat rá, hogy egyes, molnupiravirrel kezelt emberek új vírusokat generálnak, amelyek nemcsak életképesek maradnak, hanem terjednek is.

„Egyértelmű, hogy az életképes mutáns vírusok túlélhetik a molnupiravir-kezelést, és versenyezhetnek a meglévő változatokkal. Azt hiszem, egy katasztrófának ágyaztunk meg” – mondja William Haseltine virológus, az ACCESS Health International elnöke, aki többször is aggodalmának adott hangot a gyógyszerrel kapcsolatban. 

A Merck szóvivője azonban vitatja, hogy a gyógyszer széles körben keringő változatok megjelenéséhez vezetne. „Ez egy vaklárma” – mondja Raymond Schinazi, az Emory Egyetem Orvostudományi Karának gyógyszerésze a Science-nek, megjegyezve, hogy mivel a SARS-CoV-2 világszerte emberek millióit fertőzi meg, természetes, hogy a vírus gyorsan mutációkat mutat.

A kutatások dilemmákat okoznak. Fotó: Depositphotos
A kutatások dilemmákat okoznak. Fotó: Depositphotos

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 2021 végén engedélyezett molnupiravir volt az első orális vírusellenes gyógyszer, amelyet rengeteg országban jóváhagytak a Covid-19 elleni küzdelemben.

2022-ben a Merck több mint 5 milliárd dollárra becsülte a koronavírus-pirulák globális értékesítését. Bár ez jóval elmarad a Paxlovid, egy másik orális SARS-CoV-2 vírusellenes szer tavalyi 18,9 milliárd dolláros bevételétől, a molnupiravir továbbra is széles körben népszerű bizonyos országokban.

Haseltine és mások azonban kezdettől fogva aggódtak a gyógyszer mechanizmusa miatt. 

Az egyik aggodalomra adó ok, hogy a gyógyszer nem csak a koronavírust változtatja meg, hanem az azt használó emberek DNS-ét is – de ez a mellékhatás eddig nem volt tapasztalható. A másik, hogy a mutált vírus mindent túlél és szaporodik – amelyek valóban virulensebbnek bizonyultak, mint a korábbiak. De a Merck szóvivője már akkor is "hipotetikus aggodalomnak" nevezte ezeket, mielőtt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága engedélyezte a gyógyszert.

Az új kutatások nem derűlátóak

Mindazonáltal kutatók a világ minden tájáról elkezdték vizsgálni a nemzetközi GISAID adatbázisban elhelyezett SARS-CoV-2 genomszekvenciákat, és keresték a molnupiravir által várhatóan okozott mutációkat.

És ahelyett, hogy véletlenszerű változásokat indukálna a vírus RNS genomjában, most úgy tűnik, a gyógyszer nagyobb valószínűséggel okoz specifikus kis eltéréseket.

Az egyik vírusvadász, Ryan Hisner, egy középiskolai természettudományi és matematikatanár az Indiana állambeli Monroe-ban, 2022 augusztusában kezdte el katalogizálni a gyanús változatokat, és gyorsan azonosított is több tucat szekvenciát, amelyek valóban mutattak elváltozásokat. Hisner a Twitteren fejtette ki aggodalmát a kutatóknak, és végül Thomas Peacock-kal, a londoni Imperial College virológusával állt össze. A kutatópáros más kollégákkal együtt szisztematikusan áttekintette a GISAID több mint 13 millió SARS-CoV-2 szekvenciáját, de csak azokat elemezték, amelyekben több mint 20 mutáció található. A január 27-én közzétett előzetes vizsgálati anyagukban arról számoltak be, hogy egy nagy részhalmaz mutatott mutációkat, s mindegyik 2022-ből származik, miután a molnupiravirt széles körben el kezdték alkalmazni.

A kutatók azt találták, hogy ezek az úgynevezett klaszterek akár százszor gyakoribbak azokban az országokban, ahol a molnupiravirt széles körben használják, - beleértve az Egyesült Államokat, Ausztráliát és az Egyesült Királyságot, - mint azokban az országokban, ahol nem, például Franciaországban vagy Kanadában.  

„Nyilvánvalóan történik itt valami” – mondja Peacock.

A kutatók szerint nem világos, hogy ezek a mutációk enyhébbek-e a fertőzőbb változatokhoz képest. „Egyelőre nem tudtunk következtetéseket levonni a kockázatokról” – mondja Theo Sanderson, a csapat tagja, a Francis Crick Intézet genetikusa. Haseltine azonban a kedvtelésből tartott oroszlántartás veszélyeihez hasonlítja a helyzetet. „Az, hogy tegnap nem harapott meg, még nem jelenti azt, hogy ma nem fog” – mondja.

A Merck szóvivője szerint a mutációk és a gyógyszer közötti kapcsolat egyáltalán nem egyértelmű. "Nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen vírusellenes szer hozzájárult volna a keringő új változatok megjelenéséhez" - mondja. 

Immunhiányos embereknél még inkább

Ugyanakkor ausztrál kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a molnupiravir-kezelés új variánsokhoz vezethet az immunhiányos betegekben. Mivel ezeknek a betegeknek az immunrendszere nehezebben veszi fel a harcot a vírus elleni védelemben, nagyszámú mutációt halmozhatnak fel, ami nagy változást okozhat a vírus viselkedésében, amelyet aztán átadhatnak másoknak is. 

Kilenc beteget vizsgáltak meg, akik közül öten kapták meg a gyógyszert, négyen pedig nem, s a kutatók megállapították, hogy a molnupiravirral kezelt egyének átlagosan 30 új variánst hordoztak a kezdeti dózist követő 10 napon belül, sokkal többet, mint a kezeletlen betegek. 

Egy másik kutatás szerint a Covid-19 ellen beoltott emberek körében a molnupiravir korlátozott előnyökkel jár. A tanulmány 26 411 vakcinázott résztvevőt követett nyomon az Egyesült Királyságban végzett PANORAMIC klinikai vizsgálatban, akiknek nagyjából a fele kapta a gyógyszert. Csökkentette a tünetek súlyosságát és javította a betegek felépülési idejét, de azt találták, hogy nem csökkentette a Covidhoz kapcsolódó kórházi kezelések vagy halálozások gyakoriságát a magas kockázatú felnőttek körében.

Az új brit és ausztrál tanulmányok nem bizonyítják, hogy a molnupiravir okozza a veszélyes új SARS-CoV-2 variánsok megjelenését – mondja Ravindra Gupta, a Cambridge-i Egyetem klinikai mikrobiológusa, de szerinte a gyógyszer korlátozott előnyei azt sugallják, hogy már nem éri meg a kockázatot. "Együttesen ezek az eredmények megkérdőjelezik, hogy tényleg kell-e molnupiravirt alkalmazni."

Magyarországon még nem kapható

Magyarországon még nem kapható a molnupiravir kapszula, az utolsó, amit tudni lehet, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet 2022. januárjában közzétette honlapján, miszerint a Nemzetközi Gyógyszerkönyv nyilvános konzultációra bocsátotta a Molnupiravir kapszula tervezetét, amelyhez 2022. március 12-ig lehetett észrevételeket küldeni a cikkelytervezetben megadott címre küldve. 

Hazánkban a remdesivir után másodikként a favipiravirt engedélyezték 2020-ban, amelyet COVID-terápiában használnak és hazai használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott 2020-ban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!