3p

Dr. Kaáli Nagy Géza, az egykori Kaáli Intézetek alapítója és vezetője újabb nyílt levélben adott hangot véleményének. Arra hívja fel a figyelmet, nem jó, hogy állami bürokraták kezébe kerültek a lombikcentrumok. 

"Lassan már öt éve annak, hogy a Kaáli intézeteket eladtam a magyar államnak. Azóta a dörgicsei Autó-Motor Múzeumommal foglalkozom, ahol napi szinten találkozom olyan családokkal, akik büszkén, sokszor könnyes szemmel mutatják be a "Kaali" gyermeküket. Némelyik már elmúlt 30 éves. A meghitt beszélgetések során sokszor megkérdezik: mi is történt az egykori intézeteimmel?. Ez adta az apropóját annak, hogy tollat ragadjak és közzé tegyem gondolataimat" - kezdi újabb, az Országos Sajtószolgálatban (OTS) megjelent nyílt levelét Dr. Kaáli Nagy Géza, az egykori Kaáli Intézetek alapítója és vezetője.

Majd a folytatásban először összefoglalja az elmúlt évek történéseit:

"Első lépésként a meddőségi magánintézeteket vette meg az állam 2019-ben, majd egy gazdasági társaságba tömörítették őket, és később kibővítették két közkórházban működő meddőségi centrummal. A létrejött gigacentrum, a Dunamenti REK Kft. nyolc telephellyel rendelkezik, melyeket az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a Humánreprodukciós Igazgatósága (HRI) segítségével működtet. Ezek az intézetek végzik a finanszírozott lombikbébi kezelések 60-65 százalékát."

A Kaáli Intézetek atyja szerint nem szerencsés, hogy állami bürokraták működtetik a lombikcentrumokat
A Kaáli Intézetek atyja szerint nem szerencsés, hogy állami bürokraták működtetik a lombikcentrumokat
Fotó: Depositphotos

Ezek után azonban arra mutat rá, hogy az államosítás után nem a legjobb forgatókönyv következett be: 

"A Dunamenti REK Kft. részeit képező korábbi magánintézetek, beleértve intézeteimet is, jól működtek, amiről az állam az átvilágításuk során meg is győződött. Nem véletlenül fizettek érte magas piaci árat. A korlátlan finanszírozás bevezetése után ezek az intézetek mind szakmailag mind gazdaságilag tovább szárnyaltak volna, ha korábbi tulajdonosokhoz hasonlóan továbbra is tulajdonosi szemlélettel vezették volna őket. Mi annak idején szívünket, lelküket és szaktudásunk legjobbját tettük bele vállalkozásainkba".

"Szerintem az egy nagyon rossz döntés volt, amikor az egykori magánintézetek működtetését az OKFŐ hozzá nem értő állami bürokratáira bízták" - jelenti ki a professzor.

Mint írja, a volt kollegákat és munkatársakat jól ismeri, pontosan tudja, milyen hangnemben kell velük beszélni.

Hatalmi szóval és megalázó utasításokkal nem lehet meddőségi központokat működtetni.

Véleménye szerint mindennek szomorú vége lett. Meghosszabbodtak a várólisták és a vártnál kevesebb gyermek született. Az elkeseredett betegek sokszor kommentek formájában írják meg panaszaikat.

Levele végén pedig ezt írja:

"Nemrég személyesen maga a miniszterelnök úr beszélt arról a Kossuth Rádióban, hogy miként szeretné működtetni az állami tulajdonba vett repülőteret: 'Ne állami bürokraták, meg innen-onnan összeszedett menedzserek működtessenek egy hatalmas vagyont, hanem valaki olyan, aki a világ legjobbjai közé tartozik'.

Véleményem szerint a miniszterelnök úr fenti útmutatásait az illetékeseknek érdemes lenne bevezetni a nemzetstratégiai fontossággal bíró, és a demográfiai mutatókat befolyásolni képes meddőségi centrumok esetében is. Állami bürokraták nélkül ezek az intézetek hathatósabban, jobb légkörben fognak működni és ami legfontosabb, sokkal több gyermek fog születni."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!