2p

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a koronavírusról és az influenzáról is jelentett.

Továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön a honlapján. Azt írták, hogy az év 15. hetében a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízmintákban továbbra is alacsony értéken stagnál.

Úgy tűnik, egyelőre nem kell újabb járványtól tartani
Úgy tűnik, egyelőre nem kell újabb járványtól tartani
Fotó: Depositphotos

A vizsgált városok közül enyhe emelkedő tendencia Budapest Központi Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén és Miskolcon mérhető, míg Pécsen és Szolnokon enyhe csökkenés tapasztalható – írták.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja minden vizsgált település esetében az „alacsony” tartományba esik.

Közölték azt is, hogy a 15. héten az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja a kimutatási határ alatti tartományban maradt a szennyvízben, az országos átlagkoncentráció stagnál.

Utóbbi betegséggel kapcsolatban az NNGYK azt jelentette, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 8-14. között 9800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Akut légúti fertőzéssel 129 100 ember kereste fel orvosát.

A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 29,3 százaléka gyerek, 32,3 százaléka 15-34 éves, 26,1 százaléka 35-59 éves, míg 12,3 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 15. héten öt vármegyében – Baranya, Békés, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg – nőtt, a többiben csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

A 15. naptári héten 146 betegtől érkezett légúti minta a laboratóriumba, ezek közül az influenzavírus aránya 6,5 százalék, a SARS-CoV-2 vírus pedig egy esetben volt pozitív.

Kórházba a múlt héten 108 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 11-en szorultak intenzív ellátásra – írták.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!