2p

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) támogatja az energiaitalok 18 éven aluliaknak történő eladását tiltó törvényjavaslatot, amelyet Nacsa Lőrinc és Hollik István KDNP-s politikusok nyújtottak be a héten az Országgyűlés elé.

Halmay Gábor, az IKSZ ügyvezető alelnöke pénteki veszprémi sajtótájékoztatóján közölte: a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényjavaslat a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 18 év alatti fiatalok számára megtiltanák az energiaitalok értékesítését az alkohol- és dohánytermékekhez, illetve a szexuális termékekhez hasonlóan.

Könnyen lecsúszik (illusztráció).
Könnyen lecsúszik (illusztráció).
Fotó: Depositphotos

Az IKSZ aggályosnak tartja, hogy a közép- és általános iskolás fiatalok a divatos, koffeintartalmú energiaitalokat napi rendszerességgel és korlátlan mennyiségben fogyaszthatják - mondta Halmay Gábor, aki hiánypótlónak nevezte a törvényjavaslatot.

Rámutatott: országos adatok alapján az energiaitalok miatti rosszullétekkel érintettek 74 százaléka 18 év alatti fiatal, főként a 15-16 évesek. Ezt a tendenciát meg kell változtatni - tette hozzá.

Súlyosbító tényezőnek nevezte, hogy az energiaitalokat a fiatalok gyakran alkohollal együtt fogyasztják, és ezeknek más-más élettani hatásuk van, különösen egy fejlődő szervezetre. Emellett a szervezet hozzászokása a napi energiaital-bevitelhez koncentrációs és figyelemzavart okozhat, továbbá az energiaitalok fogyasztása növeli a pulzusszámot és a vérnyomást is - sorolta a kockázatokat.

Halmay Gábor szerint elfogadása esetén hasonló eredményt lehet majd elérni a törvényjavaslattal, mint amikor a nemdohányzók védelméről szóló törvényt fogadta el az Országgyűlés.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!