2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok ápolónak úgy emelte az alapbérét a kormány, hogy beépítették abba a korábbi pótlékait. Ez finoman fogalmazva szemfényvesztésnek tűnik, ám az érintett dolgozók nem fogalmaznak ilyen szépen.

Tíz egészségügyi szakdolgozóból öt elégedetlen a béremelés után megkapott összeggel – idézte a Népszava a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) számait. A márciustól esedékes 20 százalékos többletet ugyanis nem mindenki kapta meg. Sőt előfordul olyan is, hogy az emelés ellenére egyáltalán nem változott valakinek a jövedelme, legfeljebb a korábbi pótlékait béresítették.

Sokan elégedetlenek
Sokan elégedetlenek
Fotó: Depositphotos

A tavaly júliusi 18 százalékos emelés után, idén márciustól átlagosan újabb 20 százalékot kaptak a szakdolgozók. A szakszervezet már korábban is sürgette, hogy a Belügyminisztérium adjon ki egy útmutatót a béremelésről a munkáltatóknak, ám ez csak a bérszámfejtések előtti utolsó pillanatokban
jutott el a kórházakhoz.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár korábban azt monda: nincs ok attól félni, hogy valakinek csak attól fog emelkedni az alapbére, hogy beépítik a pótlékokat. Márpedig ez a hiba szisztematikusan előfordul a mostani emeléseknél – mondta a napilapnak Soós Adrianna, a szakszervezet vezetője.. Vannak olyan helyek, ahol úgy tekintették, ez a béremelés, vagy annak egy része. A szakszervezet kezdeményezi az érintett munkáltatóknál a béremelés korrigálását a dolgozó javára. További problémát okozott az elszámolásokban, hogy azokon a területeken, ahová nehéz szakembert szerezni, adhattak saját hatáskörben az átlagosnál magasabb fizetést a munkaadók, ha az adott kórháznak volt erre fedezete. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) ezeket az engedélyeket nem hosszabb időre, csak egyetlen hónapra, március végéig adta ki. Az érintettek amiatt aggódnak, hogy ez azt is jelentheti, teljesen el fog tűnni ez a juttatás, ami gyakorlatilag megsemmisítené a béremelés hatását is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!