4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új, teljeskörűen újragondolt és felújított, Bauhaus stílusban épült, Sávolt Karolina ifjú festőművész alkotásaival díszített ingatlanban folytatódhat idén júniustól az a különleges kognitív viselkedésterápia, amellyel a Bethesda Gyermekkórház orvosai évek óta a pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását segítik. A kormányzati, zsinati és alapítványi forrásból megvalósult, Magyarországon egyedülálló pszichoterápiás központot és családok házát csütörtökön adták át – sajtónyilvános eseményen – a gyógyuló gyerekek számára.

A Bethesda Gyermekkórházban 2021 februárjában jött létre az a nemzetközi kutatások által is bizonyítottan hatékony, a kognitív viselkedésterápia módszerén alapuló pszichoterápiás részleg, ahol pszichés nehezítettséggel élő fiatalok gyógyulását segítik. Az egyedülálló kezelések során az intézmény munkatársai 8 fős csoportokban dolgoznak, amelyet családterápiás és élményterápiás elemekkel egészítenek ki - áll a kórház közleményében.

A technikák elsajátítása játékos formában, élmények útján történik élményterápiás elemek felhasználásával –, amelynek köszönhetően egyszerűen, a gyermekek nyelvén ismerhetők meg a módszerek.

A különféle pszichés problémák sikeres kezelése érdekében sokszor elengedhetetlen a szülők, a családok bevonása is. Ennek egyik innovatív módja a Terápiás Szabadulószoba, amelyben a szabadulószobás játékok mintájára, de betegségspecifikus feladatokkal kiegészített kihívásokkal találkoznak a résztvevők. Ez is egy újabb eszköz arra, hogy a kisbetegek kreatív nézőpontból is ráláthassanak, illetve szembenézhessenek a problémáikkal – emellett a családi részvétel segíthet a családdinamikában működő esetleges gátló tényezők felismerésében is.

2024 júniusától immár egy új, teljeskörűen újragondolt és felújított, Bauhaus stílusban épült, Sávolt Karolina ifjú festőművész alkotásaival díszített ingatlanban folytatódhat a különleges terápia.

Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója és Sávolt Karolina festőművész
Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója és Sávolt Karolina festőművész
Fotó: Bethesda

Az épület családi ház jellegéből adódóan alkalmas két, 30-40 négyzetméteres apartman kialakítására is, olyan hosszú kezelést igénylő, génterápiát kapó gyermekek családjainak átmeneti otthonának, akiknek elszeparáltan, kórházközelben kell tartózkodniuk a kezelések ideje alatt, vagy akik vidékről érkeznek a Bethesda Gyermekkórházba egy-egy hiánypótló kezelésre. Így a Gyermekkórház családbarát szemléletének megfelelően lehetőség nyílik nemcsak gyógyítani a gyermekeket, hanem az elhelyezés által mentálisan is segíteni őket, illetve családtagjaikat.

„Egy gyönyörű, felújított Bauhaus ingatlanba tudtuk elhelyezni a beteg kamaszok ellátását, amelyet a mai napon átadtunk a Bethesdában. Ezáltal a néhány éve felépített, egyedülállóan szerteágazó gyermekpszichiátriai szolgálatunkban méltó és praktikus ellátóhelyhez juthatnak a hozzánk segítségért fordulók” – nyilatkozta az új pszichoterápiás központ és családok háza átadóval egybekötött sajtóeseményen dr. Velkey György János, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

„Ez a pszichoterápiás központ korszerű módon teszi lehetővé azt a fajta gyógyítást, amellyel a pszichés nehézségekkel küzdő gyermekeket kísérik. Ezenkívül nagy áldást jelentenek a hosszú kezelést igénylő terápiákban részt vevő gyermekek és családjaik számára az újonnan kialakított apartman házak is, amelyek segítségével a rászoruló családok ideiglenes lakhatását biztosítani tudják” – emelte ki Steinbach József püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Meggyőződésem, hogy a Bethesda Gyermekkórház, több mint kórház! Ugyanis a Bethesdában nem a betegséget, a beteget vagy az ügyet látják, hanem a gyermek, a kicsi ember egészét – mondta köszöntőjében Dr. Latorcai Csaba János, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!