2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Budán mérséklődött, míg Pesten emelkedett júliusban éves összevetésben a panelek átlagos négyzetméterára, amely így előbbinél 834 ezerről 777 ezer forintra csökkent, utóbbinál 656 ezerről 735 ezer forintra nőtt - közölte saját adatai alapján a Duna House hétfőn az MTI-vel.

Az ország keleti részén eladott panellakások átlagos fajlagos ára júliusban 476 ezer forintra nőtt az egy évvel korábbi 414 ezer forintról, míg a nyugati országrészben éves szinten 11 ezer forinttal, 503 ezer forintra csökkent - áll a Duna House közleményében.

A használt téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára mindenhol emelkedést mutat: a keleti országrészben júliusban éves szinten 23 ezerrel 306 ezer forintra, az ország nyugati felében 1000 forinttal 358 ezer forintra nőtt.

Utóbbi ingatlantípusnál a fővárosban jelentős emelkedést tapasztaltak éves összevetésben: a budai oldalon az átlagos négyzetméterárak 851 ezer forintról 1 millió forint fölé, a pesti oldalon 760 ezer forintról 856 ezer forintra, a belvárosban 831 ezer forintról, több mint 1,16 millió forintra nőttek.

 Pesten emelkedtek a panelárak. Fotó: MTI
Pesten emelkedtek a panelárak. Fotó: MTI

Arra is kitértek, hogy a fővárosban a befektetés volt júliusban a leggyakoribb vásárlói motiváció (37 százalék), amit az első lakás vásárlása követett (24 százalék). Vidéken a rangsort az első lakás vásárlása vezette (28 százalék), a nagyobb lakásba költözés pedig 25 százalékkal szerepelt a vásárlás okaként.

A cég adatai szerint akik ingatlanba fektették megtakarításukat, azok Budapesten átlagosan 54,8 millió forintot, vidéken viszont 26,3 millió forintot költöttek. A fővárosban 41,6 millióra, míg vidéken 29,9 millió forintra volt szükség az első lakás megvásárlásához.  

Az ingatlan eladásának leggyakoribb oka Budapesten a befektetés értékesítése volt, vidéken pedig az örökölt ingatlan eladása.

Az eladók befektetéseiktől a fővárosban átlagosan 60,3 millió forintért váltak meg, miközben vidéken örökségükért átlagosan 22,7 millió forintot kaptak.

A Duna House saját adatain alapuló - korábban már kiadott - becslése szerint júliusban országosan 6107 adásvétel történt, ami az előző év azonos időszakához képest 32 százalékos, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 15 százalékos visszaesés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!