6p

Pedig rövid és közép távon a felújításra kell ráállni az építőiparnak. 

„A meglévő lakásvagyon meghatározó részét képező panellakások lakásminőségének javítása érdekében indokolt kidolgozni és el kell indítani egy hosszú távú „Panelprogram”-ot, ami megoldást kínál többek között a felújításhoz szükséges finanszírozásra és átmeneti lakhatásra a felújítás idejére”.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) írta ezt abban a nagy javaslatcsomagban, amit nem régen tett a kormány asztalára. De ne gondoljuk, hogy csak ez a szervezet sürgeti a szaktárcát, megtették már ezt más szövetségek és szervezetek is, köztük a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelyik tavaly az egész építőipar és a lakásépítés jövőjéről készített egy irányelvgyűjteményt és ennek része volt a felújítások szorgalmazása. 

Még több ezer panel tömb szeretne legalább így kinézni.  Fotó: MTI
Még több ezer panel tömb szeretne legalább így kinézni. Fotó: MTI

Elszigetelt esetek vannak, nincs országos program. De például Debrecenben lesz pénz, a fideszes városvezetés talált 500 millió forintot az idei költségvetésében, erre nyártól lehet majd pályázni. A pénzt hőszigetelésre, a nyílászárók cseréjére és a liftek felújítására adják és legfeljebb a beruházási összeg negyedét fogják így fedezni.

Gálánsabb lett volna a Demokratikus Koalíció (DK), ha kormányt alakíthatott volna tavaly tavasszal. A párt országosan újraindította volna a panelprogramot, amit a régebbi építésű társasházakra szeretett volna kiterjeszteni, s a kötelező önrészt az államkasszából fizették volna. A szocialisták és más ellenzéki pártok is hasonló elveket vallottak, de nem jutottak döntésközelbe.

A mostani Orbán-kormány előtti országlók vezették be a panelprogram fogalmát és magát a programot is, de a 2008-2009-es válság kiszárította azt, 2012-ben leállt. Az első szakaszban több budapesti lakótelepen és néhány régióközpontban végeztek nem teljes, de érzékelhető hatású átalakításokat, szigeteléseket, sok helyütt pár év alatt kicserélték a külső nyílászárókat, napelemek is kerültek a tetőkre, de olyan paneles társasházból kevés volt, ahol mindezt egy menetben megtették.

Orbán Viktor sohasem volt oda ezért a lakástípusért, ha a lakástéma került elé, csakis a tulajdonszerzés lebegett a szeme előtt. Ebben egyetértett vele a Matolcsy György vezette MNB és persze a kereskedelmi bankok is inkább a vásárláshoz szerettek hitelt adni, nem a felújításhoz. Speciális társasházi programja eleve csak az OTP-nek indult, úgy bő tíz évvel ezelőtt. Egyedül Lázár Jánosnak szökött a fejébe számtalan szebbnél szebb gondolat, például az, hogy vissza kell bontani pár szintet a 10 emeletes paneltömbökből és így élhetőbb negyedek alakulhatnak ki. Elhalt a József Attila lakótelep erre vonatkozó átalakítási terve is. 

Kinek lenne jó most, ha nagyot fordulna a világ a kormánnyal és hallgatna a szakmára? 

Az építőipari alapanyagokat gyártóknak, a kereskedőknek és a kivitelezőknek. A panelek egy-két polccal lejjebb vannak az árakat nézve, mint az új lakóparki lakások vagy a családi házak, így viszonylagos olcsóságuk miatt kevesebb hitel kellene a megvásárlásukhoz, vagyis a panelhívők (pályakezdők, egyedülállók, szegényebb társadalmi rétegek) örülhetnének. Nem ártana ugyanakkor a mostaninál olcsóbb, akár támogatott hitellel segíteni a kivitelezőket, hogy bevállalhassanak ilyen tömeges felújításokat – mondja, megint csak a szakma nagy része. 
 
A jegybank legutóbbi lakáspiaci jelentésében is elismerték, hogy az elmúlt évek 20 ezer körüli megépített éves lakásszáma a fejlesztői várakozások alapján a következő 2 évben a romló gazdasági kilátások miatt fokozatosan akár a felére is csökkenhet, elsősorban az új lakások iránti bizonytalan kereslet miatt. Minden tényező a felújítás felé tereli a keresletet, egyebek mellett a panelek felé. Mert igény és kereslet is lenne minderre.

A panelek felértékelődése töretlen, ráadásul ennek új lendületet adott a rezsidémon. Más lakástípusokkal szemben kiszámíthatóbb ezeknél az üzemeltetési költség, ez ütőkártya az eladáskor. Az értéknövekedés egyébként hihetetlenül magas volt az elmúlt években. A fővárosi lakótelepeken tavaly a 2021-es év átlagos négyzetméteráraihoz képest 19-54 százalékpontos áremelkedést rögzítettek. A Duna House Barométer negyedik negyedéves panel árindexei azonban már az árak rendeződését mutatják a keleti és nyugati országrészben, míg a fővárosban nominál értéken a második negyedéves érték fölött zárta az évet a mutató.

Tavaly a legnagyobb mértékben a Bécsi úti (54 százalék), az újpalotai (40 százalék) és a gazdagréti lakótelep lakásainak négyzetméterárai drágultak, az itt meghirdetett ingatlanok végső ára 38 százalékkal emelkedett. 2022-ben a Fehérvári úti lakótelepen költöttek a legtöbbet a vásárlók, itt átlagosan majdnem 900 ezer forintra rúgott az ár négyzetméterenként, míg 2021-ben 650 ezer forint is elegendő volt egy négyzetméterre ezen a területen. Továbbra is a panelt lehet a leggyorsabban eladni, kereken két hónap alatt. Budán és a belvárosban 58 nap az átlag, a külső pesti kerületekben azonban már 67 nap ugyanezen érték. A régiós központokban 64 napra nőtt az értékesítési idő, míg a megyei jogú városokban 50 napra. 

Az ÉVOSZ egyébként nem csupán a kormányt noszogatta, az MNB-nek is üzent. Azt írta, hogy újra kell indítani az MNB Zöld Otthonteremtési Programját, kiterjesztve a lakóingatlanok felújításának finanszírozására is.

„Az inflációs folyamatok ellenére se emelkedjen a hitel kamata maximum 5 százalék fölé, és felújításra is igénybe lehessen venni.” - adták meg a receptet.

A panelprogram önerejét egyébként elég nehéz összeszedni manapság. A sokemeletes házak lakói között sok az egyedülálló idős, nyugdíjas vagy a nem túl eleresztett egzisztenciájú pár. A közgyűléseken gyakori, hogy kiderül: nincs elegendő pénz a felújítási alapban, továbbá az is megszokott, hogy a durván megugró közös költséget sokan nem tudják vagy nem akarják rendben fizetni. Ezáltal nem képződik elegendő pénz, ha mégis lett valahogy, akkor az infláció komoly korlátokat szab annak, hogy a ház milyen felújítást tud bevállalni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!