5p
Advertisement

Jó időzítéssel szállt fel az ipari csarnokok és logisztikai központok gyorsuló vonatára a Futureal-csoporthoz tartozó HelloParks. A vállalat sorra indítja projektjeit, amelyek a legelismertebb és legelterjedtebb zöldépület minősítési rendszer, a BREEAM szigorú kritériumainak is megfelelnek.

Elegendő végigautózni a Budapestet majdnem teljesen átölelő körgyűrűn, hogy érzékeljük, mit is neveznek manapság „raktárforradalomnak”. Megannyi csarnok, logisztikai központ, nagykereskedelmi áruház sorakozik, különösen az M0-s autóút nyugati, déli és keleti szakaszán, de északkeleten is egymás után tűnnek fel az ipari ingatlanok. Már a világjárvány előtt is lendületben volt ez az alpiac, az e-kereskedelem előretörésével és a beszállítói láncok rövidülésével azonban tovább gyorsult a növekedés.

A HelloParks egyik új raktárcsarnoka. Fotó: HelloParks
A HelloParks egyik új raktárcsarnoka. Fotó: HelloParks

Egyre több fejlesztés az úgynevezett nearshoringot igyekszik kiszolgálni, vagyis a fejlesztők a gyártói és összeszerelési tevékenységhez kapcsolódó igényeket is kielégítik az új ipari ingatlanokkal, hiszen számos gyártó Európába hozza vissza a korábban keletre telepített termelést. Közben a Magyarországra érkező távol-keleti cégek is jelentősen növelik a keresletet az ipari ingatlanok iránt. Ennek leginkább az építőipar örült: nem véletlen, hogy az ipari ingatlanok kivitelezése húzóágazat lett a szektoron belül.

A magyarországi ipariingatlan-piacon néhány hazai és több nagy nemzetközi vállalat is verseng a jelentősebb volumenű megrendelésekért. Gyakorlatilag csak akkor lehetnek sikeresek, ha a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő műszaki színvonalon valósítják meg beruházásaikat, és komplex szolgáltatásokkal együtt értékesítik az elkészült ingatlanokat. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi idő alatt érik el a bérlők által elvárt magas minőséget. A globális szereplők hosszú évek alatt alakították ki pozíciójukat, a frissen piacra lépett magyar tulajdonú vállalkozásoknak ezért új szemléletet kell felmutatniuk, ha bérlőket akarnak magukhoz csábítani.

Az egyik ilyen új, hazai cég a HelloParks. A Futureal-csoporthoz tartozó vállalat éppen három éve kezdte meg működését. A mostanra 80 főssé nőtt csapat a kezdetek óta már több százezer négyzetméternyi csarnok fejlesztését fejezte be és a kereslet kisebb hullámzása ellenére sem csökkenti a tempót: a tervek szerint a következő években is sorra adja át a raktározásra és könnyűipari gyártásra, összeszerelésre egyaránt alkalmas épületeket.

„A bérlőknek a kedvező díjak és megbízható szolgáltatások mellett az is egyre fontosabb, hogy tevékenységüket energiahatékony raktárcsarnokban végezzék, miközben előtérbe kerültek a fenntarthatósági szempontok is. Ezekre szerettünk volna reagálni modern, emberközpontú és digitális megoldásokkal is felszerelt megaparkjainkkal. Törekvésünk sikerét mutatja, hogy olyan meghatározó vállalatok döntöttek a HelloParks mellett, mint például az Aeroplex, a BYD, a dm, a FoxPost vagy a Gebrüder Weiss” – emelte ki Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója.

A környezettudatosság kapcsán meg kell jegyezni, hogy Magyarországon a HelloParks volt az első cég, amelyik a BREEAM fenntarthatósági szabvány New Construction kategóriája második legszigorúbb, Excellent minősítésének megfelelő ipari ingatlant fejlesztett. Ez a maglódi MG1 csarnok volt, amely a 2022-es átadást követően rekord idő alatt teljesen meg is telt bérlőkkel. Az idén átadott MG3 raktárcsarnokkal új fejezetet nyitott a vállalat, ami már a legmagasabb, Outstanding minősítés megszerzését célozza, és megfelel az EU Taxonómia elvárásainak.

A vállalat hat épületéből négy már erre a minősítésre pályázik, és minden jelenlegi és jövőbeli csarnokukat is ezen kritériumok szerint fejlesztik. Ez a gyakorlatban többek között azt jelenti, hogy már a kivitelezés indulásától kezdve szelektálják az építési hulladékot, amit több mint 85 százalékban újra is hasznosítanak, az építés során pedig ISO 14001-es minősítésű anyagokat használnak fel.

A tetőre telepítendő napelemeknek köszönhetően az irodák nulla primer energiafogyasztás mellett üzemeltethetők, több raktárcsarnokba pedig hőszivattyús hűtő-fűtő rendszereket építenek be. Az elkészült létesítményekben alapfelszereltség az energiatakarékos LED világítás, a közterületeken smart-ready lámpák világítanak, a károsanyagkibocsátás-mentes közlekedést pedig elektromosautó-töltőkkel és az épületek közti mozgást segítő elektromos golfautókkal oldják meg. A cég saját fejlesztésű mobilapplikációja a csarnokok intelligens épületautomatikai és felügyeleti rendszeréhez kapcsolódva nyújt hasznos információkat a bérlőknek.

A raktárberuházások finanszírozása általában jórészt bankokon keresztül történik, így van ez a HelloParks esetében is. A cégvezető kiemelte: úgy látják, hogy a hitelintézetek sokkal könnyebben adnak forrást azokra a beruházásokra, amik figyelembe veszik a környezeti szempontokat és innovatív, jövőbe mutató megoldások révén nyújtanak maradandó értéket a bérlőknek.

A HelloParks három év alatt került be a piacvezetők közé az átadott új ipari ingatlanok tekintetében, mára már mintegy 260 ezer négyzetméternyi kész épületportfólióval rendelkezik a főváros négy kulcsfontosságú lokációjában. Jelenleg Maglódon, Fóton, Pátyon és Alsónémediben közel 1 millió négyzetméter ipari fejlesztés megvalósítását végzi. Évente átlagosan 150 ezer négyzetméternyi terület beépítésénél a főváros körül nem is törekszik többre a hazai cég, ám az eddigi sikerek mentén a vidéki és külföldi terjeszkedés lehetőségeit is vizsgálják – tette hozzá a vezérigazgató.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!