2p

Négy év alatt jelentősen, 64 százalékról 75 százalékra nőtt a saját lakással rendelkezők aránya a 30-59 évesek körében a K&H harmadik negyedévben készült kutatása szerint.

A válaszadók 56 százaléka önálló családi házban lakik, 19 százalékuk lakótelepi panellakásban, 10 százalékuk társasházban, 8 százalékuk lakóparki ingatlanban, 7 százalékuk pedig a sor- vagy ikerházban.

Az átlagos lakásméret 82 négyzetméter, ez nem változott a korábbi évekhez viszonyítva. A fővárosi lakóingatlanok a legkisebb alapterületűek, átlagban 62 négyzetméteresek, míg a falvakban 92 négyzetméteresek.

Az átlagos méret 82 négyzetméter. Fotó: mfor/Mester Nándor
Az átlagos méret 82 négyzetméter. Fotó: mfor/Mester Nándor

A válaszadók 75 százaléka él saját lakóingatlanában. A szülők tulajdonában lévő ingatlanban élők aránya a három és négy évvel korábbi 17 és 19 százalékról idén 12 százalék csökkent. Bérelt lakásban 12 százalékuk lakik, ami megfelel az elmúlt három év eredményeinek, ugyanakkor kevesebb a 2019-ben mért 16 százaléknál.

A saját lakásban élők átlagosan 12 éve szerezték meg az ingatlant, ahol élnek, 33 százalékuk az elmúlt öt év során jutott hozzá. A harmincasok 52 százaléka vásárolt lakást az elmúlt öt évben, a negyvenesek 34 százaléka, az ötvenesek 13 százaléka.

A K&H biztos jövő kutatásának felmérése 2023. szeptember 1-16. között készült 500 válaszadó megkérdezésével, összetételük nem, kor, régió és településtípus alapján reprezentálja a 30-59 éves magyar lakosságot.

(MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!