2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy törvényjavaslat értelmében az állam kisajátítana számos VIII. kerületi ingatlant, a lakóknak az önkormányzat lenne köteles új lakást felajánlani. A polgármester szerint nincs ennyi cserelakásuk.

Egy április elején benyújtott salátatörvény-javaslat értelmében józsefvárosi, zömmel lakott ingatlanokat sajátítana ki a kormány – írja a HVG. Az indítványt Csák János kultúráért és innovációér felelős miniszter jegyzi, a rendelkezés értelmében az ingatlanok a nemzeti Közszolgálati Egyetem vagyonkezelésébe kerülnek. Az indítvány értelmében az államosított ingatlanok értékét az állam 80 napon belül köteles megtéríteni a VIII. kerületi önkormányzatnak.

Az államosított ingatlanokban élőknek új lakást kellene biztosítani
Az államosított ingatlanokban élőknek új lakást kellene biztosítani
Fotó: Wikipedia

A javaslat megjegyzi, az ingatlanok eddigi bérlőinek vagy vagyonkezelőinek az önkormányzat cserelakást köteles felajánlani.

A józsefvárosi önkormányzat szerint az ingatlanokban jellemzően nagyon szegény, rászoruló családok laknak,

az önkormányzat ingatlanok hiányában nem tudja elhelyezni a kormány által bajba sodort embereket.

De még ha képes is lenne rá – teszi hozzá Pikó András polgármester –, az akkor is azt jelentené, hogy lőttek mindenféle önkormányzati bérlakásprogramnak, hiszen a kerületnek utána egyetlen darab lakása sem marad. Úgy véli, ez szociális katasztrófát okozna a kerület számára. Pikó szerint az egyetem vezetése, akikkel évek óta kapcsolatban állnak, még soha nem jelezte az önkormányzatnak, hogy szüksége lenne ezekre a területekre.

A polgármester úgy látja, a döntésnek az önkormányzati kampányra történt ráidőzítése sem véletlen, szerinte politikai bosszú húzódik meg az ügy hátterében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!