2015. július 17. 16:01

Izgalommal kattintottam rá az MTI „Először volt részese személyi sérüléses balesetnek a Google robotautója” című hírére. Nos, kiderült, hogy nincs is hír.

Ahogy arról már korábban is írtunk, sokan keresik a legapróbb hibát is az önmagukat vezető autókban, azokban amelyek elvileg a következő évtizedben életek 10 ezreit menthetik meg, amennyiben sikerrel veszik a hosszú tesztidőszakot.

Nos, július elsején ismét történt egy baleset a kaliforniai Mountain View-ban. Egy kereszteződésben bár zöldre váltott a lámpa, mivel a másik oldalon is nagy volt a torlódás az autók nem álltak be a kereszteződés közepébe, hanem szépen megálltak (Jé, ilyen is van). Ebben a sorban araszolt harmadik kocsiként a Google Lexus robotautója, amely annak rendje és módja szerint szintén megállt, de mögötte valaki fékezés nélkül, kb. 27 km/h-val belehajtott. A bent ülők enyhe nyaksérülést szenvedtek, de már jól vannak.

Nyilván a nemzeti hírügynökség nem „robotautó-ellenessége” folytán adta az egyébként tényszerűen igaz állítást tartalmazó címet, mégis érdekes, hogy miként válik egy hétköznapi koccanás hírré, ha abban egy robotautó is részt vesz.

A Google blogposztjában – amely egyébként a hír forrása – található egy rövid animáció is, amelyet a Lexus érzékelőinek adatai nyomán készítettek. Ebből az is kiderül, hogy a vétkes sofőrnek bőven lett volna ideje fékezni, tehát nem a Google kocsija „satuzott” egyet előtte.

A poszt arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt 6 évben a Google autói 14 baleset részesei voltak, de ebből egyet sem maguk okoztak. Így lényegében minden baleset csak az automatizált autók létének jogosultságát igazolják, még ha a címekben jól is hangzik hogy „karambolozott a robotautó”.

Én már csak azt várom, hogy ha esetleg a Google egyik robotautó-tesztelője elvágja a kezét otthon a konyhában, akkor a „megsérült a robotautó sofőrje” címmel találkozzak.

Szász Péter
mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.