TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Izgalommal kattintottam rá az MTI „Először volt részese személyi sérüléses balesetnek a Google robotautója” című hírére. Nos, kiderült, hogy nincs is hír.

Ahogy arról már korábban is írtunk, sokan keresik a legapróbb hibát is az önmagukat vezető autókban, azokban amelyek elvileg a következő évtizedben életek 10 ezreit menthetik meg, amennyiben sikerrel veszik a hosszú tesztidőszakot.

Nos, július elsején ismét történt egy baleset a kaliforniai Mountain View-ban. Egy kereszteződésben bár zöldre váltott a lámpa, mivel a másik oldalon is nagy volt a torlódás az autók nem álltak be a kereszteződés közepébe, hanem szépen megálltak (Jé, ilyen is van). Ebben a sorban araszolt harmadik kocsiként a Google Lexus robotautója, amely annak rendje és módja szerint szintén megállt, de mögötte valaki fékezés nélkül, kb. 27 km/h-val belehajtott. A bent ülők enyhe nyaksérülést szenvedtek, de már jól vannak.

Nyilván a nemzeti hírügynökség nem „robotautó-ellenessége” folytán adta az egyébként tényszerűen igaz állítást tartalmazó címet, mégis érdekes, hogy miként válik egy hétköznapi koccanás hírré, ha abban egy robotautó is részt vesz.

A Google blogposztjában – amely egyébként a hír forrása – található egy rövid animáció is, amelyet a Lexus érzékelőinek adatai nyomán készítettek. Ebből az is kiderül, hogy a vétkes sofőrnek bőven lett volna ideje fékezni, tehát nem a Google kocsija „satuzott” egyet előtte.

A poszt arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt 6 évben a Google autói 14 baleset részesei voltak, de ebből egyet sem maguk okoztak. Így lényegében minden baleset csak az automatizált autók létének jogosultságát igazolják, még ha a címekben jól is hangzik hogy „karambolozott a robotautó”.

Én már csak azt várom, hogy ha esetleg a Google egyik robotautó-tesztelője elvágja a kezét otthon a konyhában, akkor a „megsérült a robotautó sofőrje” címmel találkozzak.

Szász Péter
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.