TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A szennyvíz hőenergiáját hasznosító fűtési és hűtési rendszert alakítanak ki uniós támogatással Szegeden – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szóvivője az MTI-t.

Újszászi Ilona közölte, a mintegy 470 millió forintos uniós támogatással megvalósuló fejlesztés révén az egyetem Szeged belvárosában álló József Attila Tanulmányi és Információs Központjának (SZTE TIK) energetikai rendszerét korszerűsítik.

A hőszivattyúval működő egyedi technológiának köszönhetően a csaknem állandó hőmérsékletű, 16 fokos szennyvízből kinyert hőenergia lesz felhasználható a 25 ezer négyzetméteres épület fűtésére-hűtésére.

A közelmúltban megkezdődött kivitelezés során a hőenergia kinyerését biztosító hőcserélő rendszert telepítenek a Szeged belvárosának szennyvizét összegyűjtő alsótelepi átemelőben. Az ott előállított állandó hőmérsékletű víz távvezetéken jut el az SZTE TIK épületében elhelyezett két, összesen mintegy 1,5 megawatt (MW) teljesítményű hőszivattyúhoz.

Az SZTE a beruházásnak köszönhetően évente 6503 gigajoule földgázból kinyert energiát takarít meg, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátása 381,14 tonnával csökken. Az előzetes számítások szerint az épület energiaellátására fordított költség éves szinten mintegy 25 millió forinttal csökken.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.