3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

De már tovább kell menniük, a társadalom és a gazdaság digitális transzformációját kell előkészíteniük, ami túlmutat az ingatlanpiacon. 

A digitális okosságok kezdik meghódítani az ingatlanpiacot is, egyre több okos eszközt építenek be az irodaházakba, bevásárlóközpontokba, raktárakba és a lakásokba is. Terjednek a közösségi szolgáltatások (iroda, parkoló, munkaasztal), egyre több cég tervez az úgynevezett BIM-ben és szereli fel ingatlanjait különböző IoT eszközökkel, amelyek mind-mind a mérhetőség, a hatékonyság irányába terelnek bennünket. 

Az épület tervezésekor jól jön, hogy a virtuális valóságot láthatjuk a VR-szemüveggel. Fotó: Pixabay
Az épület tervezésekor jól jön, hogy a virtuális valóságot láthatjuk a VR-szemüveggel. Fotó: Pixabay

A hazai ingatlanpiaci szereplők többségénél azonban még mindig legfeljebb odáig jutottak el, hogy már alkalmaznak egyes digitális megoldásokat az üzemeltetésben, de a teljes értékláncra ez még nem jellemző. Ugyanakkor a kockázati tőke már úgymond megtalált olyan startupokat, amelyek innovációikkal hasznosak lehetnek az ingatlanos vállalkozásoknak, s ez biztató. 

A technológiai és az ingatlanos cégek találkozásának helyet adó és a minap lezajlott 4. Proptech Hungary konferencián többen is az összetartozás szükségességét emelték ki. A főszervező Kalmár Zoltán, a proptechzoom.hu alapítója utalt rá: még mindig nem beszélnek eleget egymással e két, egyébként elvileg egymással versengő szektor szereplői, noha abszolút win-win lehetne a helyzet.

Mások mellett az innovációs és proptech témájú rendezvények gyakori vendégelőadója, James Dearsley is a cégvezetők gondolkodásának teljes átalakítását sürgette. Úgy vélte, hogy a manapság gyakran emlegetett ESG és a fenntarthatóság lehet az a kapocs, ami meghozhatja a két szektor közös cselekvését. Azt is mondta azonban, hogy túl kellene lépni a proptech világán, mert ma már sokkal többről van szó, mint arról, hogy vannak digitális megoldások, amiket alkalmaznak a hagyományosan lassan mozgó ingatlan szektor átalakítására. 

„A proptechnek, mint trendnek és kifejezésnek meg kell halnia ahhoz, hogy az ingatlanipar tovább léphessen. Ma már nem erről kell beszélni, hanem a digitális transzformációról” – hangoztatta.

Ehhez álljon itt egy adat: a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) alapján 2022-ben Magyarország a 27 uniós tagállam között a 22. helyen állt, és minden vizsgált területen az EU-átlag alatt teljesít. Ezen kellene sürgősen javítani, például azzal, hogy egy közös gondolkodás útján „kiizzadják” a jó megoldásokat az érintettek. 

A koronavírus-járvány még egy lapáttal rádobott az egyébként is száguldó digitalizációra. A szolgáltatások mind nagyobb számban kerültek át az online térbe. Éppen ezért kerül előtérbe a magyar társadalom digitális felkészültsége, hiszen ez alapfeltétele a 21. században versenyképes, tudásalapú gazdaság erősödésének – emelte ki Kalmár Zoltán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!