3p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kivándorlás Magyarországról csúcsra tört a tavalyi éveben - a Statisztikai Hivatal friss adatai alapján.

Tavaly 33 700-an vándoroltak ki Magyarországról, aminél többen 2010 óta egyszer sem hagyták el az országot – tette közzé nemrég legfrissebb éves adatsorát a statisztikai hivatal – hívja fel a figyelmet a 444. A KSH a belügyminisztériumi lakcím- és a NEAK taj-nyilvántartási alapján összesítette a kivándorlók számát, valamint közzétették a fontosabb kivándorlási célországokat is, igaz a tavalyi évre csak előzetes adatok formájában.

A kivándorlók jobb lehetőségek után kutatnak, vagy csak elegük van a hazai viszonyokból?
A kivándorlók jobb lehetőségek után kutatnak, vagy csak elegük van a hazai viszonyokból?
Fotó: szeged.hu

A 33 700 kivándorló annyi, mintha Mosonmagyaróvár teljes népessége külföldre költözött volna. A 2010 óta eltelt 14 évben összesen 324 179 magyar vándorolt ki az országból, ami több, mint Debrecen és Nyíregyháza lakosainak száma összesen.

Az látszik, hogy a kivándorlás 2010-től az évtized közepéig előbb meredeken, majd lassuló tempóban ívelt felfelé. A múlt évtized második felében folyamatosan csökkent, elsősorban Nagy-Britannia mint célország vonzereje csökkent – nyilván ez összefüggésben volt az ország európai uniós kiválásával. Aligha volt véletlen, hogy épp 2020-ban, a brexit bekövetkeztének évében volt mélyponton a magyarok kivándorlási hajlandósága. Az elmúlt négy évben aztán ismét dinamikus emelkedésnek indult, 2020-hoz képest tavalyra 74 százalékkal nőtt az országot elhagyók száma. A legnépszerűbb ország most már 2019 óta minden évben Ausztria, tavaly már többen költöztek oda, mint ahányan tíz évvel korábban összesen elhagyták az országot.

A kivándorlók egy része később visszatér Magyarországra, ám a számuk 2010 óta csak három évben, 2019-2021 között haladta meg az elköltözőkét. Ebben a jelenségnek két tényezőnek lehetett súlya, elsősorban a már említett brexit-hatásnak, másrészt kisebb részben annak is, hogy ez az időszak részben a Covid alatti leállásokra esett, amikor sokan a kivándoroltak közül elveszítették kinti megélhetésüket. A kivándorlók és a visszavándorlók egyenlege 2010 óta mínusz 105 119 – ez kissé még változhat, hiszen a múlt évről, ahogy írtam, még csak előzetes adatok vannak –, vagyis ennyivel többen hagyták el az országot, mint ahányan visszaköltöztek. Ez nagyjából Kecskemét lélekszámával egyenlő.

A természetes fogyás nagyjából 42 ezer volt tavaly, magasabb is a 33 700 fős kivándorlásnál. A kettő együtt összesen mintegy 75 ezres népességcsökkenést jelent, ez már majdnem annyi, mint egyetlen év alatt elnéptelenedett volna Szombathely. Igaz, ezt a hatást csökkenti a be- és visszavándorlás, csak ez utóbbi nagyjából 22 ezerrel mérsékelte tavaly a népesség csökkenését.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!