3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kivándorlás Magyarországról csúcsra tört a tavalyi éveben - a Statisztikai Hivatal friss adatai alapján.

Tavaly 33 700-an vándoroltak ki Magyarországról, aminél többen 2010 óta egyszer sem hagyták el az országot – tette közzé nemrég legfrissebb éves adatsorát a statisztikai hivatal – hívja fel a figyelmet a 444. A KSH a belügyminisztériumi lakcím- és a NEAK taj-nyilvántartási alapján összesítette a kivándorlók számát, valamint közzétették a fontosabb kivándorlási célországokat is, igaz a tavalyi évre csak előzetes adatok formájában.

A kivándorlók jobb lehetőségek után kutatnak, vagy csak elegük van a hazai viszonyokból?
A kivándorlók jobb lehetőségek után kutatnak, vagy csak elegük van a hazai viszonyokból?
Fotó: szeged.hu

A 33 700 kivándorló annyi, mintha Mosonmagyaróvár teljes népessége külföldre költözött volna. A 2010 óta eltelt 14 évben összesen 324 179 magyar vándorolt ki az országból, ami több, mint Debrecen és Nyíregyháza lakosainak száma összesen.

Az látszik, hogy a kivándorlás 2010-től az évtized közepéig előbb meredeken, majd lassuló tempóban ívelt felfelé. A múlt évtized második felében folyamatosan csökkent, elsősorban Nagy-Britannia mint célország vonzereje csökkent – nyilván ez összefüggésben volt az ország európai uniós kiválásával. Aligha volt véletlen, hogy épp 2020-ban, a brexit bekövetkeztének évében volt mélyponton a magyarok kivándorlási hajlandósága. Az elmúlt négy évben aztán ismét dinamikus emelkedésnek indult, 2020-hoz képest tavalyra 74 százalékkal nőtt az országot elhagyók száma. A legnépszerűbb ország most már 2019 óta minden évben Ausztria, tavaly már többen költöztek oda, mint ahányan tíz évvel korábban összesen elhagyták az országot.

A kivándorlók egy része később visszatér Magyarországra, ám a számuk 2010 óta csak három évben, 2019-2021 között haladta meg az elköltözőkét. Ebben a jelenségnek két tényezőnek lehetett súlya, elsősorban a már említett brexit-hatásnak, másrészt kisebb részben annak is, hogy ez az időszak részben a Covid alatti leállásokra esett, amikor sokan a kivándoroltak közül elveszítették kinti megélhetésüket. A kivándorlók és a visszavándorlók egyenlege 2010 óta mínusz 105 119 – ez kissé még változhat, hiszen a múlt évről, ahogy írtam, még csak előzetes adatok vannak –, vagyis ennyivel többen hagyták el az országot, mint ahányan visszaköltöztek. Ez nagyjából Kecskemét lélekszámával egyenlő.

A természetes fogyás nagyjából 42 ezer volt tavaly, magasabb is a 33 700 fős kivándorlásnál. A kettő együtt összesen mintegy 75 ezres népességcsökkenést jelent, ez már majdnem annyi, mint egyetlen év alatt elnéptelenedett volna Szombathely. Igaz, ezt a hatást csökkenti a be- és visszavándorlás, csak ez utóbbi nagyjából 22 ezerrel mérsékelte tavaly a népesség csökkenését.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!