5p

Hiába emlegeti a kormány, hogy az országból senki sem akar kivándorolni, a számok nem ezt igazolják. Újabb három országot hasonlítottunk össze azt vizsgálva, hogy melyik lehet a legjobb célpont azok számára, akik Magyarországon kívül próbálnának szerencsét. Létezik jobb alternatíva Ausztriánál? Most kiderül. 

Cikkünk korábbi részében azt vizsgáltuk, hogy az olyan, hagyományosan a legnépszerűbb célországnak számító államokban, mint az Egyesült Királyság, Németország, vagy Ausztria, hogyan alakulnak a mindennapi megélhetéshez köthető költségek, melyik országot éri meg a legjobban választani:

Most három olyan országot vettünk górcső alá, amelyek szintén rendkívül népszerűek a kivándorlók körében – Hollandiában, Svédországban és Dániában is jelentős magyar közösség éli mindennapjait. Számszerűsítve mindez Hollandiában nagyjából 23 ezer, Svédországban nagyjából 30 ezer, Dániában pedig nagyjából 5-6 ezer honfitársunkat jelenti.

Átlagbér

Az OECD 2022-es béradatai alapján a vizsgált országok közül a legmagasabb átlagbért Dániában mérték, ez éves szinten 64 127 dollár (22,5 millió forint) volt, ezt szorosan követte Hollandia a maga 63 225 dollárjával (22,2 millió forint). A legalacsonyabb fizetési színvonalat Svédországból jelentették, itt 50 407 dollárnak (17,7 millió forint) felelt meg az átlag.

Mennyire erős a gazdaság?

Az egyes országok gazdasági erejének összehasonlításában segít a vásárlóerő-paritáson mért GDP. Ez a folyóáras GDP korrigált mutatója, amely az árszerkezetben levő különbségeket „kezeli”, így adott időpontban összehasonlíthatóvá teszi a volumeneket.

De hogyan alakult a mérőszám az egyes országokban? A Központi Statisztikai Hivatal által közölt, a World Economic Outlook számain alapuló statisztika szerint 2022-ben Dániában 70 924 dollár, Hollandiában 69 963 dollár, míg Svédországban 65 496 dollár volt az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritás.

Miután ezt az adatot az életszínvonal egyik mérőszámaként szokták emlegetni, a magas dán érték alapján az rajzolódik ki, hogy a tengerparti ország teljesít a legjobban ezen a téren is.

Merre tovább? Fotó: Depositphotos
Merre tovább? Fotó: Depositphotos

Hol a legdrágább a vásárlás?

A legerősebbnek a dán gazdaság tűnik, azonban az országban élők számára kevésbé jó hír az, hogy a vizsgált országok közül itt a legmagasabb az árszínvonal is. Az Eurostat vonatkozó, szintén 2022-es adatai azt mutatják, hogy Dániában az összehasonlítható árszint 44,5 százalékkal volt magasabb az uniós átlagnál, míg Hollandiában 16,7 százalékkal, Svédországban pedig 24,1 százalékkal haladták meg az árak ezt.

Ezt a mutatót figyelembe véve tehát úgy tűnik, hogy a Hollandiában élők járnak a legjobban, hiszen a második legmagasabb átlagbérek mellett a legalacsonyabb árszínvonallal az ottani boltok dolgoznak.

Hol a legdrágább a mindennapi megélhetés?

Numbeo adatösszehasonlító portál felhasználói jelentéseken alapuló statisztikája alapján napjainkban Dániában egy négy fős család átlagos havi megélhetése a bérleti díjak fizetése nélkül 28 ezer korona (1,46 millió forint) körül alakult havonta, míg Hollandiában ez az összeg 3230 euró (1,25 millió forint). Ugyanez a család Svédországban 35 720 koronából (1,18 millió forint) jött ki átlagosan havonta.

A megélhetési költségek Dániában összességében 16,3 százalékkal voltak magasabbak, mint Hollandiában és 22,8 százalékkal, mint Svédországban. Ha ehhez hozzávetjük azt, hogy

az átlagfizetések Dániában 1,4 százalékkal haladták meg a holland, és 27,2 százalékkal a svéd átlagot, az eredmény arra utal, hogy aránylag a Hollandiában élőknek kellett a fizetésük legkisebb hányadát a mindennapi megélhetésre fordítani, azaz ők élnek a legjobban ezen a téren.

Laptársunk, a Privátbankár.hu sorozatában az európai lakhatási költségekkel foglalkozik, amelyek nagyban befolyásolják a kivándorló magyarok országválasztását is. A dániai lakhatási költségekről szóló cikket itt tudja elolvasni.

Nagyvárosi mindennapok

A relokációs szolgáltatásokkal foglalkozó ECA kifejezetten a kivándoroltak szempontjából rangsorolta a világ nagyvárosait, köztük a három vizsgált ország fővárosát is. Az egyebek mellett vásárlói kosár, megélhetési költségek, és bérleti díjak alapján Koppenhága Európa ötödik legdrágább városa lett, Amszterdamnak pedig a 10., míg Stockholmnak a 15. hely jutott.

Szegénységi mutatók

Az eddigi adatok arra utalnak, hogy a vizsgált három ország közül Hollandiában tudnak a legjobban boldogulni azok a kivándoroltak, akik megkeresik az átlagbért – nyilvánvalóan akadnak azonban olyanok is, akiknek mindez nem sikerült.

Dániában a szintén 2022-es adatok szerint a lakosság 12,4 százalékának bevételei nem érték el a mediánbér 60 százalékában meghatározott szegénységi küszöböt, ez 729,4 ezer embert jelentett. Hollandiában a szegénységi küszöb alatt élők aránya 14,5 százalék (254,6 ezer fő) volt, a mutató azonban összességében Svédországban érte el a legmagasabb szintet 16 százalékkal, ez számszerűsítve 1,68 millió fő volt – derült ki az Eurostat által közzétett számokból.

Hollandia felé billent a mérleg, de... 

Az általunk vizsgált szempontok alapján Hollandia tűnik a győztesnek, és az ezúttal összehasonlított kivándorlási célpontok közül ez tűnik a legbiztosabb megélhetést biztosító országnak. 

S hogy a címben szereplő kérdésre is válaszoljunk: az általunk eddig vizsgált országok közül összességében Hollandia  Ausztriához képest a második legjobb alternatíva, így nyugati szomszédunknak nem akadt legyőzője. Ha azonban valaki kifejezetten a magyar határtól távol próbálna szerencsét, Hollandia ideális célpont lehet. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!