2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt 35 évben nem volt olyan, hogy fél éven át semmilyen, se támogató, sem elutasító döntés ne szülessen, mostanra azonban akár 3-400 kérelem is várhat döntésre.

Nem tört meg az első negyedévi tendencia: a második negyedében sem hozott semmilyen döntést kegyelmi kérvényekről Sulyok Tamás köztársasági elnök – írja a hvg.hu, amely az igazságügyi minisztérium második negyedéves statisztikájából szedte ki az adatot.

A lap azt írja, hogy az elmúlt 35 évben nem volt olyan, hogy fél éven át semmilyen, se támogató, sem elutasító döntés ne szülessen, mostanra azonban akár 3-400 kérelem is várhat döntésre – köztük Karsai Dániel ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász is. 

A köztársasági elnöknek nincs törvényben foglalt kötelezettsége arra vonatkozóan, hogy milyen határidővel kell döntenie a kegyelmi kérvényekről, ennek ellenére 1990 óta nem történt ilyen, hogy fél évig szüneteljen a döntés.

Nem dönt(het)?
Nem dönt(het)?
Fotó: Fotó: MTI / Illyés Tibor

Az államfői döntésekben július elsejétől változás is van: az Orbán Viktor által írt tizenharmadik Alaptörvény-módosítás értelmében szűkül az államfő kegyelmi jogköre és a módosítással eltörölték az igazságügyi tárca előkészítő és kontrollszerepét is. A kegyelmi aktát a jövőben a Sándor-palota kezeli és készíti elő, az igazságügyi miniszter pedig nem tesz javaslatot arról az államfőnek, és ellenjegyeznie sem kell a döntést.

Novák Katalin volt köztársasági elnök tavaly áprilisban a pápalátogatás ürügyén elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki segítette a pedofil igazgatót a rá terhelő vallomást tévő gyerekek kényszerítésében. Az ügybe belebukott Novák, a kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit, valamint lemondott a református egyház zsinati elnökségéről a K. Endre kegyelmét javasló Balog Zoltán, aki viszont a püspöki címét megtartotta.

Viszont ettől az időponttól fogva szünetel a kegyelmi kérvények ügye - Sulyok Tamás új köztársasági elnök azóta nem hozott egyetlen határozatot sem ezen a téren. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!